vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.01. 

Mindhárom szakággal elégedett vagyok
Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya

Rendkívül sikeres Európa-bajnokságot zárt a magyar kajak-kenu válogatott. A belgrádi kontinensviadalon válogatottunk végzett az összesített éremtáblázat élén, hat arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerezve. Azon számok közül, amelyek az olimpia programjában is szerepelnek, összesen öt érmet, köztük két aranyat nyertek versenyzőink. A részletes értékelésre Storcz Botond szövetségi kapitányt kértük fel.

 – Az előzetes várakozásaihoz képest milyen volt ez az Európa-bajnokság?

 – Összességében nagyon jól sikerült eseményen vagyunk túl. Mindhárom szakág kitett magáért, érmeket szerzett, ami alapján szövetségi kapitányként is elégedett vagyok velük!

 – Melyik versenyzővel, illetve egységgel volt különösen elégedett, és volt-e olyan, aki várakozás alatt teljesített?

 – Mindkettőre akad példa, ami természetes velejárója egy nagyszabású versenynek. A férfi kajak egyeseknél nagyon örömteli volt számomra Molnár Péter szereplése. A 200 méteres távon szerzett ezüstérme nagy siker, hiszen tudni kell, hogy Péter csak tavaly ősszel állt rá a sprinttávra. Már a hazai válogatóversenyeken is remekül teljesített, és látható, hogy még fejlődőképes, azaz a mostani Eb-ezüstnél szebb eredményeket is elérhet a jövőben. Külön is szót szeretnék ejteni a hölgyek teljesítményéről. Kovács Katalin, Csipes Tamara és Kozák Danuta egyaránt ragyogóan szerepelt. A várakozás alatti eredménynek olimpiai bajnok kenusunk, Vajda Attila helyezése számít. Ő a jól sikerült válogatók után nem tudott újra a kellő fordulatszámon pörögni. Miután itthon általában nem kell megfeszülnie a csapattagságért, kissé talán nehezebb a helyzete, mint a többieknek. Ettől függetlenül remélem, hogy a világbajnokságon érmet szerez majd.

 – Mindent mérlegre téve jól hallom a hangján, hogy elégedett?

 – Természetesen, hiszen az elért eredmények, versenyzőink szereplése azt mutatják, hogy jó úton járunk a világbajnoki felkészülésben.

 – Ha már a világbajnokságot szóba hozta, hadd kérdezzem meg, hogy a mostani teljesítmények előidézhetnek-e jelentős változásokat a vb-névsorban?

 – Jelentőseket aligha, hiszen a kérdéses egységek – például a férfi kajak és kenu négyes – szereplésükkel bizonyították, hogy ott a helyük. Ami változás lesz, arról már az Eb előtt is megállapodtunk a versenyzőkkel. A női kajak egyes 200 méteres versenyszámában például Paksy Tímea áll majd rajthoz Kozák Danuta helyett. De még egyszer mondom, ezt már az Európa-bajnokság előtt is így jelöltem ki, és nem azért lesz így, mert Kozák Danuta ebben a számban csak kilencedik lett. Nem alulértékelve az Európa-bajnokságot, az idei év legfontosabb viadala számunkra az augusztusi világbajnokság lesz. Egyrészt azért, mert hazai vízen, a Szeged melletti Maty-éren rendezik, másrészt pedig azért, mert a jövő évi olimpiai kvótákat is itt lehet majd megszerezni.

 – Igazi kajak-kenus nemzet a magyar, amelynek egyik jele, hogy az olimpián általában minden számban ott vannak versenyzőink. Milyen esélyt lát arra, hogy ez a jó hagyomány tovább folytatódjon?

 – Reális esélye van, hála Istennek! Tulajdonképpen az igazi cél most ez lesz majd a világbajnokságon, a válogatási elveim is ezt tükrözik. Hazai környezetben, nagy létszámú szurkolótábor előtt versenyezhetnek legjobbjaink, ami remélhetően elég lesz ahhoz, hogy valamennyi olimpiai számban kivívjuk a londoni szereplés jogát! Addig még van idő, az esetleges csiszolni valókat is el lehet végezni, ahol ez szükséges.

 

Kovács Attila