vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.21. 

Gyurcsány és a Jobbik szimbiózisa

Szimbiózis: két vagy több különböző faj (általában egymásrautalt) szoros együttélése. A szimbiózisban mindkét fél kölcsönös előnyökhöz jut.

 Gyurcsány blogbejegyzésében együttműködésre szólítja fel az ellenzéket: Bojkottálni kell az alkotmányozást. A felhívás csak látszólagos, mondhatnánk postcoitális bejelentés az egyesült ellenzék fogantatásáról. Ugyanis az MSZP, az LMP és a Jobbik már rég kivonultak, már réges-régen szétkürtölték, hogy nem hajlandóak együttműködni a diktatórikus, antidemokratikus, náci és egyben zsidó – vidéken cigány – Fidesszel.

A pártkonglomerátumban különösen sajátságos – novákelődül: pikáns – az MSZP és a Jobbik együttműködése. A Jobbik az elmúlt néhány hónapban nem tett mást, mint lefordította a saját prolijainak az eredetileg szocialista proliknak készült érveket. Voltak közös gócpontok – álláshalmozás, sajtószabadság, meg alkotmányozás –, de bele kellett keverni a cigányokat, kellett hozzáadni rakamazi turulos hűtőmágnest és némi ostoba prüdériát.

Egy doboz házisütésű hókifli elfogyasztása közben az alacsonyabb intellektusú jobbikos és szocialista nyugdíjasok együtt égethetnek Szalai Annamária alakú szalmabábokat.

És ez sokaknál kiveri a biztosítékot: Bizonyos értelmi szint felett, ami valahol a 60-as intelligencia-kvóciens körül mozog, nem lehet nem észrevenni az együttműködést. Az EP kampányhoz kapott százmilliót, meg a néhány tízezer kopogtatócédulát, még el lehetett tussolni, akkor a lelkesedés még sok értelmes ember szemét elhomályosította. De, ma már nem elég egy-két „kurvaanyád Gyurcsány!” skandálása, nem elég rovásírásos névjegykártyát osztogatni, nem elég tarsolylemezen tálalni a csalamádés hamburgert.

Így aztán Kovács Béla hazatelefonált Brüszszelből, hogy a Dúró Dórának, vagy hogyan hívják azt a lánykát, azonnal be kell jelentenie, mégis részt veszünk az alkotmányozásban. Igaz, csak kellékként, csak amolyan folyosói köpőcsészeként, de részt veszünk.

Ezzel fenntartjuk az ellentét látszatát, mert ebből éltünk, ebből élünk és talán…

Gyurcsány és a Jobbik sorsa összefonódott. Csak az a Gyurcsányi ámokfutás, az a minden racionális érvet félresöprő, minden józan gondolaton keresztül bazdmegelő pojácaság képes létjogosultságot adni Vona Gábornak, Novák Elődnek vagy Szegedi Csanádnak a magyar politikai térben. Gyurcsány nélkül elképzelhetetlen, hogy a Jobbik átlépi a parlamenti küszöböt. Gyurcsány és az őt üzemeltető kibuc feladata nem csak az anyagi forrás megteremtése, nem csak a nyilvánosság biztosítása, nem csak a balhé garantálása, hanem elsősorban az ellenpont megteremtése volt.

Súlyos kegyetlenség hallatán a legszelídebb ember is vérért kiált. Gyurcsány egész tevékenysége, lénye, az ellopott milliárdok, a kilőtt szemek, a folyamatos következmény nélküli hazudozás olyan erős indulatokat váltott ki a társadalomból, a tehetetlen düh annyira elborította az elméket, hogy egy szűk rétegnek még a Jobbik is alternatívának tűnt. Sőt, bizonyos minden alapot nélkülöző keménykedésük még a jóleső bosszú ízével is kecsegtetett.

Ebből mára csak a titkolt opportunizmus maradt, Novák 80-ad magával a sajtószabadságért tüntet, miközben a választási programjukban még a hatósági szabályozás fontosságát emelték ki, sőt Nemzeti Sajtófelügyelet néven hatóságot akartak létrehozni. Szegedi Csanád legfontosabb feladata, hogy Tőkés Lászlót ócsárolja. Gyurcsány eljelentéktelenedésével megszűnőben az ellenpont. Gyurcsány ezzel az utólagos felhívásával csak az elhatárolódás, az öndefiníció újabb lehetőségét adta meg. És Vonáék éltek vele. A szimbiózis kimúlásig tart.

 

Csorja Gergely