vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.08. 

Nem csökken a magyarok aránya Romániában

Magyarország új alaptörvényével példát mutathat a

 „Az elmúlt évek mérései azt igazolják, hogy a romániai magyar nők gyermekvállalási hajlandósága magasabb, mint a román nemzetiségű nőké, a kivándorlás mértéke pedig a románok körében évek óta nagyobb, mint a magyaroknál" – fejtette ki Székely István politológus.

 A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) társadalomszervezésért felelős főtitkár-helyettese szerint az említett két tényező minden valószínűség szerint ellensúlyozni képes az asszimilációs folyamatokat. Ezért a közelgő romániai népszámlálás várható eredményei azt mutatják majd, hogy a magyarság számaránya nem csökkent a román többségi nemzetéhez képest – vélte a politológus.

 Székely István elmondta: „a népességet vizsgáló felmérések már hosszú évek óta azt mutatják, hogy az erdélyi magyarok demográfiai tendenciái általánosságban pozitívak, szemben a román nemzetiségűek negatív mutatóival."

 A szakember rámutatott: „a 2007-es európai uniós csatlakozást követően megugrott a romániaiak külföldi munkavállalása, ebben a folyamatban azonban a magyarok kevésbé vettek részt. Mindez arra enged következtetni, hogy – bár abszolút számokban lesz csökkenés – az erdélyi magyar közösség az országon belül tartani tudja eddigi számarányát. De csak abban az esetben, ha a népszámlálás korrekt módon zajlik – tette hozzá."

 

(Forrás: erdely.ma)