vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.08. 

Kőbánya, a megújuló kerület

Június közepén a X. kerületbe költözött a csökkent munkaképességűeket és fogyatékosokat oktató és foglalkoztató Ability Park. Kőbánya szociális és népjóléti helyzetéről Weeber Tibor alpolgármester úr nyilatkozott.

 – Tisztelt alpolgármester úr! Ez egy olyan élménypark, amit fogyatékosok részére hoztak létre?

 – Nem, a parkot éppen az egészségesek számára hozták létre. Az a cél, hogy az egészséges emberekkel megismertessék a különböző fogyatékossággal élő emberek problémáit, világukat, illetve azt a stratégiát, amit ők tudnak követni. Egy példa erre: sötétben kell tájékozódniuk, tehát a szemükön kívül a többi érzékszervüket kell használniuk.

 – Tehát ebbe a parkba bárki ellátogathat.

 – Így van, de mivel vállalkozásról van szó, belépődíjat szednek. Nem új intézmény, csak éppen a közelmúltban költözött Kőbányára.

 – Annak, hogy a X. kerületbe költözött a park, az önkormányzat számára milyen hozadéka lehet?

 – Azért örülünk a parknak, mert közelebb került hozzánk, hiszen kerületünk és vezetése is szociálisan érzékeny és odafigyel a sérült emberek támogatására.

 – Alig van olyan önkormányzat hazánkban, ahol ne lennének anyagi problémák a 2002 és 2010 közti elvonások miatt. Ha Kőbánya honlapját böngésszük, akkor egymás után olvashatjuk azokat a híreket, melyek arról szólnak: az önkormányzat milyen szociális intézkedéseket hajt végre. Hogyan sikerült mindezt megoldani? Hiszen az akarat is számít, de az önmagában kevés…

 – A szociális törvény valamennyi önkormányzat esetében szabályozza a különböző segélyezési formákat, támogatásokat, a helyi önkormányzatok rendeletalkotóira bízva a kötelezettségek és lehetőségek összehangolását. Ez azt jelenti, hogy a törvényben rögzített segélyezési formák rászorulási elven az öregségi nyugdíj minimumához (28.500,- Ft) vannak indexálva. Sajnos az elmúlt években ennek összege nem változott. A törvényben pl. meghatározzák, hogy lakásfenntartási támogatás azoknak adható, akiknél az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimumnak a 150%-át nem haladja meg. Az önkormányzat ezt tovább szabályozhatja, s ezt az összeget akár két- háromszorosára is felemelheti. Tehát a helyi rendelet kibővítheti a jogosultak körét. Sajnos mindig lesznek olyanok, akik néhány száz forint miatt kiesnek a segélyezettek köréből.

 – A nyugdíjasokat nem „hagyják cserben”, sőt még balatoni üdültetésükről is gondoskodnak. A részvételi díj pedig 1000 Ft egy adott 5 napos turnusra. Mennyien vehetnek részt egy ilyen kikapcsolódásban?

 – Idén 150 fő nyaralhat két üdülőnkben az elő-és az utószezonban. Balatonalmádiban három turnusban 64 fő, Balatonlellén két turnusban 86 fő. Ez valóban megfizethető a legrászorultabbak számára is, emellett a kerület gondozókat is biztosít, akik megkönnyítik az idősek pihenését. A kerület nyugdíjasai pályázhatnak ezekre az alkalmakra. Hogy minél többen eljuthassanak üdülőinkbe, a jogosultságot olyan módon szabályoztuk: ugyanaz a személy csak három- évenként kaphat üdülési lehetőséget. Gyakran pályáznak nyugdíjasklubok, mert baráti társaságban jobban telik az idő.

 – Május 31-én adták át az újhegyi Szivárvány Gondozóház beépített tetőterét. A szerződés ünnepélyes aláírására február elsején került sor, az elmúlt pár hónapban pedig egy sikeres Európai Uniós pályázat segítségével – 50 férőhellyel bővült a gondozóház. Újfent csak azt kérdezem, hogy olyan a költségvetésük, hogy a kötelező feladatokon kívül mást is tudnak vállalni?

 – Az előző ciklusban olyan kiegyenlített volt a testületben a pártpolitikai arány, hogy sikerült a pénzeket „megfogni”. A Szivárvány Gondozóházról tudni kell, hogy önálló intézmény, melyet kft. működtet. A néhány éve épült korszerű gondozóházzal egy telken állt egy rossz állapotú ideiglenes épület, amelyben az idősek átmeneti ellátását biztosítottuk. Ezt nagyon méltánytalannak éreztük, ezért pályázat útján a modern épület tetőterében alakítottuk ki az új, korszerű, és átmeneti ellátást biztosító otthont.

 – Mennyire elöregedő ez a kerület? Milyen intézkedésekkel tudják elősegíteni, hogy a fiatalok Kőbányán telepedjenek le, s ott is alapítsanak családot?

 – Kőbánya sem tudja függetleníteni magát az országos tendenciától, így az elöregedés is jellemzi, ugyanakkor sok fiatal választja ezt a kerületet. Az önkormányzat lehetőségei korlátozottak, de arra ügyelünk, hogy megfelelő számú bölcsődei és óvodai férőhelyet biztosítsunk és az ellátás magas színvonalú legyen.

Az új lakások építésénél és összetételénél már vannak problémák. A vállalkozók által épített új lakóközpontokban a magas költségek miatt többnyire kicsiny lakások épültek. Ez azt jelenti, hogy egy két-, háromgyermekes család számára ezek a lakások már szűkösek lehetnek.

 – Ha már a problémáknál tartunk. Javaslat született a vállalkozó orvosok mellett dolgozó közalkalmazottak (vegyes praxisok) létszámcsökkentésére. Hová kerülnek az elbocsátott dolgozók?

 – Szó sincs elbocsátásokról, senkinek sem szűnik meg a munkahelye. Kőbányán egyedülálló és rossz gyakorlat alakult ki. A többi kerületben a körzeti orvosok vállalkozók és vállalkozásukban foglalkoztatják saját asszisztensüket. Nálunk az a szokatlan helyzet alakult ki, hogy a vállalkozó orvosok mellett az asszisztenst a mi egészségügyi szolgálatunk biztosította. Ez azt jelenti, hogy míg az önkormányzattól kapta az asszisztens a fizetését, addig a főnöke szakmai szinten a vállalkozó orvos volt. Ezzel jogilag szabálytalan helyzet jött létre, és a felettes szervek is jelezték, hogy ez munkajogilag tarthatatlan. Azt ajánlottuk föl az asszisztenseknek, hogy végkielégítéssel elbocsátjuk őket, de ugyanakkor az orvosok saját vállalkozásukban tovább foglalkoztatják őket.

 – Erre lehet egy vállalkozó orvost kötelezni?

 – Természetesen kötelezni nem lehet, de az orvos és asszisztense közötti bizalmi munkaviszony majdnem minden esetben meg fog köttetni. A döntésnél két célunk volt, olyan törvényes megoldás létrehozása, melyek orvosaink és asszisztenseink érdekei mellett biztosítja a kerület egészségügyi ellátását.

 – Hogyan látja: mi az, amiért jó kőbányainak lenni?

 – A kerület rendkívül tágas, sokszínű, hatalmas parkok, zöldterületek mellett egyedülálló lehetőségekkel (pl. pincerendszer, Pest legmagasabb pontja, védett ipari emlékek) bír. Budapest mértani középpontja komoly hagyományokkal. Emellett az önkormányzat által biztosított szolgáltatások is kiemelkedőek.

 – Holott Kőbányáról még most is sokaknak az jut eszébe: egy lepukkant munkáskerület. Viszont, ha belelapozunk egy helyi lapba, láthatjuk, milyen pezsgő a kulturális élet.

 – Az önkormányzat figyelembe veszi a lakosság kulturális igényeit. Az elmúlt hétvégén tartott Szent László-napok ünnepségsorozatának nívós programjai is ezt bizonyítják. Sokat költünk az oktatásra és a szociális hálóra és néhány éve a rossz hírünket keltő botrányok is megszűntek, ezért reméljük, hogy Kőbánya Budapest kerületei között arra a helyre kerül, amit szerintünk megérdemel.

 

Medveczky Attila