vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.15. 

Megszépült Sümeg éke, az egykori püspöki palota

Hazánk egyik legszebb egyháztörténeti és egyházművészeti műemléke, a barokk magyarországi legimpozánsabb épületegyüttese, a sümegi püspöki palota nagyszabású felújításon esett át.

A XVII. században épült palota – amely átépítettője, Padányi Biró Márton püspök (1693–1762) veszprémi főpásztori szolgálata idején élte virágkorát (1745–1762) és az egyházmegye központja volt – az elmúlt évszázad során erősen megrongálódott állagában.

Az épületegyüttest a második világháború után államosították, iskolát és diákotthont telepítettek falai közé; sorsa a rendszerváltozás után is sokáig bizonytalan volt. Viták és tiltakozások középpontjában állt, hogy az akkori városvezetés az egyházi ingatlanrendezés előtt nyugati befektetőknek kívánta átadni, hogy területén nemzetközi játékkaszinót építsenek ki szállodával, uszodával, golfpályával. A lakosság és az egyház tiltakozására elvetették a terveket. Ám az épület nem került vissza egyházi tulajdonba, s a ’90-es évek közepén a Kincstári Vagyonigazgatóság vált a palota gazdájává, vagyonkezelőjévé, s ma egy városi közalapítvány a hasznosítója, sürgetővé vált a halaszthatatlan állagmegóvási munkálatok elvégzése és a művészettörténeti, egyháztörténeti értékek restaurálása.

 Az eltelt időszakban az épület egy részét múzeumként lehetett látogatni, képzőművészeti kiállításoknak adott helyet.

 Az önkormányzat még 2009-ben nyert 80 százalékos támogatást a norvég állam által uniós országok részére kiírt pályázaton a műemlék épület homlokzati felújítására, restaurálására. A több mint 300 millió forintos nagyságrendű felújítás révén a közelmúltban adták át a 400 éves műemléképületet. A munkálatok kiterjedtek a belső udvar falszakaszainak restaurálására és a homlokzat felújítására is.

 A palotának új funkciót is szánnak: nyári teátrumot hoznak létre a palota mögött; a felújított épület lovagtermében a Sümeget támogató lovagrendek zászlói kaptak helyet; s láthatóvá vált Padányi Bíró Márton püspök magánkápolnája is, amely eredeti berendezésével várja az elcsendesülni vágyó látogatókat. Az épület kápolnáját és ebédlőjét Vogl György falképei és Antonio Orsatti stukkói, a szobákat stukkó- és falburkolat díszítik, melyek szintén eredeti szépségükben láthatók most, amint a bejárati díszes kapuzat fölött a püspök ékes címere is. Új állandó és időszaki kiállítások is várják majd a látogatókat Sümeg és a palota barokk kori nevezetességeiről, történelméről, s a tervek között  szerepel egy Mindszenty-emlékmúzeum kialakítása is a palota területén.

 

(Toldi Éva/Magyar Kurír)