vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.08. 

Berényi: Magyarország új alaptörvényével példát mutathat a többi államnak

Magyarország új alaptörvényével példát mutathat a többi államnak – jelentette ki Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a Fidesz-kongresszuson mondott beszédében.

 Felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovákiai helyhatósági választások során rengeteg segítséget és támogatást kaptak az anyaország politikusaitól. Örömmel és büszkeséggel töltött el bennünket, amikor 2010 áprilisában szembesültünk az országgyűlési választások eredményével – emlékeztetett beszédében Berényi József. A Magyar Koalíció Pártjának elnöke ezzel összefüggésben megjegyezte: „azóta beindult egy nagyon komoly gépezet”. 

A szlovákiai belpolitikai helyzetről szólva úgy fogalmazott, egyfajta látszatpolitizálás vette kezdetét, amelynek eredményeképpen ma az ott élő magyarok nyelvhasználati jogai rosszabbak. A határon túli politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovákiai helyhatósági választások során rengeteg segítséget és támogatást kaptak az anyaország politikusaitól, valamint számos, a magyarságért felelősen gondolkodó személytől. Elértük, hogy a Magyar Koalíció Pártja a negyedik legerősebb párt lett az országban – hangsúlyozta Berényi József, hozzátéve: Dél-Szlovákiában, ahol a legtöbb magyar él, megnyerték a választásokat. Úgy fogalmazott, ezáltal megmutatták, hogy van létjogosultsága a felelős magyar politikának a térségben. Köszönet illet mindenkit, aki nem dőlt be a látszatdiplomáciának, a látszatpolitizálásnak – jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) újbóli összehívása milyen komoly előrelépést jelentett az anyaország és a határon túli magyar szervezetek közötti kapcsolatok terén. Üdvözölte ugyanakkor, hogy emellett megmaradt a Kárpát-medencei magyarok érdekképviseleti fóruma is.

Berényi József felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország új alaptörvényével - melyben kimondják, hogy az országban élő kisebbségek is államalkotó tényezők – példát mutathat a többi államnak. Mint ismert, az új alkotmányban emellett megfogalmazódik az is, hogy Magyarország nemcsak felelősséget érez, hanem felelősséget is visel a határon túli magyarokért.

Berényi József beszédében szólt arról is, hogy rendszeresen konzultációt folytat a kormány tagjaival, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Fidesz politikusai keresik a lehetőséget, hogy segíthessenek rajtunk – mondta Berényi József.

 Az MKP színeiben Berényi Józsefen mellett Bárdos Gyula, Farkas Iván, Őry Péter, Csáky Pál és Duray Miklós is a Fidesz kongresszusának vendégei. A tisztújítás  eredméyneinek ismertetését követően gratuláltak Orbán Viktornak, a Fidesz újraválasztott (1472 szavazatból 1468 igen szavazat) elnökének.

 

(Forrás: felvidek.ma)