vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.14. 

Elismerés a HM-nek és Dr. Hende Csaba miniszternek

Kb. öt évvel ezelőtt jártam a Petőfi laktanyában. Egy katona barátom vitt be, nem teljesen szabályosan. Akkor szembesültem az elképzelhetetlennel. Az In-kal security emberein kellett átjutni, hogy bejussak egy katonai létesítménybe. Hitetlenkedő fejemet látva, katona ismerősöm kedélyesen hátba veregetett.

– Ezt nem fogod elhinni – kezdte –, itt volt a Juhász (Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszer) állománygyűlésen. Az egyik ales be volt már rendesen állítva és megkérdezte, hogy mi a p…át keresnek itt az In-kalosok. Mire a Juhász közölte, hogy ez így olcsóbb, mintha katonák védenék. Az alest úgy kellett kivezetni a teremből, mert nem hagyta abba az anyázást – röhögte el a sztori végét az akkor még hivatásos állományú katona.

Azt is megtudtam a látogatás, vagy inkább besurranás alkalmával, hogy a laktanyában több ezer leládázott gépkarabély és több ezer kilogramm robbanószer található. Természetesen – mivel az In-kalosok csak pisztollyal voltak felszerelve, lévén civil biztonsági őrök – a laktanya területén ugyanúgy fenn kellett tartani a katonákból álló őrséget is, csak ők éppen az épületen belül unatkoztak és ha netalán az In-kalosok valami komoly bajt jelentenek, csak akkor rohantak volna ki megvédeni a laktanyát. Sőt, egy esetleges kiürítés esetén a laktanyát elhagyó utolsó katona az In-kalos biztonsági őrnek kellett volna átadja a létesítmény kulcsait. A portán a ki-és belépést is az In-kalosok ellenőrizték.

– És ha eltűnik mondjuk 1000 kg robbanószer, vagy pár száz karabély, mert az In-kalosra rátört a szaporaság, akkor mit csinálnak? Megvonják a mozgóbérét? – kérdezte őszinte felháborodással a hivatásos katona. A felháborodásban az is benne volt, hogy hasonló esetben a katona hadbíróság előtt felel parancsmegtagadásért.  

Öt évet és két elsöprő sikerű választást kellett várni, hogy végre honvédet lássunk a Petőfi laktanya portáján. Több, mint kétezer tartalékost képeztek ki rövid idő alatt. A tartalékosok a budapesti Petőfi laktanyában, Győrben és Debrecenben egyidőben vették át a laktanyák őrzését. Benkő Tibor vezérkari főnök a vasárnapi átadási ceremónián elmondta, hogy a tartalékosok 2-3 hónapos felkészítés alatt általános katonai kiképzést, alaki, híradó és egészségügyi, valamint lövészkiképzést kaptak és megismerkedtek a szolgálati szabályokkal.

A tartalékos haderő felállításáról december végén döntött a parlament, ez lehetővé teszi azt is, hogy a jövőben esetleg bekövetkező katasztrófákra nagyobb erőkkel, hatékonyabban tudjanak reagálni.

A gyors és hatékony kiképzés, a tartalékos alakulatok felállítása igazolja, hogy a miniszter a megfelelő embereket választotta ki (és küldte el) a magyar honvédség talpra állításához.  Tengernyi feladat vár még rájuk.

 

Csorja Gergely