vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.07. 

Mindent a közönségért
Ünnepi beszélgetés Darvasi Ilonával, a Soproni Petőfi Színház igazgatójával

– Kedves igazgató asszony! Nyerges Ferenccel, Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával készült interjúban olvastam, hogy a soproni színházba évente mintegy ötvenezren látogatnak el, a bérletesek száma pedig közel tízezer. Milyen műsorpolitikával sikerült mindezt elérni? Hiszen Győr-Moson-Sopron megyében két színház is működik.

 – Huszti Péter, aki Kossuth díjas, Kiváló és Érdemes művész, művészeti tanácsadómmal az idén is – mint minden eddigi évadban – arra törekedtünk, hogy olyan programot állítsunk össze Sopron igényes, színházszerető közönségének, amely reményeink szerint szép, mosolyt fakasztó vagy lelket melengető, akár megríkató, de mindenképpen maradandó élményt nyújtson. A bemutatásra került kiváló művek alkalmasak arra, hogy szórakoztatva tanítsanak, gondolatokat ébresszenek és egyúttal kellemes órákat varázsoljanak a nézők életébe. Soha nem a „szakmának “, hanem a közönségnek szeretnénk megfelelni. Nem az a cél, hogy a rendezők önmegvalósítását vigyük a színpadra, hanem szép és értékes történeteket szeretnénk elmesélni. Az elmúlt évekből említhetném: Móricz: Légy jó mindhalálig, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Tamási Áron: Vitéz lélek, Énekes madár, Kiss József: Az angyalok nem sírnak, Gersche: A pillangók szabadok, Müller Péter-Seres Rezső: Szomorú vasárnap, Rodgers: A muzsika hangja, Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek, Knoblauch: A faun, Jókai: A kőszívű ember fiai, Nash: Az esőcsináló, Arbuzov: Kései találkozás, Wassermann: La Mancha lovagja darabjait. Komoly drámákat – pl.: Osborne: Dühöngő ifjúság, Wassermann: Kakukkfészek, Shakespeare: Hamlet, Miller: Édes fiaim, Dürrenmatt: Play strindberg, Örkény: Macskajáték – épp úgy színpadra állítottunk, mint vígjátékokat, bohózatokat. Az utóbbi műfajban Albee: Nem félünk a farkastól, Kellér-Horváth-Szenes: A szabin nők elrablása és Rideg Sándor: Indul a bakterház c. darabját hozom példaként. De játszottunk operettet, zenés darabokat, musicalt – legutóbb épp egy ősbemutatót a 40 éves Apostol együttes zenéjével és szereplésével – épp úgy, mint Csurka István Döglött aknák című darabját, ami szintén egy egész más műfaj. És ez a hosszú felsorolás csak egy rövid ízelítő abból, hogy hányféle és milyen színes, változatos repertoárt próbálunk hozni azért, hogy a nézőket ki tudjuk kapcsolni a hétköznapokból.

 – Ha definiálni kéne az ön által vezetett teátrumot, akkor minek nevezné? Polgári népszínháznak? Közönségszínháznak?

 – Azt gondolom, hogy nem az a fontos minek nevezzük a színházat: polgárinak, népszínháznak vagy közönségszínháznak. Az a lényeg, hogy a közönség szeressen oda járni! Érezze a sajátjának, fontosnak érezze az új bemutatók megtekintését.

 – Mennyire tartja fontosnak, hogy a színház neveljen is, ne csak szórakoztasson?

 – Eredetileg népművelő vagyok – nem művészeti manager, vagy kultúrális szervező –, tehát azt gondolom, ez nem lehet kérdéses. Mindig azt mondtam, és így is cselekszem, hogy egy fokkal kell magasabbra tenni a mércét, mint az a közönség igénye. Csak így szabad előre haladni, fokról-fokra. Különben elriasztjuk őket a színháztól. Akkor pedig ne csodálkozzanak a színházigazgató kollégák, ha csökken a nézőszám. Mert elsősorban nem a rossz gazdasági helyzet miatt maradnak el – hisz’ pont olyankor van legnagyobb szükség a kultúrára, – hanem ha nem veszik őket komolyan! A közönséget soha nem szabad lenézni! Értük vagyunk, nekik dolgozunk, ők a mi játszótársaink! Nézők nélkül nincs színház!

 – Jól tudom, hogy a színházakban nem években, hanem évadokban gondolkodnak, szerveznek előadásokat, most mégis arra kérem, hogy számoljon be a 2010-es év legsikeresebb produkcióiról.

 – 2010-es év legsikeresebb előadásai Sopronban a már említett Nem tudok élni című musical, melyet már ki kellett vinni a színház falai közül is és az MKB Arénában játszottuk 3000 embernek, sőt 2011. január 23-24-én a Budapesti Operettszínházban is fellépünk vele, de már nem lehet egy hónapja jegyet venni rá, pedig hol van még a január? De büszkén említem a Kőszívű ember fiait is, melyet Huszti Péter rendezett, vagy a Macskajátékot Pásztor Erzsi főszereplésével, Az esőcsinálót, melyben Nemcsák Károly és Németh Boriska „lubickol”, vagy a Kerényi Imre által jegyzett Kései találkozást, ahol Piros Ildikó és Huszti Péter játéka csal könnyet a szemünkbe, és a december 18-ai La Mancha bemutatót is, melyben elementáris erővel varázsol el bennünket szinte az egész társulat. Győri Péter, Mikó István és Nyírő Bea hármasa mellet ott a fantasztikus tánckar, sőt az egymondatos szerepeket is nagyszerű, Jászai díjas színészek játsszák. Mert nem mindegy, hogy ki játssza ezeket! Hisz, mint tudjuk, kis szerep nincs, csak kis színész!

 – Sőt nem csak sikeres színházi előadásokról beszélhetünk, hiszen országos híre volt az ön által szerkesztett soproni március 15-ei ünnepi műsornak.

 – Örülök, ha tetszik az embereknek a nemzeti ünnepeink műsora, látjuk is , hogy évről-évre egyre többen látogatnak ki ezekre a rendezvényekre. A tavalyi okt.23-ai műsorunkat még az MTV is felvette. Valóban tapasztaltam, hogy futótűzként terjedt a híre ennek is, és a március 15-ei ünnepségeknek is. Ezek nem csak nekem fontosak, hanem az egész városnak, a fiatalságnak is. Ápolni kell a nagy történelmi tettek emlékét, mert csak a múltunkból építkezhetünk. Az ad alapot egész életünkhöz még akkor is, ha erre sokszor nem is gondolunk, vagy nem tudatosul bennünk. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy tudat alatt ott legyen minden tettünkben, mondatunkban, gondolatunkban. Ápolni kell, tanítani gyermekeinknek, hogy magyarságtudatunk, kultúránk, nemzeti értékeink fennmaradhassanak.

 – Jövőre milyen bemutatókra készül a Soproni Petőfi Színház?

 – A jövő évadot most kezdjük összeállítani, és már megbocsássanak, de nem szeretnék még erről beszélni. Egyet elárulhatok: soha olyan erős, szép évada nem volt még a soproni színháznak amilyen 2011-2012-ben lesz. 2011 őszén lesz a Soproni Petőfi Színház 20 éves, erre pedig egy különleges gálával készülünk.

 – A színház vezetőjének mennyi ideje jut otthonában a karácsonyi, ünnepi előkészületekre?

 - Családunkban nagyon fontos szerepe van a Karácsonynak. Ez pedig nem 24-én kezdődik, hanem adventtel. A több hetes várakozás, a vasárnapok gyertyagyújtásai, melyek szigorúan családi körben imádsággal telnek, az ölelések és puszik, egy-egy simogatás a fiaim buksijára, mind-mind nagyon fontos ahhoz, hogy mire eljön az ünnep, a lelkünket, szívünket is ünneplőbe öltöztessük. És ez a fontos, nem pedig az ajándékok utáni rohanás.Szenteste csak azzal telik, hogy együtt vagyunk, együtt imádkozunk, énekelünk, együtt játszunk éjfélig. Nincs tévénézés, csak karácsonyi zene és a család. Mert nálunk ez az ünnep a családé és a szereteté, amit Jézus hagyott ránk örökül. Férjem és én is szegény családból származunk. Nem örököltünk semmit csak a régi fehér karácsonyok emlékét a vaskályha mellett, pislogó gyertyák fényét a magunk készítette díszekkel, ezüstre festett dióval a fán. És ez az, amit a lelkünkben őrizni kell! Ezeket a „gyertyafényeket”, illatokat kell tovább örökítenünk gyermekeinkbe, mert ez az életünk, nem pedig ami kint történik a falakon túl.

 Medveczky Attila

 

(Az interjú 2010. decemberében készült.)