vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.15. 

Vészesen terjednek a drogok hatásait imitáló új szerek

Az új szintetikus kábítószerek elleni szabályok szigorítására készül javaslatot tenni az Európai Bizottság. A július 11-én közzétett jelentésében a testület emlékeztet arra, hogy tavaly az Európai Unióban az előző évi 24-hez képest rekordszámú, 41 olyan pszichoaktív anyagot azonosítottak, amelyek az ecstasy, a kokain és más kábítószerek hatásait másolják, és legálisan árusíthatók.

Egy friss felmérés szerint egyre népszerűbbek is az illegális drogok hatásait imitáló új szerek: az európai fiatalok 5 százaléka állította azt, hogy használt már ilyeneket. Legtöbben barátoktól (54 százalék), klubokban és bulikon (37 százalék), erre szakosodott üzletekben (33) vagy az interneten keresztül (7) szerzik be az anyagokat. Az Eurobarométer nevű uniós közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a 27 tagállamban élő 15–24 éves fiatalok nagy többsége be is tiltaná ezeket a szereket.

 A szintetikus drogok ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a tiltott kábítószerek, és főleg az interneten és erre szakosodott üzletekben hozzáférhetők – emlékeztetett a jelentés.

 Viviane Reding alapjogi biztos arra figyelmeztetett, hogy az új szintetikus kábítószerek „mérgezőek lehetnek, függőséget okozhatnak, és káros hosszú távú hatásaik vannak”. Hozzátette: „uniós szinten kell fellépnünk, és meg kell védenünk gyermekeinket... Biztosítanunk kell, hogy a szintetikus drogokkal kapcsolatos jogi szabályozás szigorú és hatékony legyen.”

 Az EU-ban már létezik egy rendszer, amelynek keretében az uniós tagállamok idejekorán felhívják egymás figyelmét az újonnan megjelenő szerekre, kockázatfelmérés végezhető, és adott esetben összeurópai ellenőrző intézkedések is bevezethetők. A jelentés ugyanakkor úgy vélte, a mechanizmus „nehezen képes figyelemmel kísérni a piacra kerülő rengeteg új szert”, ezért javításra, kiegészítésre szorul.

 A most vizsgált elképzelések között szerepel „a büntetőjogi szankciók alternatíváinak és a veszélyes szerek ellenőrzését szolgáló új megoldásoknak a kidolgozása, valamint a szintetikus szerekre vonatkozó kontrollintézkedések összhangba hozása az élelmiszer- és termékbiztonsági intézkedésekkel”.

 A felmérésből egyébként az is kiderül, hogy uniós átlagban minden harmadik fiatal férfi (32 százalék) és minden ötödik fiatal nő (20) kipróbálta már a marihuánát. Magyarországon a felmérés szerint jóval csekélyebb, 10 százalékos ez az arány.

 A 15–24 év közötti európaiak egyértelmű különbséget tesznek a marihuána és a más tiltott kábítószerek között, mind a hozzáférhetőség, mind az egészségre gyakorolt hatás tekintetében. Összességében jóval több fiatal tekinti a kokain (95 százalék) és az ecstasy (92 százalék) rendszeres használatát veszélyesebbnek az egészségre nézve, mint a marihuána (67) vagy éppen az alkohol (57) fogyasztását.

 A válaszadók 57 százaléka (Magyarországon 48 százalék) úgy véli, 24 órán belül könnyen tudna marihuánához jutni; az ecstasyval vagy a kokainnal kapcsolatban viszont csak a válaszadók 22 százaléka állította ugyanezt.

 

(Forrás: MTI)