vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.07. 

Berényi már meglépte

Magyar állampolgárság felvételét kezdeményezte Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja elnöke a pozsonyi magyar nagykövetségen. A felvidéki magyar politikus elmondta, belső indíttatásból cselekedett így.

Berényi József a pozsonyi magyar nagykövetségen adta le állampolgársági kérelmét, melynek elbírálása három-négy hónapot vehet igénybe. Ez idő alatt a szlovák törvényhozásnak, a koalíciós ígéreteknek megfelelően, el kellene fogadni a Robert Fico kormánya által foganatosított ellentörvényt, mely még mindig hatályban van. Eszerint aki nem születés vagy házasság útján jut más állam állampolgárságához, hanem önként kéri azt, elveszíti a szlovákot. „Mire megkapom a magyar állampolgárságot, már módosul az ellentörvény Szlovákiában. Ezt ígérte a kormánykoalíció, ezt ígérték a Most-Híd képviselői az önkormányzati választások előtt – mondta Berényi a Magyar Hírlapnak. – Bízom benne, hogy amit ígértek, azt betartják.” Az MKP elnöke szerint annak, hogy Szlovákiában – szemben Romániával – kevesebben folyamodnak magyar állampolgárságért, egyértelműen a retorzióktól való félelem az oka, bár valószínűbbnek tartja, hogy a határ mentén élők az észak-magyarországi városokban fognak magyar állampolgárságért folyamodni. „Tudom, hogy az egyedüli magyar párt elnökének ilyen irányú lépéseit figyelemmel kísérik, de nem ezért tettem, hanem meggyőződésből: úgy gondolom, hogy ha ezt a magyar parlament lehetővé tette, akkor élnünk kell vele” – tette hozzá.

 A Sme című polgári napilap Versenyfutás az MKP elnökéért című kommentárja szerint, ha a magyar fél gyorsan cselekszik, előfordulhat, hogy Berényi elveszti a szlovák állampolgárságát. „Versenyfutás zajlik: mi lesz hamarabb, a szlovák törvénymódosítás elfogadása (…) vagy Magyarország hamarabb ítéli oda a magyar állampolgárságot Berényi Józsefnek. (…) Ha az MKP elnöke hamarabb szerez magyar állampolgárságot, mint ahogy a törvénymódosítást elfogadják, elvesztheti az elnöki széket – egy másik jogszabály szerint ugyanis csak szlovák állampolgár lehet a hazai pártok elnöke” – írja Juraj Hrabko.

 Bugár Béla, a Most-Híd magyar–szlovák vegyes párt elnöke nem fog magyar állampolgárságért folyamodni. Mint elmondta, ő ettől nem válna jobb magyarrá.

 Nyolcvanezer igény

 Az idén nyolcvanezer szerbiai állampolgár folyamodhat magyar állampolgárságért, nyilatkozta Nikowitz Oszkár belgrádi magyar nagykövet az Euraktiv Srbija nevű hírportálnak. Feltevését közvélemény-kutatási eredményekre alapozza, melyek szerint minden harmadik magyar ajkú szerbiai polgár érdeklődik a kettős állampolgárság iránt. A nagykövet nem tartja valószínűnek a tömeges bevándorlást, s hozzátette: az állampolgárság megadásának elsősorban érzelmi jelentősége van a magyar nemzetiségű szerb állampolgárok számára.

 

(Forrás: MHO)