vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.15. 

A horvátországi magyarság egységes képviseletéért

A Horvátországi Magyar Megyei Kisebbségi Önkormányzatok/Tanácsok és Képviselők Koordinációja egy országos szintű képviselő-testület, amely 2004. június 15-én Zágrábban alakult újjá azzal a céllal, hogy a horvátországi magyarság egységes képviseletét ellássa. Az elmúlt időszakról a Koordináció társelnökei, Andócsi János és Szekeres Péter nyilatkoztak.

 A Koordináció alapító okiratát az Eszék-Baranya megyei és Zágráb városi magyar kisebbségi önkormányzat elnökei mellett kézjegyükkel látták el az Isztria megyei és Tengermelléki-fennsíki megyei magyar kisebbségi önkormányzatok első emberei, a Zágráb megyei, a Verőce-Dráva-mellék megyei, a Sziszek-Moslavina megyei és a Split-Dalmát megyei magyar kisebbségi képviselők.

Fő célkitűzésük a horvátországi magyarság egységes képviselete demokratikus módon, élve az alkotmányerejű kisebbségi törvény adta lehetőségekkel.

A Koordináció többek között hallatta hangját a magyar falvak fejlesztése ügyében, és magyarságunk gazdasági, szociális helyzetének javítása érdekében felkereste az illetékes intézményeket.

 - Az országos koordinációval a törvényhozónak az volt a célja, hogy lehetőséget adjon a mind hatékonyabb érdekképviselet érvényesítésére országos szinten. Mióta ennek a testületnek vagyok a társelnöke, elmondhatom, nagy munkát végeztünk annak érdekében, hogy a nagypolitika végre partnerként kezelje a tanácsokat és a megyei képviselőket. Kihelyezett üléseink alkalmával is hasznos tapasztalatokra tettünk szert, mert ezeken fogalmazódtak meg azok a problémák, amelyek egyes megyék magyarságát foglalkoztatják, amit mi minden esetben továbbítottunk az illetékes szervek felé. Több alkalommal fogadott bennünket Stipe Mesić volt és Ivo Josipović jelenlegi horvát köztársasági elnök, akik nagy érdeklődéssel és empátiával viseltettek/nek munkánk iránt. Társelnökként meghívást kaptam a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára is, ami egyértelműen igazolja a koordináció azon igyekezetét, hogy megpróbáljon megfelelni a sokat emlegetett hídszerepnek is Horvátország és Magyarország viszonyrendszerében. Persze nem lehetünk elégedettek, hiszen még sok megoldásra váró feladat áll előttünk. A kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezése, a magyar nyelvű misézés, az anyanyelvápolás kérdése, de a magyar nyelvtanfolyamok is mind-mind megoldódtak közbenjárásunknak köszönhetően. A Duna másik, szerbiai részén rekedt kengyiai magyarok ügyében maga a köztársasági elnök ígérte meg közbenjárását, de ez, sajnos, kicsit komplexebb kérdésnek bizonyult. Kivettük a részünket a népszámlálással kapcsolatos kampányból is, és bizonyosak vagyunk abban, hogy sokakkal sikerült megértetnünk, hogy jó ma magyarnak lenni Horvátországban. A kettős állampolgársággal kapcsolatos tájékoztató kampányunk is magyarságunk érdekeit szolgálta. A kisebbségi törvénnyel kapcsolatban folyamatosan szóvá tesszük a szankciók hiányát, és sajnos az illetékes hivatalok hozzáállása is hagy maga után némi kívánnivalót. Bízunk abban, hogy az EU-tagság küszöbén álló Horvátországban a kisebbségi önkormányzatokat nem holmi akadékoskodó szervezetekként kezelik, hanem olyan partnerekként, amelyek hasznos javaslatokat fogalmaznak meg a városoknak, megyéknek, járásoknak, de az országos politika számára is – nyilatkozta Andócsi.

 - Miután társelnök kollégám majdnem mindent elmondott, én csak annyit tennék hozzá: mindannyian alig várjuk, hogy az országos kisebbségi koordináció teljes értékű jogi személyiséget kapjon, és működése biztosított legyen az állami költségvetésből. Amint a küszöbönálló választások után megalakulnak az új kisebbségi tanácsok, felhívjuk majd őket, hogy ismét üljünk össze és tartsuk meg az új Koordináció – az országos kisebbségi önkormányzat - alakuló ülését. Azt üzenem a magyar ajkú választópolgároknak, hogy jól gondolják át a dolgot, és olyan jelöltekre szavazzanak, akik nemcsak saját, szűk kis „udvarukat” látják, hanem őszintén képviselik magyarságunk érdekeit Baranyától Puláig – nyilatkozta a másik társelnök, Szekeres Péter.

 Amíg az abszolút HMDK-többségű Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat, valamint az Andócsi János és Szekeres Péter által vezetett Koordináció rendszeresen összeült, érdemi döntéseket és javaslatokat hozott, addig a Kell József vezette, MESZ-többségű Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elvétve és a forma kedvéért ült csak össze, legutóbb 2007. decemberében.

 

(Forrás: hmdk.hr)