vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.28. 

Az orosz média szerint további terrortámadás jön

Az orosz média szerint az Észak-Kaukázusból Moszkvába érkezett militáns csoport tagja lehetett az öngyilkos robbantó, aki hétfőn 35 embert ölt meg, több mint 130-at pedig megsebesített a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A média felvetette annak lehetőségét, hogy a csoport több tagja Moszkvában bujkál és újabb támadásokra készül.

 A Kommerszant nevű napilap például azt írta: a biztonsági erők tudatában voltak annak, hogy támadás várható, miután december 31-én egy moszkvai sportklub területén felrobbant egy kisebb épület. A lap szerint a szilveszteri robbanás azért történt, mert egy észak-kaukázusi nő hibát követett el, és a bomba véletlenül felrobbant a kezében. Az újság biztonsági forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a nő tagja volt annak a terrorista csoportnak, amelynek egy másik nőtagja robbantotta fel magát a Domogyedovón.

 Az Interfax hasonló okfejtést közölt. Az orosz hírügynökség szerint a december végi robbanás után a biztonsági szolgálat ügynökei elfogták az áldozat egyik társát, egy nőt, aki Volgográdba akart utazni. A hatóságok ezután kezdtek keresni három gyanúsítottat, akiről azt feltételezik, hogy a hétfői robbantás tettesének útját fedezte.

 A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint a hétfői merénylő a fekete özvegyeknek nevezett észak-kaukázusi csoporthoz tartozott. Nevüket onnan kapták, hogy elvesztették militáns férjeiket, ezért bosszút esküdtek és önként jelentkeztek öngyilkos robbantásokra.

 

(Forrás: erdon.ro)