vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.28. 

Három RMDSZ elnökjelölt már biztosan elindul

Három jelölt most már biztosan indulni fog a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöki posztjáért folyó versenyben, mivel Kelemen Hunor és Eckstein-Kovács Péter mellett Olosz Gergely is teljesítette az ehhez szükséges feltételeket. Az alapszabály értelmében a szövetség elnöki tisztségére pályázó jelölteknek legalább egy hónappal az elnökválasztás előtt (vagyis január 26-ig) be kell nyújtaniuk jelöltségüket és a támogató aláírásokat. A támogatók listáján szerepelnie kell egy területi szervezetnek vagy legalább ezer RMDSZ-tag egyéni aláírásának.

 Eddig Kelemen Hunor nyerte el a legtöbb szervezet támogatását. A művelődési miniszter több szórványmegye, illetve az összes székelyföldi szervezet bizalmát élvezi, a múlt hét végén formálisan is megerősítették a gyergyói, udvarhelyszéki és csíki területi szervezetek korábbi döntését. Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor, Traian Basescu államfő jelenlegi kisebbségügyi tanácsadója a Kolozs megyei szervezet támogatását élvezi.

 Olosz Gergely, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője – annak ellenére, hogy maga is háromszéki – korábban nem nyerte el a székelyföldi szervezetek támogatását, ez utóbbiak ugyanis Kelemen Hunor mellett tették le a garast. Mivel Olosz arra számított, hogy nem nyeri el egyetlen megyei szervezet bizalmát sem, aláírásgyűjtésbe kezdett, össze is jött neki 6853 aláírás. A háromszéki politikusnak azonban végül sikerült megszereznie a Történelmi Máramaros Területi RMDSZ-szervezet támogatását, így már be is nyújtotta a jelöléshez szükséges dokumentációt.

 Eckstein-Kovács Péter is benyújtja a megadott határidőig saját anyagát, már bemutatta a demokrácia, autonómia és a szolidaritás alapelveire épülő, véglegesített programját. A változás jelöltjeként bemutatkozó politikus az RMDSZ szervezeti keretein belül, a politikai alakulat társadalmi szerepvállalásában, a magyar-magyar kapcsolatokban végrehajtandó módosításokra összpontosított programjában. Szükségesnek tartja a változtatást az RMDSZ-nek a romániai politikai és társadalmi életben játszott szerepe tekintetében is. A szövetség munkájának korszerűsítését, hatékonyabbá tételét szorgalmazza a másik két jelölt is, hitet téve a romániai magyarság összefogása mellett.

 Eckstein-Kovács Péter a napokban Nagyváradon találkozott Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével. A jelölt kampánystábjának közleménye szerint mindketten egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni az erdélyi magyarság képviseletének megőrzéséért a romániai parlamentben a 2012-ben esedékes parlamenti választások után is.

 A Tőkés László sajtóirodája által kiadott közlemény szerint egyetértettek abban is, hogy a kormányban való részvétellel szemben a magyar parlamenti képviselet elsőbbséget élvez (vagyis szerintük a kormányban maradáshoz nem szabad mindenáron ragaszkodni, ha az esetleg a szavazók bizalmának elvesztéséhez, vagyis a parlamentből való kieséshez vezethet, a tud.).

 A romániai magyar sajtó valószínűnek tartja, hogy a leköszönő Markó Béla székéért az eddig ismert három jelölt fog megküzdeni a szövetség február 26–27-i nagyváradi kongresszusán, a bihari szervezet által korábban „meglebegtetett" Cseke Attila egészségügyi miniszter ugyanis várhatóan nem száll be a küzdelembe.

 

(Forrás: Duna Tv, MTI)