vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.15. 

Hazudott a Népszabadság

Összehangolt támadás a magyar óriásvállalatok ellen?

A Mol-csoport árbevétele 4.298,7 Mrd Ft volt 2010-ben. Összehasonlításul: a bruttó hazai termék, azaz a GDP nagyságrendileg 27 ezer milliárd forintot tett ki ugyanebben az évben. Azaz a Mol árbevétele nagyjából a GDP hatoda. Felfoghatatlanul nagy összegek ezek. Az Orbán-kormány idén májusban visszaszerezte a hatalmas értékű vállalatcsoportot hazánknak. Június közepén feltűnően nagy részvénymozgás indult a Mol papírjaival, miközben a sajtó, ezen belül elsősorban a Népszabadság folyamatosan Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató esetleges horvátországi büntetőügyét sulykolta. Ennek megfelelően a Mol részvényei zuhanásnak indultak.

Úgy tűnik azonban, hogy a zuhanás mértéke nem elégítette ki a megrendelőket, ezért kedden, a Népszabadság címlapon közölte, hogy Hernádi Zsoltot a horvát ügyészség jogsegély keretében hivatalosan kikérte Magyarországtól. A híresztelés szerint Hernádi 10 millió euróval vesztegette volna meg a Ivo Sanader egykori horvát kormányfőt annak fejében, hogy az átengedte a magyar olajvállalatnak az INA irányítását. 

Ezzel párhuzamosan három befektető egyszerre kezdett Mol részvényei értékesítésébe. Az eredmény nem maradt el, a Mol-részvények féléves mélypontra jutottak.

Csakhogy a hírből egy szó sem volt igaz. A kiadatási kérelemről senki sem tud, maga a horvát fél sem. A Közigazgatási és Igazság-ügyi Minisztérium (KIM) kommunikációért felelős államtitkársága arra a kérdésre, hogy valóban felajánlotta-e a horvát fél, hogy Magyarországon hallgassák ki Hernádi Zsoltot gyanúsítottként, az MTI azt a választ kapta, hogy a KIM-nek erről nincs információja. A Bloomberg értesülése szerint a horvát ügyészi hivatal is cáfolja a Népszabadságban megjelenteket, miszerint Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató előzetes kiadatását kérték volna.

Ennek megfelelően a Mol helyreigazítási kérelemmel fordult a Népszabadság főszerkesztőjéhez a cikk miatt, amely valótlan állításaival jelentős kárt okozott Magyarország legnagyobb tőzsdei vállalatának, megsértve a vállalat és annak első számú vezetőjének jó hírnevét és komoly bizonytalanságot okozva a Mol részvényeseinek. A Mol további jogi lépesek lehetőségét is mérlegeli a lappal és a cikk szerzőjével szemben – közölte a társaság az MTI-vel.

 

czyba