vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.21. 

II. János Pál már idén a boldogok sorában?

 Vatikáni források szerint II. János Pál boldoggáavatási pere a célegyenesbe fordult, és lehetséges, hogy az áldott emlékű pápát már ebben az évben ténylegesen a boldogok sorába iktatják. Mértékadó lengyel lapok beszámolója szerint (az olasz Il Giornale napilappal egyetemben) a perben közreműködő orvosi és teológiai bizottság hosszas, csaknem másfél esztendei mérlegelés után hivatalosan elismerte, hogy egy, II. János Pál közbenjárásáért imádkozó francia apáca orvosilag megmagyarázhatatlanul gyógyult fel tökéletesen az előrehaladott Parkinson-kórból: vagyis csoda történt. Mint ismeretes, a katolikus egyházjog előírásai szerint a szentté vagy boldoggá avatás egyik feltétele, hogy a jelölt személyével kapcsolatban igazolható legyen valamilyen csoda – ettől a követelménytől csak vértanúk esetében tekintenek el. A boldoggá avatás egy másik feltételét, a keresztény erények hősies fokon történt gyakorlását 2009. december 19-én ismerte el XVI. Benedek pápa egy ünnepélyes nyilatkozatban.

Az ellenőrzésre felkért orvosszakértői bizottság jelentése alátámasztotta az előző bizottság szakvéleményét és kimondta: Marie Simon-Pierre francia szerzetesnővér valóban előrehaladott Parkinson-kórban szenvedett, és egyetlen nap alatt végbement teljes gyógyulására nincs tudományos orvosi magyarázat. A csodás esemény napra pontosan két hónappal II. János Pál halála után, 2005. június 2-án történt. Igazolt tény, hogy azt megelőzően két héten keresztül, 2005. május 14-étől Marie nővér rendtársai (a kolostor valamennyi lakója) közösen imádkoztak a nővér gyógyulásáért, mindvégig a lengyel pápa égi közbenjárását kérve. Marie nővér jelenleg egy párizsi kolostorban él, és teljes értékű munkát végez.

Andrea Tornielli, az Il Giornale vatikáni tudósítója úgy értesült, hogy a Szentszék még januárban kihirdeti a boldoggá avatás pontos időpontját. Tornielli szerint a kanonizációra már akár április 2-án, vagyis II. János Pál halálának hatodik évfordulóján sor kerülhet. A másik lehetséges, nagyon kézenfekvőnek tűnő lehetőség, hogy az ünnepi esemény októberben, Wojtyla bíboros 1978-as pápává választásának hónapjában lesz. Szakértők szerint az utóbbi változatot az is valószínűsíti, hogy a római hatóságoknak április másodikáig nem lenne elég idejük arra, hogy megfelelően felkészüljenek a vélhetően több százezres, netán több milliós zarándoksereg biztonságos fogadására. Ráadásul az egyházi naptár idén úgy alakul, hogy április elején még tartani fog a nagyböjti időszak, amelyet nem szerencsés egy ilyen örömteli eseménynyel megszakítani.

A II. János Pál munkásságának krakkói (vagyis még Karol Wojtyla néven élt) időszakát vizsgáló albizottság elnöke, Tadeusz Pieronek lengyel püspök újságírói kérdésre úgy fogalmazott: „A csoda hivatalos elismerése nagyon fontos szakasza az eljárásnak; valójában ez már a lezáró szakasz.” Ugyanakkor hozzátette: „Minden boldoggáavatási eljárás hosszú és lassú folyamat, és lehetséges, hogy a hivatalos végeredmény bejelentésére még várnunk kell.”

 

 (Zsille)