vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.15. 

Lelket öntenek a közgazdaságtanba

Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban címmel képzést indított tavaly a Sapientia, együttműködésben a Corvinus Egyetemmel és a római Szent Tamás Pápai Egyetemmel. A 22 fős csapat igen vegyes társaság, van közöttük teológus, üzletember, multinál dolgozó, egyetemi hallgató.

 Közös bennük, hogy mindannyian misszionáriusi lelkesedéssel szívják magukba a képzésen hallottakat, hogy az életben, szakmájukban új ismereteiket kamatoztathassák. „Amit mi egykor tanultunk, az kizárólag a pénzcsinálásról szólt – mondta Rakonczay Éva közgazdász, a kurzus egyik hallgatója. – Pedig semminek nem lehet csak ez a célja. Isten azért teremtett minket a világra, hogy egymást támogassuk és szeressük. Az egyetemen erről nem hallottam. Harminc éve végeztem el a közgázt, hívő emberként élem az életemet. Rég óta vártam valami ilyesmire, ami a szakmámat, a közgazdaságtant is képviseli, ugyanakkor a hívő emberben felmerülő szakmai–etikai kérdésekre is segít választ adni. Ez a képzés a lelket leheli bele a tudományágunkba.”

A tanároknak az volt a benyomása, hogy az első évfolyamra jelentkezettek kicsit Don Quijote módjára keresik helyüket a világban: hogyan legyenek lelkiismeretes közgazdászok, tanárok, vállalkozók. A közös tanulásban, válaszkeresésben igazi közösséggé kovácsolódtak. Egymásban közösséget találtak.

A domonkos rendi vezetésű Angelicum pápai egyetemen már rég óta folyik ilyen képzés. A szintén domonkos szerzetes, Baritz Laura nem is titkolja, hogy onnan vették az ötletet. „Úgy éreztük, hogy erre idehaza is lenne igény, és talán hiányt pótolna.” Három blokk integrációjából jött létre a tananyag. A gazdasági blokkban mikro és makro közgazdaságtant adnak elő a Corvinus keresztény szellemiségű fiatal oktatói, a társadalomtudományi és a teológiai blokkokat főleg a Sapientia oktatói tanítják.

Orosz Lóránt rektor (képen) szerint azért volt fontos ezt a képzést elindítani, hogy a keresztény közgazdászok, vállalkozók ne váljanak skizofrénné. „Az az ember, aki családapa, családanya, aki a templomban és otthon imádkozik, és aki a gazdasági életben aktív, egy és ugyanaz az ember – mondta a ferences kánonjogász, a Sapientia Hittudományi Főiskola vezetője. – Ma ez nem könnyű, sok minden ez ellen hat. Mi szeretnénk ezeket újra szinkronba hozni. Ezt szolgálja, hogy egyfajta egységes látásmódot igyekszünk átadni.”

Papp Miklós morálteológus, oktató szerint izgalmas tanulás volt ez a tanév diáknak, tanárnak egyaránt. Új utakon jártak, s mind a két fél gyarapodott. „Nagy hangsúlyt fektettünk a lelkiismeret képzésére – mondta a görög katolikus pap. – Tudniillik a demokráciának érdeke a lelkiismeretes ember. Nem csak azért, mert őt nem kell bekamerázni és nem kell annyi rendőrt mögé állítani. A lelkiismeretes ember följavítja a törvényeket, a társadalmi és a közgazdasági szisztémákat.” A Corvinus Egyetem oktatója, Zsóka Ágnes szakterülete a fenntartható fejlődés és a vállalatok társadalmi felelősségvállalása. A Corvinus Egyetemen több kutatás is zajlik azzal kapcsolatban, hogy létezi-e értékvezérelt vállalat, és ha igen, az mennyiben különbözik az egyébként társadalmilag felelősnek mondott, de mainstream vállalatoktól? E kutatások eredményeit szeretné ezen kurzuson megismertetni.

Az oktatók között voltak más gyakorlati emberek is, például Tóth József vállalkozó, aki vállalat-gazdaságtant adott elő. „Nagy előnye ennek a képzésnek – mondta –, hogy nemcsak elméleti oktatás folyik, hanem teljesen hétköznapi problémákat is feszegetünk, és közösen keressük a válaszokat, melyeket az egyház társadalmi tanítása segítségével a mindennapi életben meg kell hoznunk bármely döntésünkkor”.

Nagy Ambrus Nóra hallgató azért jelentkezett, hogy megtudja, keresztényként a mai gazdasági életben hogyan állhatja meg az ember a helyét. A tanfolyam minden várakozását felülmúlta: „Olyan alapismerteteket kapunk, amelyek megerősítettek minket, és valóban új utakat mutatattak. Az is csodálatos, hogy első pillanattól nagyon jó közösség alakult ki nemcsak a diákok között, de a tanárokkal is. Ebből következően már ki is léptünk a főiskola falai közül. A Mária Rádióban rendszeres műsorunk van, rendeztünk már konferenciát keresztény gazdaság témakörben és további terveink is vannak, többek között egy közös cég alapítása, amely valóban megfelel a keresztény társadalmi tanítás elveinek.” Rakonczay Éva ehhez hozzáfűzte: „Bizonyítani szeretnénk magunknak és a külvilágnak, hogy egy ilyen cég is lehet életképes.” Hogy mi lesz a profilja, az egyelőre titok, illetve „ötletelés” tárgya.

Szeptemberben új évfolyam indul, augusztus 16-ig lehet rá jelentkezni – tudtam meg Baritz Laurától. Mire képez e szakirányú továbbképzés? Mielőtt aláírták volna az együttműködési megállapodást a felsőoktatási intézmények, a Corvinus rektora, Mészáros Tamás ugyanezt kérdezte Orosz Lóránttól, aki azt válaszolta, hogy ez a kurzus új szemléletmódot ad. Mire Mészáros csak ennyit mondott: „Szóval akkor ez egy hobbi.” Mire Orosz Lóránt: „Igen. Valójában ez egy hobbi. Egy szent hobbi.”

 

(Forrás: ofm.hu)