vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.13. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 28. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

A koncepciós hadbíró és a többiek (2.oldal)

Megrázkódott és libabőrös lett a gyönyörtől a politikai élet, amióta a három titkosszolgálati főembert, a három Gyurcsányista kommunistát hazaárulás vádjával, bilincsben elővezették, letartóztatták. Végre elkezdődik az, gondolták egyesek, amire harminc év óta várnak. Majd néhány nap múlva döbbenet és félelem hullámzott végig az előbb még örvendező társadalmon, amikor egy hadbíró, – aki egyébként lehetne a Disznófejű Nagyúr című Ady-vers illusztrációja, amennyiben a disznófejűt zsidó típusú arcnak képzelné az illusztrátor, – kiengedte mindhárom gyanúsítottat a letartóztatásból. A társadalom kezdte nem érteni a világot, amelyben él. Van olyan hazaárulás, kémkedés, azaz főbenjáró bűn, amelynek gyanúsítottjai szabadlábon is védekezhetnek, különösen akkor, amikor összetételük félreismerhetetlenül mutatja a bűnszövetségben történt elkövetést? Hiszen egy brancsban követték el a bűnt, magas állásban, kötelességüket, esküjüket megszegve. Vagy valahol, valakik, netán Oroszországból, Amerikából, Izraelből megint figyelmeztették a letartóztató ügyészséget, rajta keresztül a kormányt? Gáncsot vetettek a kétharmados igazságkereső hatalomnak és az behúzta a farkát? Mert most ez a látszat. Maga a botrány egy államszervezet végtelen romlottságát mutatja. Függetlenül attól, hogy érintve a szociálliberális koalíció alatti titkosszolgálati vezetők és felügyelő miniszterük van, az eset példátlan, szinte kétségbeejtő. Cinikus és aljas, botránynak példaértékű.

 A szocialista kormányok ellehetetlenítették az önkormányzatokat (4.oldal)

Interjú Gelencsér Attilával, a somogyi közgyűlés elnökével

Az elmúlt nyolc esztendőben 1300 milliárd forintra nőtt az önkormányzatok hosszú távú adósságállománya. Ennek az összegnek a fele a megyei jogú városok és hozzávetőlegesen egytizede a megyei önkormányzatok adósságállománya. Nagyon nagy dicséret illeti a megyéket, mert az előbb közölt adósságállománynál legalább 70 milliárdnál volt több az elvonások összege, de ehhez képest „csak”130 milliárdos adósság jelenik meg a megyéknél, tehát mi a többi pénzt megtakarítottuk az ország, a megye lakosai számára. Ez egy kisebb gazdasági csodának mondható.  

Tízezer új munkahely Kecskeméten (4.oldal)

Interjú dr. Zombor Gábor polgármesterrel

A legfontosabb, hogy mind a várost, mind a főiskolát vonzóvá tegyük, és olyan képzések induljanak el, amik megfelelnek a munkaerőpiac követelményeinek. Mi ennek érdekében is elhatároztuk, hogy tízezer új munkahelyet teremtünk Kecskeméten. Szintén jelentős, hogy a város nagyvállalkozásai a főiskolával együttműködési megállapodásokat kötöttek. Emellett a város, a vállalkozások és a főiskola egy gyakorlatorientált duális főiskolai képzésről állapodott meg. Ez a megállapodás erősíti a Kecskeméti Főiskola pozícióit, valamint azt eredményezi, hogy az itt végzett hallgatóknak nem kell külföldön munkát vállalniuk, hanem itthon találják meg boldogulásukat.  

Kiürített városkasszát hagyott az MSZP Vácott (5.oldal)

Fördős Attila, polgármester: Vác város költségvetése 14,5 milliárd forintos főösszegű. Szinte minden évben, december 31- én közel 600 millió forint volt a kasszában. A városi költségvetésben 2009-ben 3,4 milliárd forint volt a saját bevételből az iparűzési adó tétele, ez 2010-re lecsökkent 1,7 milliárdra. Ennek oka, hogy Vácról a multinacionális cégek közül elüldözték a Henkelt, az IBM-et és a General Electric-et. Ezek a vállalatok kérték, hogy a 2%-os iparűzési adót csökkentse a város, de hiába, holott a kevesebb több lett volna… Ezt példázza az, hogy amikor átvettem a város vezetését, már az iparűzési adóból alig történtek befizetések, a kasszában néhány 10 millió forint volt, sőt 500 millió forint értékben visszafizetések történtek. Tehát kiürült a kassza, elővetítve azt a problémát, hogy így a következő hónapokban nem tudunk bért fizetni. Az ún. decemberi adófeltöltés is elmaradt a várakozástól, csak 50%-ban teljesült, nem egész 100 millió forintot ért el. Ezt egyetlenegy önkormányzat sem tudja problémamentesen átvészelni.

 Nagykanizsa váljon térségi központtá (7.oldal)

Cseresnyés Péter polgármester: A munkahelyek létrehozásával megteremtjük annak a lehetőségét, hogy a fiatal, jól képzett szakemberek ne menjenek el Nagykanizsáról. Ha csak pár tucat főt foglalkoztató beruházásról van szó, oda is kell vezető, oda is kell egy felsőfokú szakképesítéssel rendelkező gazdasági szakember, jogász. Az egyik célunk, hogy Nagykanizsa térségi központ legyen. Egy olyan térségi központ, amelyik határon átnyúlóan is tud térségi szerepet is betölteni, hiszen nincs messze sem a horvát, sem a szlovén határ. Jó lenne, ha az ővelük való együttműködés olyan eredményeket hozna, hogy közösen tudnának fellépni a településeinken működő vállalkozók a piacon, és így munkahelyeket is teremtenének. Erre már voltak kezdeményezések, folyó EU-s pályázatok is vannak, ahol teret tudunk adni mind a nagykanizsai, mind a horvát vagy a szlovén oldalon levő vállalkozóknak.

 K..va magyarok –újabb kassai provokáció (9.oldal)

Nem hajlandó bocsánatot kérni Kassa főpolgármestere azért, mert egy, a városi hivatal által áprilisban kiadott alkalmi kiadványban vulgáris jelzővel illették a magyarokat – írja a Szabad Újság című felvidéki magyar társadalompolitikai hetilap legújabb számában. A magyarok körében kialakult felháborodásra az adott okot, hogy a kassai lap tizedik oldalán Jirka Holecek, volt jégkorongozó tollából egy visszaemlékezés olvasható arról, hogy a csehek egykoron „kurva magyaroknak” titulálták a kassai jégkorongcsapatot. Az esetről Filipkó Józsefet, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kassai szervezetének elnökét, önkormányzati képviselőt kérdeztem.

– Ezt a cikket Holecek írta. Miért nem neki, s miért a polgármesternek kéne bocsánatot kérnie?

– Mert egy városi kiadványról van szó, s az önkormányzat nem volt köteles arra, hogy a Jirka Holecek által megfogalmazott sztorit leközölje. Ha meg így tett, akkor legalább, bár ezzel az ügy súlya megmaradt volna, kipontozhatták volna a vulgáris részt.

– A Hokejovy zurnál konkrétan egy kassai önkormányzati lap?

– Ez a város magisztrátusa által kiadott alkalmi újság 90 ezer postaládába jutott el a Jégkorong-VB és a kassai napok alkalmából.

– Akkor közpénzből jelent meg a kiadvány?

– Részben közpénzből, részben támogatók hozzájárulásával, de a felelősséget a városvezetésnek kell viselnie. Egyértelmű, hogy valakinek jóvá kell hagynia azt, milyen szöveg kerülhet bele a lapba. Ezt konkrétan nem tudtuk meg, mert a főpolgármester nem volt hajlandó a részletekről nyilatkozni, tabunak tartja a témát. Azt mondta, mások miatt nem kér bocsánatot. Holott a város első emberének vállalnia kell a felelősséget azokért az emberekért, akik a hivatal intézményeiben dolgoznak.

 A tudás, az erő és az önbizalom is megvan (9.oldal)

Július 18-án, Sanghajban megkezdődik az idei év első számú vízilabda- eseménye, a világbajnokság. A magyar férfi vízilabda-válogatott ezúttal is esélyes, a végső győzelemre is. Lapunk még az elutazás előtt faggatta a csapatkapitányt, Biros Pétert a csapat átalakulásáról és a közelgő világbajnokság magyar esélyeiről.

 Megtalált vonalak a csend ösvényein (10.oldal)

Beszélgetés Árkossy István festőművésszel

A képzőművészet területén a számítógépek gyors fejlődésével egy időben megjelent a kiállítótermekbe szánt elektrográfiai képgrafikák sora is. Vagyis az olyan eljárással készült munkák, amelyek teljes mértékben elektronikus úton készülnek. Ámde egyáltalán nem mindegy, hogy a gép bámulatos lehetőségeivel a nem létező művészi elképzelést próbálja meg valaki palástolni, vagy ellenkezőleg: a konkrét művészi mondanivaló kifejezésének veti alá annak képességeit. Ma már nem meglepő, hogy csaknem mindent be lehet táplálni ezekbe a gépekbe. Játsszunk el a gondolattal: talán még eljön egyszer az idő, amikor egy regénynek is csupán a tartalmát kell komputerbe vinni, és az, a megfelelő utasítások figyelembevételével megírja helyettünk a teljes művet.

 „Az elődök emlékének életben tartása nélkül nem lehet valódi nemzeti létben élni” (12.oldal)

Beszélgetés Pozsgai Zsolt író-rendezővel

Gondoljunk bele, hány valódi művészdinasztia második tagja lett az elismert ember, a világnagyság. Kevesen. Akikről eddig írtam és forgattam, azokban nem az elődök szakmaisága állt össze – hanem egyfajta tapasztalat a világról, az élményekről, a tragédiákról, szerelmekből, szépségekből. Ezek egy gondolattá nemesedése hozta meg a művészi önkifejezés kényszerét. Úgy állnak össze a tapasztalati dolgok, hogy a művészet keretei között tudnak leginkább kiteljesedni. Az ilyen művészi önkifejezés egyfajta megértési kényszere a világnak, és valamiféle átadási kényszer sokaknak, hiszen az igazi művészet sok emberhez szól, akkor is, ha alkotója nem gondol rá. És ha ez még párosul is a génjeikben hordott nemzeti történelmi tapasztalattal, átöröklődéssel – akkor igazán érvényes „végtermék” jöhet létre. A művészet: rácsodálkozás. Rácsodálkozás az életünkre, egy arcra, egy hangulatra, egy történelmi képre, bármire, ami mögött sokkal többet vélünk felfedezni, mint amelynek és amilyennek első látásra adja magát.

 Morvai „elfelejtette”, hogy belépett egy pártba

A Jobbik és Izrael (20.oldal)

Vona persze nehéz helyzetbe került. Egyrészt a Jobbik környékén lebzselő önjárók azonnal nekiestek az idáig büszkén vállalt nyugati testvérpártoknak, másrészt a többszázezer becsapott szavazó meggyőzése, hogy mégiscsak Izrael politikája a jó és a palesztinok, valamint az iszlám a rossz, nem könnyű feladat. Pedig, a becsapott választók felkészülhetnek az ideológiaváltásra. A Jobbik orosz támogatása a ködbe vész. A párt érdekérvényesítő képessége a nullával egyenlő, az üléstermi hierarchiában valahol a teremszolga után következnek. A továbbiakban Vonáék nem számíthatnak az orosz pénzre, mi sem jelzi ezt jobban, mint a Mol részvények visszavásárlásakor tapasztalható zavart hümmögés. Ráadásul a csökkenő létszámú parlament erősen megkérdőjelezi a bejutás esélyeit. Lényegesen több szavazatot kell összevásárolni egy képviselői helyért. És már a felaprózódott szocialisták sem tudnak segíteni. Az új Izrael-barát, iszlámellenes páneurópai párt viszont jelentős anyagi támogatásra számíthat. A cél, hogy Törökország ne kerülhessen be az Európai Unióba, ellenben Izrael mihamarább felvételt nyerjen, ha nem is közvetlenül az Unióba, de legalább valamiféle ernyőszervezetbe.

 Beszélgetés Francisco Albert Ricote gitárművésszel (20.oldal)

(Aiko Yuki interjúja, Spanyolország)

– Létezik egy magyar betegség: lenézzük azt, ami a miénk és mindent csodálunk, ami a tengerentúlról, az USA-ból jön. A spanyolok büszkék a nemzeti zenéjükre, a gitárra, a műdalokra, kultúrájukra?

– A legtöbb európai országhoz hasonlóan nálunk is megtalálható ez a betegség. Személy szerint csodálom a hazai zeneszerzőinket. A flamenco a kedvenceim közé tartozik. USA-ból leginkább a dzsessz és az ottani komolyzene érdekel. Úgy gondolom, hogy a spanyol fiatalok az amerikai kultúra behatása alatt nőnek fel, s nem ismerik saját hagyományaik értékeit. Az sem tetszik, hogy kívülről Spanyolország csak a bikaviadalok, és a színvonaltalan flamenco hazája. A spanyol komolyzene legfontosabb korszaka számomra de Falla, Rodrigo, Tárrega, Albéniz… Előadóművészként erre a zenei korszakra specializálódtam, innen merítettem koncert-repertoárom gerincét.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságosoknál.

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu