vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.19. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 3. száma!

A tartalomból:

Csurka István : Történelemhamisítás - Nyugat-Balkán – átstartolás (2.oldal)

Amit elsők között tudtul adott, az is a várakozásnak megfelelő volt: öt pacákot már letartóztattak a szombat esti három leány halálát eredményező bulit rendezők, a felelősök közül. Magasabb sarzsit egyelőre még nem, de már annak a felelősségét is megpendítették. Láttuk, amint az Országgyűlésben Bajnai Gordon, az Európai Unióra hivatkozva előadta, miért kell egyszerűsíteni a kereskedelmi vállalkozások működésbe lépésének engedélyezését. Akkor az Országgyűlés nem természetes többsége, hiszen az SZDSZ már kilépett a koalícióból, de üzletileg még támogatta a kormányt, megszavazta, hogy a kereskedelmi vállalkozásoknak csak regisztráltatni kelljen a vállalkozásukat, és már el is kezdhetik a működésüket. A kormány eltekintett attól, hogy megfelelnek-e a működés elemi egészségügyi, jogi, építésügyi, tűzrendészeti feltételeinek, és egyúttal egyszerű kereskedelmi tevékenységnek ismerte el a diszkóműködtetést és a szórakoztatás közben folyó kábítószer-kereskedelmet is. Mert tulajdonképpen ez volt a fontos a Wallis-kormánynak. Ez volt a rendelet kiváltója. A drogbárók, a volt olajszőkítők, dörömböltek a kormány ablakán: itt áll a rengeteg lopott pénz a fiókjainkban, a serdületlen ifjúság pedig alig várja, hogy ellássuk. A magyar nemzet legfogékonyabb részének erkölcsi, fizikai és szellemi leterítése nem várhat tovább, mert jön a Fidesz-kormány és akkor már késő lesz. Feljelentünk benneteket az IMF-nél vagy még feljebb a Sorosnál, ha nem agyaltok ki valamit, hogy azonnal elkezdhessük a 12-14-18 éves korosztály halaszthatatlan mérgezését. Mert az idősebb réteg már nem fogyaszt eleget, illetve elhúzódik magánlakásokba. De a serdületlen ifjúságban még óriási üzlet van. És Bajnai lépett. Három ártatlan halott a kábítószer- terjesztés rovásán. A jól indult nap egyre sötétebb lett. Másról már alig volt szó. Hirtelen megnyilvánult a Lady Dianás részvét, amelyből annak idején a cigányok által meggyilkolt román kézilabdázó is kapott, megérdemelten, és az iskolába kivonultak a pszichológusok. Állítólag azért, hogy segítsék feldolgozni a történteket a diszkózó ifjúságnak. Beszéltek és beszéltettek. A dolog menthetetlenül elindult a képtelenséggé felfejlődés irányába. Mert nem hiszem, hogy egyetlen lélektanász ki merte volna mondani: gyerekek, ne járjatok diszkóba, hanem tanuljatok keményebben és sportoljatok, ha nem bírtok az energiáitokkal. Percről percre felfejlett, mennyire beteg és menynyire alárendelt ez a magyar társadalom. Maffiáknak van alárendelve.

 Zsille Gábor: Liszt Ferenc, az író

Az első életrajz Chopinről (4.oldal)

Ő írt elsőként életrajzot korszakalkotó pályatársáról, a harminckilenc esztendősen elhunyt Fryderyk Chopinről (1810–1849). Francia nyelven írt művével 1850 nyarán készült el, és először a La France Musicale című folyóiratban jelent meg folytatásokban, 1851 februárja és augusztusa között. A következő évben kötetbe szerkesztve is kiadták. „Mindössze” huszonegy újabb évnek kellett eltelnie, hogy 1873-ban a Franklin Társulat gondozásában napvilágot lásson a magyar nyelvű kiadás. A fordítást Wass Ottilia grófnő (1829–1917) készítette: ugyanazon czegei Wass család tagja, amelynek manapság kétségkívül legismertebb tagja Wass Albert író. Pedig a maga korában Wass Ottilia, az Erdélyi Múzeum-Egyesület nagy pártfogója is országosan ismert volt. Költőként nem csupán magyarul, de németül és franciául is verselt, kiterjedt levelezést folytatott angolul és olaszul, illetve számtalan helyen publikált. Liszt Ferenc Chopin-életrajzához fordítói előszót is kanyarított, amelyet szabadkozással kezd: „Kevesek számára íratott e könyv, és hazánkban kevesen ismerik.” E kijelentés első fele napjainkra örvendetesen megváltozott: a hálás utókor időközben felfedezte magának Chopin munkásságát.

 Posztumusz vezérezredes lehet vitéz Jány Gusztáv (5.oldal)

A rehabilitációs folyamatról és a Jány Gusztáv elleni perről dr. Galli István ügyvéd úrral beszélgettünk.

– Az akkori köztársasági elnök döntött úgy, saját magának fenntartott jogkörén belül. A Budapesti Népbíróság 3:2 arányban, és szótöbbséggel a Népbíróságok Országos Tanácsa is kegyelemre méltónak minősítette Jányt, és a védő is kegyelemre terjesztette elő. Tildy Zoltán köztársasági elnök a kegyelmi kérvényt 1947. november 22-én elutasította a Nemzeti Főtanács – az államfői kegyelmi jogkört gyakorló szerv – mellőzésével, a védelem 1947. november 25-én elfogadott felfolyamodását nem bírálták el, s az ítéletet 1947. november 26-án végrehajtották a régi Gyűjtőfogház udvarán.

 Szűkös vajdasági költségvetés (9.oldal)

Egeresi Sándor, a Vajdasági Képviselőház elnöke szerint a költségvetés nem szolgálja a fejlesztést. Akkor vajon mire elegendő az a 600 millió euró, amivel a tartományi közigazgatás rendelkezik? Többek közt erre a kérdésre vártuk a választ Egeresi Sándor elnök úrtól.

– Már a gazdasági mutatók is nehéz évet vetítenek felénk. 2010-ben az ipari termelés nem érte el az 1990-ben megvalósított ipari termelés felét sem. A bruttó társadalmi össztermék stagnál, az infláció pedig immáron két számjegyű, pontosabban 11%-os. Ilyen körülmények közepette Vajdaság egyre rosszabb helyzetben van, s először fordult elő, hogy a bruttó társadalmi össztermék lakosonként Vajdaságban a köztársasági átlag – 3632 euró– alatt volt 4, 8%-kal. Ebből is kiviláglik, hogy mit tett Vajdasággal a nagy központosítás. Az elmúlt két év során először történt meg, hogy a vajdasági átlagjövedelem alacsonyabb volt a köztársasági átlagnál. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a vajdasági gazdaság mivel járul hozzá a szerbiai költségvetéshez, akkor egyértelműen aránytalanságok mutathatók ki.

 Mikó-terv a gazdasági autonómiáért (9.oldal)

A magyarországi Széchenyi-terv mintájára Mikó-tervet készülnek kidolgozni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szakemberei a magyarság által lakott régiók gazdasági fejlesztésére. Minderről László János urat, az EMNT gazdasági szakbizottságának, és a Székelyföldi régió elnökét kérdeztem.

– Egy gazdasági fejlesztési stratégiáról van szó. Az EMNT nem politikai párt, nincsenek képviselői a parlamentben, ez azt jelenti, hogy külföldi szakértők és pénzintézetek segítsége az a remény, ami a program kidolgozását megalapozza?

– Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egy civil-politikai kezdeményezés, sok tagot tömörítő szervezet. Szakbizottságokat is kialakítottunk, így az EMNT keretén belül működik egy gazdasági szakbizottság, amelynek célja Erdély autonómiájának – természetesen gazdasági vonatkozásban is – elősegítése, kivívása. A program kidolgozása a gazdasági szakbizottság elnökségének a feladata, természetesen bevonva neves erdélyi és anyaországi szakembereket, egyetemi kutatókat is a munkába.

– Arról van szó, hogy az erdélyi vállalkozók külföldi bankoktól kapjanak kedvezményes hitelt?

– Igazából ennél sokkal többről van szó: fejlesztési tervek, kiállítások, konferenciák szervezése, az erdélyi gazdaság motorjának nevezhető kis- és középvállalkozások segítése, a fiatalok vállalkozó kedvének segítése, a szülőföldön való boldogulásuk elősegítése, mikróhitelek biztosítása, kamattámogatás, egyszóval minden, ami az erdélyi magyar gazdaságot felélénkíti, segíti, rövid – ebben a válság okozta rossza gazdasági helyzetben –, illetve hosszútávon is. Természetesen számítunk az anyaország, a jelenlegi magyar kormány hathatós támogatására is, ezen belül rövidesen egyeztetések kezdődnek az Ön által felvetett témában, a hitelnyújtás témájában is.

 Magyarok, ferencesek, mártírok (10.oldal)

Hét ferences vértanú boldoggá avatási ügyének előrehaladásához újabb tanúk jelentkezését várja a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány. A hét szerzetes 1944 és 1954 között életáldozatával tett tanúságot hitéről és emberszeretetéről. A püspöki konferencia december elején hozott döntése értelmében támogatja Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát boldoggá avatásának ügyét. A boldoggá avatási folyamat következő szakaszairól, a hét szerzetes életáldozatáról fr. Kálmán Peregrin ferences egyháztörténészt, az eljárás posztulátor-helyettesét kérdezte Medveczky Attila.

 Szőcs Zoltán: Amiről Konrád nem beszélt (15.oldal)

Konrád szerint a különféle nemzeteknek nem asszimilálni kell a zsidókat (cigányokat), hanem integrálni. Kár, hogy nem mond többet erről az asszimiláció nélküli integrációról, én ugyanis elég nehezen tudnám modellálni magamban. Az integráció ugyanis kétféleképpen valósulhat meg. Vagy úgy, hogy a befogadó nép mindenben tudomásul veszi a „vendégek” igényeit, és kielégíti azokat, vagy úgy, hogy kölcsönös kompromisszum révén adok is, kapok is. Ez utóbbi viszont már részleges asszimiláció. De mert Konrád ezt élethazugságnak minősíti, ezzel azon igényét is benyújtja, hogy a vendégjog alapján, a vendéglátók részéről, az ő számlájukra valósuljon meg a kívánatos és elvárható integráció. A 80. életévéhez gyorsvonati sebességgel közeledő Konrád elérkezettnek látja az időt az izraeli állampolgárság felvételére. Nem látom pontosan, hogy miért, de őt olvasva úgy vélem, van ebben valami kései bocsánatkérés amiatt, hogy eddig Magyarországon múlatta az időt. Vendégként, ahelyett, hogy otthon, gazdaként élt volna az övéi között.

 Botrány a debreceni Jobbikban (19.oldal)

Juhász Kálmán, a debreceni Jobbik szervezet tagja, többedmagával kilépett a pártból. Kilépése után az interneten is megjelent Kulcsár Gergelynek, a Jobbik országgyűlési képviselőjének címzett levelében azt állítja, hogy a Jobbik debreceni szervezete fiktív számlát számolt el, melyet ő állított ki. A levélben Juhász megemlíti, hogy „fizikai inzultus” érte Vona Gábor rendezvényén. Kulcsár Gergely sajátos válaszlevelében lepatkányozta Juhászt, majd az országgyűlési képviselői státusszal meglehetősen nehezen összeegyeztethető megjegyzést tett: „Arról miért nem beszélsz, hogy korábbi üzlettársaid miért vágtak pofán és miért keresnek még a mai napig is a zsákai címeden? Inkább köszönetet mondhatnál nekem/nekünk, hogy nem mondtuk el nekik a debreceni címedet.” Az alvilági stílusú levelezést a Jobbik debreceni alelnökének körlevele teszi teljessé. „Természetesen keressük a jogi,büntetőjogi lehetőségeket a felelősségre vonás vonatkozásában, ami az ügynek nem a személyek elleni vonatkozásai, hanem a szervezet vezetőségi tagja elleni támadás a fő motiváló oka. Üzenet is kíván ez lenni, mely a fegyelem, és a védelmi mechanizmus fejlődését hivatott transzparenssé tenni.” – áll a helyesírási, értelmi és stiláris hibáktól hemzsegő körlevélben.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu