vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.14. 

Meghiúsult román provokáció

Karhatalmi felügyelet mellett kántálhattak a magyarok Karácsony napján, Marosvásárhely főterén, a fenyőfánál. A magyar kezdeményezésről tudomást szerezve ugyanis a város román vezetősége hasonló jellegű, de román nyelvű kántálást kezdeményezett az ortodox vallásúak körében.

– Mennyire volt sikeres a magyarok rendezvénye és a románok provokációja? – kérdeztem Jakab Istvántól, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei elnökétől.

– Az EMNT Maros megyei elnökségének felhívására Isten segítségé-vel közel félezren gyűltek össze Karácsony első napján Marosvásárhely főterén, a feldíszített fenyőnél, hogy együtt ünnepeljenek, énekeljenek. A történelmi egyházak, civil szervezetek mellett jelen voltak a romániai magyarság politikai érdekképviseletét ellátó szervezetek is. A karácsonyi dalokat Kovács András karvezetésével előadó Psalmus kórushoz csatlakoztak az egybegyűltek. Tehát a mi rendezvényünk sikeres volt. A románok provokációja pedig teljesen meghiúsult, pedig a polgármesteri hivatal elég sok ortodox kulturális intézményt felkeresett, csupán öt román énekelt, amit két román kísért végig teljes figyelemmel.

Egy időben énekeltek a magyarok és románok a tér két oldalán?

– Nem így történt. Amikor mi engedélykéréssel fordultunk a polgármesteri hivatalhoz, azt mondták, hogy mások is beadtak egy hasonló kérvényt. Megtudtuk, hogy egy karácsonyi kulturális programot szervezett a hivatal. Ők úgy engedélyezték a mi rendezvényünket, hogy előttünk és utánunk is románok énekeltek. Így akarták ellehetetleníteni azt az időpontot, amire mi meghirdettük az ünnepünket. A mi kántálásunkat megelőzően énekelt az ötszemélyes román csapat, és ezt talán „meg kéne köszönnünk” a polgármesternek, mert ez annyira felbosszantotta a magyarokat, hogy egyre nagyobb számban gyülekeztek a főtéren.

– Az ortodoxok karácsonya ráadásul januárban van.

–Viszont Romániában decemberben ünneplik a románok a Karácsonyt. A lényeg: az EMNT hagyományt kívánt teremteni a főtéren való kántálással, együtt ünnepléssel, és ezt az ötletet lopta el tőlünk a polgármesteri hivatal. Azt akartuk megmutatni, hogy Marosvásárhely főterén igenis lehet, sőt kell is magyarul énekelni. Az utóbbi időben sajnos sokat sérült a magyar nyelv használata. Azt is meg akartuk mutatni, és ez sikerült is, hogy összefogással nagyon sok mindent el lehet érni. Jelen volt az ünnepségen a Magyar Polgári Párt városi és megyei vezetése, a Marosszék Székely Tanács vezetősége, a Regionális Székely Tanács vezetősége is itt volt, az RMDSZ részéről a marosvásárhelyi szervezet vezetője. Úgy gondoltuk, a karácsony megfelelő idő arra, hogy mindenkit elhívjunk ünnepelni, és mindenki megjelenjen. Fő célunk, hogy Maros megyében, ahol a magyarságot diszkriminálják, fogjuk össze testvéreinket és közösségünk érdekében együtt lépjünk föl.

– Mit is jelent a karhatalmi felügyelet? Román rendőrök kordona mögött lehetett magyarul énekelni?

– Így van. Tucatnyi román rendőr volt jelen; papírforma szerint a rendezvényt biztosították. Mi úgy éreztük, az egész provokáció. Egyértelmű, hogy egy karácsonyi éneklés nem politikai rendezvény. Amikor a polgármesteri hivatal először visszautasította kérésünket, azt azzal magyarázták, hogy Karácsonykor nincs helye a fenyőfa mellett politikai akciónak. Hiába írtuk le kérvényünkben, hogy karácsonyi dalokat szeretnénk énekelni, mivel az EMNT írta alá, mindezt pártpolitikának minősítették. Számunkra ez fölöttébb sértő volt, ahogy az egész eljárási procedúra és a karhatalmisták jelenléte is. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy mivel mi, magyarok, nem vagyunk a város másodrendű polgárai, ezért mozgalmunk a továbbiakban csakis magyar nyelven folytat párbeszédet a városházával, és erre buzdít minden hasonlóan gondolkodó partnert, szervezetet.

– Az világos, hogy önök magyarul kérdeznek, de milyen párbeszéd az, ha a hivatal románul válaszol.

– A törvény értelmében a polgármesteri hivatal ilyen esetben köteles tolmácsot fogadni és ügyünket magyar nyelven rendezni.

– Január 1-jén ünnepeltük Petőfi Sándor születésnapját. Erre az alkalomra is szerveztek közös ünneplést Marosvásárhelyen?

–Tervezzük több közös ünnep szervezését, de január 1-jén igen nehéz több száz magyart kimozdítani otthonából. Az EMNT megemlékezett, de az ünneplésnek nem volt szervezett formája.

– Marosvásárhelyen is megnyílt a Demokrácia Központ: a Klastrom utca 40. szám alatti ingatlanban január 3-ától, hétfőtől fogadják az ügyfeleket, ahol segítséget nyújtanak a magyar állampolgárság megszerzése kapcsán felmerülő kérdésekben. Mi éppen pár perccel a megnyitó előtt beszélgetünk. Mekkora érdeklődésre számítanak?

– Reméljük, hogy annyian keresnek föl minket, hogy alig bírunk eleget tenni a kéréseknek, és kígyózó sorok lesznek az asztalok előtt. A központ kilenc munkatársa ezt a feladatot nagyon szívesen végzi.

– Gondolom több magyarral beszélt, aki felvenné a magyar állampolgárságot. Mi a fő indok? Emlékszik, a szocialisták bukott miniszterelnöke azt vizionálta, hogy jönnek a románok és elveszik a magyaroktól a munkát.

–Ez finoman szólva mese. Az az erdélyi magyar, aki külföldön akart dolgozni, eddig is megtehette, hiszen az EU-n belül nem lehet megakadályozni a munkaerő vándorlását. Gyurcsány Ferenc akkor csupán aljas módon riogatta a magyarországiakat. Egy-két éven belül mindenki megtapasztalhatja azt, hogy a bukott kormányfő mondatai minden valóságot nélkülöznek. A magyar állampolgárságot azok igénylik majd, akik magyarnak vallják magukat, és fontos számukra, hogy egy jogi jóvátétel történjen a trianoni diktátum utáni időszakban. Végre egymásra találhat közjogi és lelki nemzeti identitásunk.

 

Medveczky Attila