vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.01. 

Búcsú a Csíkszépvíz melletti Kicsi-Pogány-havason

Megközelítőleg az utóbbi száz évben június 27-én először tartottak szentmisét a Csíkszépvíz melletti Kicsi-Pogány-havason Szent László napján. A Szent László-kápolna tavaly feltárt romjainál több mint százan hallgatták Gábor Zoltán plébános prédikációját.

Emberemlékezet óta, legalábbis a ma is élő szépvíziek emlékezete óta nem tartottak búcsús szentmisét a Kicsi-Pogány-havason található Szent László-kápolnánál” – mondta lapunknak Ferencz Tibor. Csíkszépvíz polgármestere szerint a tavaly feltárt romnál tartott búcsút ezentúl minden évben megtartják, és a tervek szerint a jövő évben, Szent László napjára újjáépülne a kápolna.

 A község vezetősége az elmúlt években különös hangsúlyt fektetett a település névadójának tiszteletére és emlékének ápolására. Négy évvel ezelőtt Szent László legendájára alapozó térátrendezésbe fogtak. A Szent László tér kialakítása 2009-ben valósult meg, és a tavaly indították be a tér szerves részét képező kutat is. A legenda szerint a csatából visszatérve, a völgyben talált patakban itatta meg lovát Szent László, azt mondva neki: Igyál, lovam, mert ez szép víz. A szépvíziek tudják a legjobban, a patak mentén létrejött község innen kapta a nevét.

 A legenda életben tartásának szerves részét képezik a Szent László Napok, amelynek keretében 2007-ben a község vezetősége idős emberek társaságában kiment Szent László kövéhez. A jókora kő a hagyomány szerint Szent László lovának patkónyomát őrzi. „Ekkor került szóba, hogy valamikor volt egy Szent László-kápolna a Kicsi- Pogány-havason, és ez volt a szépvíziek búcsújáró helye. Megkerestük Botár István régészt, aki az idősek által megjelölt helyen pontosan ráásott a kápolna romjaira” – vázolta fel az előzményeket Ferencz Tibor.

 A valamikori búcsújáró helyre megközelítőleg száz éve nem jártak ki a szépvíziek, valószínűleg a Szent László római katolikus templom felépülése óta. A rendszerváltás után pedig a széphavasi Szentlélekkápolnához kezdtek kijárni „kicsi” Szent László-búcsút tartani. „Összekötve a kellemest a hasznossal, az akkori emberek kimentek a Széphavasra, imádkoztak egyet, közben felmérték azt is, mekkora a fű, milyen erővel kell majd készülniük a kaszálásra. A rendszerváltás előtt a Szentlélek tiszteletére szentelt kápolnánál a szépvíziek lobogóikkal fogadták pünkösdkor a moldvai és gyimesi csángókat, akik mentek a csíksomlyói búcsúra” – mesélte a polgármester. Ferencz Tibor megemlítette, a Kicsi- Pogány-havason található Szent László-kápolna feltárásával és a tegnapi szentmisével tulajdonképpen eredeti helyére kerül vissza a Szent László-búcsú.

 „A kápolna újjáépítését támogatja a helyi közbirtokosság, az egyház, mindenki próbál bekapcsolódni a munkába, így meglátásunk szerint egyszerű lesz a megvalósítás” – mondta az elöljáró.

 

Darvas Beáta

 

(forrás: Hargita Népe)