vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.28. 

A Dohány utcai zsinagóga előtt

A fővárosi gettó felszabadításának 66. évfordulóján a Budapesti Izraelita Hitközség és az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség által rendezett megemlékezésen Israel Meir Lau, Izrael volt országos főrabbija úgy vélt: Az antiszemitizmus őrületté, ragályos betegséggé fajult, egyre jobban terjed, és ha nem teszünk ellene , akkor még tovább terjed a világon. Szerinte a holokauszt idején a világ három részre oszlott: nácik és kiszolgálóik; áldozatok; illetve akik „álltak, és nem tettek semmit azért, hogy megmenekülhessenek az áldozatok”. Azon erősen el kell gondolkodni, hogy jelenleg e harmadik rész arányát illetően más-e a helyzet – kérdezte Israel Meir Lau, aki jelenleg Tel-Aviv vezető rabbija és a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet elnöke.

Ez az úr még mindig a régi nótát fújja, mi pedig nem nézhetjük közömbösen, ha antiszemitának minősítenek bennünket. Vajon ki húz hasznot abból, ha megengedjük, hogy szabadon kijátszhassák az antiszemitakártyát mindenkivel szemben, aki bírálja őket? Izrael Samír könyvében, a Rasszista államban leírja, hogy a zsidóság egy része és Izrael viselkedése tarthatatlan: áldozatnak nyilvánítják magukat, holott mára a közbeszéd irányításának parancsnoki posztjai, a gazdasági érdekeltségeik és nemzetközi kapcsolataik egyetlen hatalommá integrálódtak. Ez a hatalom félresöpör mindenkit, aki bármilyen formában kritizálja Izrael Államot, a zsidóság vezetőit, de akár egyes zsidó származású embereket. Helen Thomas, az egykoron megbecsült fehérházi tudósító két Izraelt kritizáló mondatáért kegyvesztett lett. Akire rásütik az antiszemita bélyeget, azzal szemben minden megengedett. Megvonhatnak tőle díjakat, bevonhatják az engedélyét, kitehetik az állásából. A volt főrabbi most – ha burkoltan is, de – újra elővette a bűnös nép címkét. Tette ezt annak ellenére, hogy a megemlékezésen a magyar állam magas szinten képviseltette magát.

Az eseményen megjelent Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Boross Péter volt miniszterelnök, Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának fideszes elnöke, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, valamint a diplomáciai testület több képviselője.

 

cz