vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.06. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 27. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Kína és mi (2.oldal)

Sajnálatos, de ugyanakkor mélyen jellemző is, hogy több ezoldali elemző, megszólaló, újságíró sem képes a tartós liberális nyomás alól felszabadítani magát és a Mennyei Béke terén történtek miatt aggályosnak tartja a kommunista Kínával való barátkozást, de legalábbis kötelességének érzi a felemlítését. Ahelyett, hogy megállapítaná: nyertünk végre legalább egy csatát és egy lépéssel közelebb kerültünk a rendszerváltáshoz. Tudomásul kell venni, hogy Kínában ugyan a kommunista párt a legfőbb hatalom birtokosa, de Kína már nem csak kommunista ország, hanem kapitalista nagyhatalom is, és a kommunizmus exportjára semmilyen módon nem törekszik. Azt viszont ma sem engedi meg, hogy diszkózenés ügynököket építsen be városaiba az a másik nagyhatalom, amelyik ma már neki van eladósodva. Még ha annak pillanatnyilag még sokkal nagyobb a katonai ereje, de ahhoz már régen nem elég, hogy háborút indítson ellene. Ezért próbálkozott a behatolással. Örülhetünk tehát a kormány megtervezett, nyílt kínai nyitásának, mert ez egyúttal a piros lap felmutatását is jelenti a liberális, kozmopolita kispályásoknak, akik eddig nagypályán játszottak és „oxfordokkal” rugdosták a gólokat a magyar kapuba. A magyar szociálliberális hatalom húsz éve New Yorkhoz van láncolva, Kínában eddig egy Surányi-féle bankár sem tett látogatást.

 Volt NBH-s tiszt revizori szerepben (3.oldal)

Kohári Nándor, szegedi fideszes önkormányzati képviselő: Az MSZP megyei elnöke, Botka László ezzel is burkolt fenyegetést fogalmazott meg, az általa eddig is támadott cégvezetőkkel szemben. Milyen érdekes, hogy polgármester úr az elmúlt nyolc évben nem érezte ilyen fontosnak, hogy a belsőű ellenőrzésen szigorítsanak. Éppen ezért a mostani bejelentését hangulatkeltő kampányának részeként tudjuk értelmezni. Természetesen minden törvényes vizsgálatot elfogadunk. A Fidesz szegedi szervezetének tagjai pedig már megszokták azt, hogy magánnyomozók a legkülönbözőbb adatokat gyűjtik róluk. Azt viszont még nem tudjuk, hogy milyen jogosítványokkal akar fellépni a volt NBH-s alezredes. Amennyiben tiltott nyomozati cselekmények megvalósításával próbálkoznának, az egyértelműen bűncselekmény. Várjuk Botka László konkrét válaszát ez ügyben.

 Zalaegerszeg nem szorul működési hitelfelvételre (4.oldal)

Gyutai Csaba polgármester: Az idén 640 millió forintos működési hiányt voltunk kénytelenek elsősorban az intézményrendszer működtetése miatt tervezni, de ez már az első félévben csökkent, s reményeink szerint év végére ezt is sikerül majd kiiktatni a költségvetésből. 2010 végére is sikerült a 690 milliós hiányt leküzdenünk. Az első félévben jelentősebb csökkenést lehetett volna véghez vinni, de a város fő tulajdonosa a Kosárlabda Kft-nek, ahol komoly anyagi problémák vetődtek föl. Menedzsmentet kellett cserélni és szanálni kellett a vállalatot, ami 50 millió forinttal emelte a működési kiadásokat. A működési hitel felvétele már azért is veszélyes az önkormányzatok számára, mert elveszítik függetlenségüket, s a gazdálkodás a bankok kezébe kerül. Mi erre az útra nem akarunk rálépni.

 Kiskunhalas a csőd szélén (4.oldal)

Dr. Skribanek Zoltán, a kiskunhalasi képviselőtestület Fidesz-KDNP-és frakcióvezetője:

Úgy gondoltuk, és az ésszerűség is így kívánta volna, hogy a két frakció koalícióra lép. Azonban, annak ellenére, hogy számunkra úgy tűnt, a tárgyalások jó úton haladnak, a polgármester mégis úgy döntött, hogy a nem fideszes képviselőket fogja össze. Ez politikailag egy eléggé széles mezőny, amiben benne van mind a Jobbik által támogatott, mind az MSZP-s képviselő is.

 Ady Endre sámándobja

Bayer Zsolt esszékönyvet írt az ős Kajánról (7.oldal)

Bayer Zsolt: Ha lesz kitartásom hozzá, akkor szeretnék majd írni egy hasonló esszét József Attila Eszmélet című verséről, amelyet Csurka István kifejezésével élve ugyanolyan „roppant bruttóregisztertonnás versnek” tartok a magyar irodalomban, mint Az ős Kajánt. Ady számomra úgy, ahogy van, a bölcsőtől a koporsóig egy csoda, egy megfejthetetlen titok, egy táltosfiú. Az életművén belül Az ős Kaján egy kiemelkedő, megoldhatatlan szimbólum. Az, hogy engem ilyesféle rejtélyek megoldása foglalkoztat, illetve az, hogy szeretem a költészetet, a gimnáziumi magyar tanárunknak, Czine Erzsébetnek köszönhető. Rögtön az első órán bejött és elmondta nekünk Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versét. Ez volt az ő belépője. Amit a magyar irodalomról tudok, azt tőle tudom, a későbbi magyar-történelem szak az ELTE Bölcsészettudományi Karán már nem jelentett annyit, mint az ő órái.

 Brno magyar csillaga (10.oldal)

Beszélgetés Boross Csilla operaénekesnővel

– 2008-tól Magyarországra nem is hívták?

– De igen, be kellett ugranom Vénusz szerepére és utána kaptam még erre néhány felkérést. Medveczky Ádám irányításával a Tannhäuserben pedig olyan egyszerű volt minden, mintha könnyű lenne. Nemrég kaptam még felkérést Vénuszra, de már nem vállaltam, más szerepre vágyom. Beígérték, hogy Magyarországon Toscát éneklek, elmaradt. Ígéretet kaptam a budapesti Macbethre is, egy külföldi szerződést mondtam le miatta…Abból sem lett semmi.

– Valahogy ezt nem értem...Még az átkosban, a szocializmus idején is kapkodtak azon énekesek után, akik Rómában, az USA-ban énekelnek.

– Biztos így történt, de valami miatt én kivételnek számítok.

– Látják, egy világhírű olasz karmesterrel dolgozik együtt, s az egész nem számít.

– Nem szeretném, ha az olvasó azt hinné, hogy keserűség él bennem. Szó sincs róla, nagyon boldog vagyok, s minden rosszból születik valami jó, csak látni kell a kifele vezető utat. Azért ez az út sem akadálymentes. A római operaház színpadára kerülni sem egyszerű. Az az énekesnő, aki eredetileg Abigélt játszotta volna, megbetegedett, s felhívtak, menjek meghallgatásra. Előző este volt a Macbeth-premierem Modenában. A meghallgatás után Muti azt kérdezte tőlem: „maga eddig hol volt?”

 A magyar nóta a szív dala, a lélek fohásza

Bokor János magyarnóta-énekes (12.oldal)

Megszűntek a Petőfi rádióban évtizedekig tartó nótaműsorok, és a televíziókban is alig-alig látni magyar nótát. Amíg a kereskedelmi tévékben három popzenei tehetségkutató műsor is futott illetve fut, nem egyszer egymással párhuzamosan, addig a nóta szinte teljesen száműzöttnek tekinthető. Pedig tudni kell, hogy Magyarországon mintegy hárommillióra tehető azok száma, akik szívesen, örömmel hallgatják a magyar nótát, és ebből másfél millióan kimondottan rajongói a műfajnak. Olyan rajongók, akik gyűjtik a nótafelvételeket, és személyesen is részt vesznek a nótaesteken.

 Hazudott a Népszabadság

Összehangolt támadás a magyar óriásvállalatok ellen? (19.oldal)

Június közepén feltűnően nagy részvénymozgás indult a Mol papírjaival, miközben a sajtó, ezen belül elsősorban a Népszabadság folyamatosan Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató esetleges horvátországi büntetőügyét sulykolta. Ennek megfelelően a Mol részvényei zuhanásnak indultak. Úgy tűnik azonban, hogy a zuhanás mértéke nem elégítette ki a megrendelőket, ezért kedden, a Népszabadság címlapon közölte, hogy Hernádi Zsoltot a horvát ügyészség jogsegély keretében hivatalosan kikérte Magyarországtól. A híresztelés szerint Hernádi 10 millió euróval vesztegette volna meg a Ivo Sanader egykori horvát kormányfőt annak fejében, hogy az átengedte a magyar olajvállalatnak az INA irányítását. Ezzel párhuzamosan három befektető egyszerre kezdett Mol részvényei értékesítésébe. Az eredmény nem maradt el, a Mol-részvények féléves mélypontra jutottak. Csakhogy a hírből egy szó sem volt igaz.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu