vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.14. 

A megmaradásért küzd a délvidéki magyar református óvoda

 Szeptembertől veszélybe kerülhet az új félév indítása a bácskossuthfalvi református óvodában. A hat éve működő intézménybe két csoportba 53 gyermek jár. Ez az első és egyetlen református óvoda, amely államilag elismert Szerbiában. Ennek ellenére hivatalos úton sem sikerült elérni, hogy – más országokhoz hasonlóan – állami támogatáshoz jusson az intézmény. A jelenlegi számítások szerint szeptembertől már nem tudják működtetni az óvodát, ezért a Tiszántúli Református Egyházkerület elnöksége úgy döntött, hogy a IV. Református Jótékonysági Bál bevételével a vajdasági intézményt támogatja.

 2005-ben szülők kezdeményezték, hogy Bácskossuthfalván óvodát indítson a református egyház. Az első évben 19 gyermek iratkozott be az akkori „játszóházba”. „Egy óvónőnk volt ekkor, Csomortán Melinda, aki valóságos hivatástudattal, önkéntesen vállalta ezt a komoly feladatot – jó ideig teljesen ingyenesen” – emlékszik vissza Móricz Árpád helyi lelkipásztor. 2010. szeptember 1-jével már két „hivatalos” óvodás csoportot indítottak, két óvónőt, és két dadát alkalmaztak. A második csoport a református egyháznak visszajáró egykori iskolaépületben kezdte meg munkáját. „Ezt az épületet az állami óvoda használja máig, azt sikerült elérnünk, hogy a második csoportunk helyet kapjon itt. Hosszú és fáradságos tárgyalások után az érintettek megértették: az egész faluközösség számára a legjobb az lesz, ha az egyház visszakapja valamikori épületét. Már csupán a végzést várjuk, hogy visszaírassuk a nevünkre az épületet” – tette hozzá Móricz Árpád.

 Balkáni útvesztők

 Az óvoda anyagi fedezetét a visszakapott termőföldekből befolyt összeg biztosította. „A megnövekedett bevétel oly mértékű volt, hogy bátran belefoghattunk az új iskolaévbe” – mondta a lelkipásztor, majd hozzáfűzte: „Sajnos ez a reményteljes kezdet szalmalángnak bizonyult. Már a következő évben gyakorlatilag a felére esett a bevételünk az állami szankciók miatt, ezért került veszélybe az új tanév elkezdése.”

Nemcsak az anyagi nehézségekkel kell megküzdeniük az óvoda dolgozóinak. Móricz Árpád tapasztalatai szerint „nagy lelki terhelésnek vannak kitéve azáltal is, hogy egy épületben vannak az állami óvodával, ahol sokkal kedvezőbb anyagi körülmények között dolgoznak. Mindezek ellenére hűségesen és szakszerűen végzik munkájukat a református óvodában dolgozók – fogalmazott Móricz Árpád.

 Vajdasági intézmény a kedvezményezett

 A magyar nyelv és kultúra őrzése mellett a református értékek továbbítása a célja az óvoda munkaközösségének valamint feladatuknak tarják a többségi katolikus hitű vajdasági közösségben megőrizni a magyar reformátusság örökségét. A nehéz anyagi helyzet és a közösségben őrzött értékek miatt döntött úgy a IV. Református Jótékonysági Bált szervező Tiszántúli Református Egyházkerület, hogy a bácskossuthfalvi "Napsugár" Református Óvodát támogatja a rendezvény bevételével. A jótékonysági bálon befolyt összegből minden évben határon túli intézmények részesülnek. Tavaly háromszáz résztvevő adományából 1,2 millió forint gyűlt össze a Rozsnyói Református Alapiskola javára. Korábban a Nagyberegi, Nagydobronyi, a Péterfalvi és Técsői Református Líceum, valamint az erdélyi nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium részesült az adományokból.

 A IV. Református Jótékonysági Bált február 18-án tartják Debrecenben, a Kölcsey Központban. Bővebb információ: www.reformatusbal.hu

 

(Forrás: reformatus.hu)