vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.21. 

Ukrajna egyre veszít befektetési vonzerejéből

Ukrajnában magasak a kockázati tényezők a külföldi beruházások számára – tudhatjuk meg a Maplecroft brit vállalat által publikált Political Risk Atlas tanulmányából, mely a beruházási kockázati tényezők indexét állapítja meg. A szakértők megjegyzik, hogy Ukrajnában magasabb lett az emberek stressztűrőképessége, valamint csökkent a terrorista fenyegetettség szintje. A Kommerszant-Ukrajina közlése szerint az  elmúlt évben Ukrajnában romlottak az állami vállalatirányítás illetve a makrogazdasági stabilitás mutatói, romlott az igazságügyi szervek emberi jogok tiszteletben tartásának mértéke valamint kritikusan romlott az oktatás szintje – írja a Podrobnosti.ua internetes hírportál.

Szakértők szerint azonban javult a politikai stabilitás valamint a vállalkozások állami szabályozásának szintje.

 2010-ben Ukrajna a befektetési vonzerejét tekintve a 2009-ben elfoglalt 62. helyről a 74. helyre csúszott, így Ukrajna Burkina Faso (Afrika, 73.hely) valamint a Kelet-timori Demokratikus Köztársaság (Indonézia, 75. hely) között találhatja magát.

 A Maplecroft adatai szerint Ukrajnában - mint ahogy gyakorlatilag az egész Független Államok Közössége (FÁK) területén - magas kockázati tényezővel bír egy magánvállalkozása indítása.

 Jason McGowan, a Maplecroft kommunikációs osztályának vezetője elmondta, hogy a tanulmány összeállításához a szakértők nemzetközi szervezetek adatait valamint sajtóinformációkat használtak fel.

 A befektetési kockázatok éves indexét 2009 óta 196 országban vizsgálják meg. A legkockázatosabb befektetési tényezőkkel és instabil üzleti környezettel Szomália, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Szudán, Mianmar, Afganisztán, Irak, Zimbabwe, Észak-Korea, Pakisztán és Oroszország bír.

 

(Forrás: karpatinfo.net)