vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.01. 

A magyarok veszélyeztetik Ukrajna nemzetbiztonságát?

Az ukrán kormány mindent megtesz azért, hogy jó viszonyt alakítson ki Magyarországgal, s ezért még az ország nemzetbiztonságát is hajlandó feláldozni – röviden így foglalható össze a napokban az ua-reporter.com oldalon megjelent írás, melynek írója még saját nevét sem vállalta fel, csupán a Hvilja (Хвиля) „nevet" használja.

 S hogy miért hajlandó az ország vezetése erre a lépésre? Ennek egyik oka a cikk szerint részben az, hogy mint tudjuk, 2011 januárjától Magyarország töltötte be az EU-elnöki posztot, s Kijev kicsit abban reménykedik, hogy a magyarok felé mutatott engedékenység hatására az Európai Unió is hamarabb fogja meghozni az ukrán fél számára is kedvező döntést az európai vízummentességről.

 Az ua-reporter újságírója szerint ebben a kontextusban kell figyelembe venni az Ukrajnai Fegyveres Erők vezérőrnagyának Grigorij Pedcsenkónak a nyilatkozatát is, aki a napokban hivatalos látogatást tett Magyarországra, s az ukrán-magyar katonai és harcászati technikai együttműködés hatalmas lehetőségeiről beszélt. „Magyarországnak és Ukrajnának nincsenek olyan konfliktusai, melyek gátjai lehetnének a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének", mondta Pedcsenko.

 Ez, valamint az ukrán tisztviselők által tett különböző nyilatkozatok jelenthetik a biztosítékot arra, hogy a magyar állam szankciók nélkül adhasson magyar útlevelet és állampolgárságot a Kárpátalján élő ukrán állampolgároknak, írja az ua-reporter hírportál.

 Ugyanakkor Magyarország jelenlegi politikája a szomszédos országok és különösen Ukrajna felé feszültséget teremt a térségben, írja a cikk írója, illetve ellentétes az ukrán nemzeti érdekekkel. Hiszen napjainkban Magyarország oly látványosan támogatja a szomszédos országokban élő magyar kisebbséget, s lelkesen támogat minden autonómia törekvést.

 A Katonai és Politikai Tanulmányok Központjának vezetője, Dmitrij Timcsuk szerint a2010 május 26-án Magyarországon elfogadott állampolgársági törvénnyel a magyar hatóságok bevallott politikai célja a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek autonómia törekvéseinek támogatása és asszimilációjának megállítása, valamint kulturális terjeszkedés a Kárpát-medencében. Utóbbit mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2011-es évben jelentősen megnőtt az ilyen rendezvények magyar állami költségvetésből való támogatása.

 Timcsuk szerint egyébként ez a kulturális „agresszió" közvetlen veszélyt jelent Ukrajna nemzetbiztonságára, tekintettel a kárpátaljai régióban élő magyarok nagy számára. Ugyanakkor a szakértő szerint más országok, akik sokkal kisebb politikai és katonai potenciával rendelkeznek – pl. Szlovákia és Románia – nem félnek határozottan fellépni a „fenyegetéssel" szemben.

 A cikk írója szerint tehát Ukrajna számára egyértelmű veszélyt jelent Magyarország. S a legnagyobb probléma az, hogy az ország vezetése ezt észre sem veszi, s valóban úgy véli, hogy a két országnak „nincs olyan konfliktusa, mely gátja lehetne a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének".

 

(Forrás: karpatalja.ma)