vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.26. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 4. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Az új arcvonal (2.oldal)

A filozófusok csalnak, lopnak, bűnszövetségben osztanak szét százmilliókat. Politikai szolgálataikért tartják őket? Nos, itt már tényleg csak az antiszemitizmus-kártya kijátszása segíthet – vélték. Talán tévesen. Itthon ugyanis már semmit sem ér, s éppen a sok nyomorhír és katasztrófa miatt, külföldön azonban, Nyugaton és a holokausztmítoszba beletaposott Németországban, a nagyon elzsidósodott francia politikai és kulturális életben még lehet és van is hatása. Már nem is annyira a médiatörvényre, mert az lefutott meccs, hanem a beszivárgásra. Azt még elérhetik, hogy a kormány, bizonyítandó elfogulatlanságát – valójában nem is létező antiszemitizmusát, létező liberalizmusát – kinyit egy-két ajtót és azon beenged egy-két nem odavaló embert. Nem is feltétlenül zsidót, hanem olyat, akiben Kis és Konrád és Heller Ágnes megbízik. A történelem azonban sajnos azt bizonyítja, hogy ez veszélyes dolog. Mert így idővel belső hatalomátvételre kerülhet sor. Miközben a politikai vezetés csak azzal van elfoglalva, hogy megtartsa választásokon szerzett többségét és elégedetten látja is, hogy vele szemben esélyes párt nincs, sőt, ami van, az is sorvad, nevetségessé válik, benne, a szervezetében észrevétlenül felnő, összesűrűsödik a filozófusközeg. Ugyanis már nem az a program, még középtávon sem, hogy választások útján majd egy igazi Gyurcsánnyal vagy egy bölcs Mesterházyval visszakerül a kormányra a vesztes fél, hanem az, hogy beszivárgással, benti elszaporodással szerzi vissza a hatalmat vagy annak egy részét. Ha lehet, természetesen mindet. A két támadás összevonható. A természeti katasztrófák, a bűnözés túlhangsúlyozásával a magyar tehetetlenséget, alkalmatlanságot, korszerűtlenséget felébreszteni, a beszivárgással pedig bent bomlasztani, fékezni, megteremteni a belső bizalmatlanság légkörét és végül felköltözni Moszkvába, mint ahogy Bergyicsev tette a húszas években, ismét csak Szolzsenyicin szerint.

 Véget ér-e a Tokaj-borháború? (4.oldal)

Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke: Rövid távon viszont ahhoz ragaszkodunk, hogy egy ugyanolyan jogosítvánnyal rendelkező szakmai szervezetet hozzanak létre a határ túloldalán, ami a mi hegyközségi tanácsunknak a partnere és kötelező módon végrehajtatja azokat a rendtartási elemeket, amelyeket mi Magyarországon. Erre egy példa: a magyar hegyközségi rendtartás kötelezően előírja az aszúszedés kiszedésének és felhasználásának ellenőrzését, míg Szlovákiában nem él ilyen szabályzat. Azt mondják, amiről mi beszélünk, az benne foglaltatik olyan rendeletekben, amiket központilag ellenőriznek Pozsonyból. Számunkra ez elfogadhatatlan, mert pl. a szüret idején az elképzelhetetlen, hogy a szlovák fővárosból minden nap kiutazik valaki és elvégzi azt az ellenőrzést, amit nálunk a helyben lakó hegybíró végez.

 Győri Béla interjúja Medveczky Ádámmal (5.oldal)

– Volt már olyan kultuszminiszterünk, aki a popzenére esküdött.

– Az egy szellemileg alultáplált ember kijelentése volt, ez abszurdum. Az a baj, hogy ilyen nézeteknek köszönhetőek azok a szellemi és emberi tragédiák, ami a legutóbb abban a szörnyű diszkóban történt, ahol egyik kolléganőmnek a kislánya is életét vesztette. Ha a diszkózene kap nagyobb médiahangsúlyt a népzene helyett, ha a társadalmi értékek eltűnnek, akkor ilyen szörnyű esetek következhetnek be.

 Magyar „emberfauna”

Németh László: Alsóvárosi búcsú c. könyvének ismertetése (7.oldal)

De még a babonák is megnemesednek az idők folyamán. A népi hitvilág jelenségei szinte szentséget vesznek magukra. Csak a legfrissebb példa. A Mátrában nem messze Pásztótól még Mátraszentimre előtt van egy erdei tisztás, Fallóskút a neve. Itt a kommunizmus bejövetele után látomása volt egy környékbeli asszonynak, Klárának. A látomásban Klára megszólíttatott Mária által, aki egy nagy fűrésszel vágta le a vörös sátánt jelképező kígyó fejét, s Mária azt mondta Klárának, gyere Klára, segíts. Klára segített a látomása szerint, és azon a helyen egy forrás buzogott fel. A korabeli rendőrség nyilván 1945 után széttapostatta lovasrendőrökkel a búcsújáró helyet, az öregasszonyokat és a gyógyulni vágyókat elüldözték onnan. Igen ám, de a forrás szorgalmasan buzogott, és saját szememmel láttam, fülemmel hallottam, hogy a remete lakától – Paskálnak nevezik a remetét, amúgy civil ember, aki vigyázza a forrást és az azóta épült kápolnát –, szóval ott a környezetében az öregasszonyok mentek a forrásvízért. Kis műanyag flakonokba felfogták a vizet, és kicsiny, kiszáradt markukba engedtek egy keveset a forrásból, és megtörölték a szemüket, és így sóhajtoztak az égre nézve: jaj, köszönöm Máriácskám, már látok. Ez a hitvilág; és láttak az öregek, pedig mai keletű a történet.

 Egykézés a Délvidéken (10.oldal)

Krizsán V. Vilmossal, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnökével beszélgettünk.

Nálunk is már régóta dívik az egykézés, tehát a szülők már eleve csak egy gyermeket akarnak, másfelől pedig sokan nem alapítanak családot, inkább egyedül élnek. Ami minket még inkább aggaszt, az a rettentően sok válás. Adán, például minden második házasság válással végződik. Sokkal kitartóbbaknak, megértőbbeknek, toleránsabbaknak kellene lenniük a házastársaknak. Egyébként a párválasztásról, párkapcsolatról és a krízishelyzetek megoldásáról mi szervezünk foglalkozásokat, de ettől sokkal több kellene.

 Szőcs Zoltán: Adatmilliomos szellemi koldusok (15.oldal)

Gyakran jut eszembe az állítólag Jean Cocteau-tól származó pikírt megjegyzés, mely szerint a modern kor akkor kezdődött el, amikor az ostobák gondolkozni kezdtek. Ezt jó régen, a múlt század közepe táján tapasztalhatta meg Cocteau, ugyanis azóta már tanítanak is. Érdekes dolog, de az internetezés mindenekelőtt az ostobák és a félműveltek egyetemévé vált: minden szellemi felkészülés, előtanulmányok, ismeretek, alapok és rátermettség nélkül birtokába kerülhet bárki – a fél analfabéta is õ a legrejtőzködőbb információknak. Csak be kell írni a Google-ba és ömlenek a vonatkozó válaszok. Ha még a ’70- es években, de a ’80-asokban is, szükségem volt egy részletinformációra – pl. arra, hogy az Aranyosrákosi Székely Sándor nevű, XIX. századi erdélyi költő, hol és mikor halt meg õ, bizonyos szakmai rutint, kutatási jártasságot, feltételeket igényelt az adat megtalálása. Tudnom kellett, hogy mely kötetekben, lexikonokban keressem vagy ne keressem ezt az adatot, mely kiadványban nagyobb, melyikben kisebb a valószínűsége, hogy megtalálom benne. Ha pedig ezen könyvnek nem voltam birtokában, tudnom kellett, mely ismerősöm könyvei között, vagy melyik közkönyvtárban érhetem el.

 Az elfeledett hokilegenda

Kertész József áprilisban visszatér a jégpályára (18.oldal)

(Kovács Attila interjúja)

A jégkorongban hamarabb ki lehetett tűnni, ha valaki tehetséges és szorgalmas volt. Jó példa erre a saját pályafutásom, hiszen már 1954-55-ben bevettek a Postás felnőtt csapatába. Olyan zseniális játékosokkal játszhattam együtt, mint Hircsák István vagy Háray Béla. 1956-ban pedig – mindössze 16 éves koromban – meghívtak a válogatott keret edzésére. Ekkor már a BVSC játékosa voltam. Nincsenek szavak arra, hogy ez mekkora dolog volt számomra. Ez végképp meggyőzött arról, hogy jól döntöttem, amikor a hoki mellett tettem le a voksomat.

 Interjú Bárány Lászlóval, a Baromfi Termék Tanács elnökével (19.oldal)

Sokszor egy-egy áruházlánc akkor hoz be terméket külföldről, amikor az általa kiötlött áron nem bír magyar szállítótól beszerezni. Ilyenkor a csomagoló keres külföldön olyan olcsó terméket, ami minőségileg legtöbbször nem a legjobb, de arra alkalmas, hogy a magyar piacot megingassa. Az egészről azt mondják, hogy mindez az árérzékeny magyar fogyasztók érdekében történik. Ez egy álságos és hazug szólam. Valójában a lényeg az: szinte mindegy milyen módon, de játsszuk ki a törvényt. Ez állt a kolontári eset mögött is. Tehát ezek a tapasztalatok okot adnak arra, hogy a hazai tojáspiacon az élelmiszerellenőrző hatóságok rendet teremtsenek.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu