vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.28. 

Szervkereskedelem– az ET komoly vizsgálatot követel

Az ET parlamenti közgyűlése 169 támogató és 8 ellenszavazattal, 14 tartózkodás mellett fogadta el határozatát, amelyben Albániát és a túlnyomó többségében szintén albánok lakta Koszovó hatóságait felszólította: kezdjenek „komoly és független” vizsgálatot azon állítások valóságtartalmának feltárására, amelyek szerint a (1998–1999-es) koszovói fegyveres konfliktus alatt és után koszovói – szerb és albán származású – foglyokkal titkos táborokban embertelenül bántak. A parlamenti közgyűlés előzőleg megvitatta Dick Marty svájci liberális képviselő koszovói szervkereskedelemről szóló jelentését.

 A CIA titkos európai börtöneit feltáró jelentésével hírnevet szerzett Marty szerint a szervkereskedők a koszovói albánok egykori szakadár gerillahadserege, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tisztségviselői közül kerültek ki, az áldozatok pedig főleg a fegyveres szervezet táboraiban fogva tartott szerbek és koszovói albánok voltak. Marty úgy véli, a bűnszövetkezet szálai, ha nem is közvetlenül, de egészen Hashim Thaçi jelenlegi koszovói kormányfőig elérnek: mivel a miniszterelnök nagyon közeli munkatársai is érintettek a dologban, „nehéz azt gondolni, hogy sosem hallott a dologról” – jelentette ki a svájci szenátor.

 Thaçi a kormány teljes együttműködéséről biztosította a nyomozó bizottságot, mondván, hogy egy független és átlátható vizsgálat „feltárja majd, hogy nincs alapja ezeknek a vádaknak”.

 A jelentés szerint „számos jel utal arra, hogy a háborús konfliktus végén, mielőtt még a nemzetközi erők helyreállíthatták volna a rendet és jogállamiságot, egy – az albán területeken található – klinikán operálták ki a szerveket”. Főként a veséket távolították el a kivégzett foglyokból, és a szerveket külföldön értékesítették.

 A decemberben nyilvánosságra hozott dokumentum erős indulatokat váltott ki mind Koszovóban, mind Albániában. Marty ezért január 25-én hangsúlyozta, hogy a jelentés nem relativizálja a Slobodan Milošević egykori szerb államfő rezsimje által elkövetett bűnöket, és sem a koszovói, sem az albán népet nem támadja. „Az áldozatok lehettek szerbek vagy a rivális csapatok által fenyegetőnek tartott koszovói albánok, számunkra ők mindenekelőtt és kizárólag emberek” – mutatott rá.

 

(Forrás: Magyar Szó)