vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.22. 

K..va magyarok – újabb kassai provokáció

Nem hajlandó bocsánatot kérni Kassa főpolgármestere azért, mert egy, a városi hivatal által áprilisban kiadott alkalmi kiadványban vulgáris jelzővel illették a magyarokat – írja a Szabad Újság című felvidéki magyar társadalompolitikai hetilap legújabb számában. A magyarok körében kialakult felháborodásra az adott okot, hogy a kassai lap tízedik oldalán Jirka Holecek, volt jégkorongozó tollából egy visszaemlékezés olvasható arról, hogy a csehek egykoron „kurva magyaroknak” titulálták a kassai jégkorongcsapatot. Az esetről Filipkó Józsefet (képen), a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kassai szervezetének elnökét, önkormányzati képviselőt kérdeztem.

 – Ezt a cikket Holecek írta. Miért nem neki, s miért a polgármesternek kéne bocsánatot kérnie?

 – Mert egy városi kiadványról van szó, s az önkormányzat nem volt köteles arra, hogy a Jirka Holecek által megfogalmazott sztorit leközölje. Ha meg így tett, akkor legalább, bár ezzel az ügy súlya megmaradt volna, kipontozhatták volna a vulgáris részt.

 – A Hokejovy zurnál konkrétan egy kassai önkormányzati lap?

 – Ez a város magisztrátusa által kiadott alkalmi újság 90 ezer postaládába jutott el a Jégkorong-VB és a kassai napok alkalmából.

 – Akkor közpénzből jelent meg a kiadvány?

 – Részben közpénzből, részben támogatók hozzájárulásával, de a felelősséget a városvezetésnek kell viselnie. Egyértelmű, hogy valakinek jóvá kell hagynia azt, milyen szöveg kerülhet bele a lapba. Ezt konkrétan nem tudtuk meg, mert a főpolgármester nem volt hajlandó a részletekről nyilatkozni, tabunak tartja a témát. Azt mondta, mások miatt nem kér bocsánatot. Holott a város első emberének vállalnia kell a felelősséget azokért az emberekért, akik a hivatal intézményeiben dolgoznak.

 – Tíz kassai magyar szervezet vezetője nyílt levélben szólította fel Richard Rasit, hogy kérjen bocsánatot a város magyar nemzetiségű polgáraitól. Erre ő nem volt hajlandó. Tudtommal, Rasi a Bugár-féle vegyespárt, a Híd jelöltje is volt. Ez a párt hogyan vélekedett erről az akcióról?

 – Az önkormányzati ülésen egyik párt sem reagált a felvetésemre. A Hídnak Kassán nincsenek magyar nyelvű, és érzületű vezetői emberei, zömében szlovákok képviselik ezt a pártot. A szlovákokat pedig nem sérti az, ha valaki a magyarokat becsmérli.

 – Vannak olyan szlovák szervezetek, amelyek azért nem annyira vérmesek, és elítélik az ilyen „kurva magyarok”-féle megnyilvánulásokat?

 – Senki sem reagált erre a kérdésre. Még a médiumok sem foglalkoznak ezzel, csupán a magyar Szabad Újság és Felvidék.Ma hírportál. Annak ellenére, hogy az egyik szlovák újságírónak elküldtem a nyílt levelet, őt sem érdekelte a téma.

 – Ez az újság áprilisban jelent meg, miért várt ön június végéig, hogy interpellációban szólítsa fel Rasit, a főpolgármestert, kérjen bocsánatot a kassai magyar közösségtől?  

– Semmilyen halogatás nem történt, csupán a júniusi volt a soron következő első önkormányzati ülés az ominózus lap megjelenése óta.

 – Annak idején önök az SDKU-val és a KDH-val, tehát a kereszténydemokrata unióval és a kereszténydemokrata mozgalommal voltak egy koalícióban. Ezek a pártok minderről hogyan vélekednek?

 – Mindenki hallgatott. Amikor a képviselői klubban beszéltem politikusoknak erről az esetről, akkor elítélték, de nem tartották olyan lényegesnek, hogy erről nyilvánosan beszéljenek. Ez azért meglepő, mert nemrég megjelent egy vulgáris szöveget tartalmazó plakát a kulturális főváros rendezvényei kapcsán, s akkor felháborodott az egész közgyűlés, és megnevezték a felelőst is. Most, mikor a magyarokról van szó, akkor senki sem szól…

 – Ha már itt tartunk, mennyi MKP-s képviseli az önkormányzatban a magyarokat? Hiszen a városban nagyon kevés a magyarok aránya.

 – Hivatalosan valóban 4% körüli, s most várjuk az új adatokat. A kassai önkormányzatban mindig kevés MKP-s foglalt helyet. Két választási időszakban egyedül ültem a 80 tagú testületben, majd hárman voltunk, s most egy roma úrral ketten képviseljük az MKP-t.

 – Ennyire kisebbségbe szorulva mi az, amit képesek elérni?

 – Minden magyarságot érintő kérdést támogatunk, és az egyik fő célunk a városi fenntartású magyar nyelvű óvoda működésének segítése, képviselete. Az épület az utóbbi években több millió korona támogatást kapott renoválási célra, s ezt mi tudtuk kiharcolni. Igyekszünk azoknak a magyar szervezeteknek a problémáit is felvállalni, akik megszólítanak minket. Így a kassai magyar nyugdíjasklubnak is segítünk. Ez is aktuális téma, mert a CSEMADOK égisze alatt működő magyar nyugdíjasklubnak nem engedik, hogy a régi helyiségüket használják, így most újat kell keresniük. Erre a témára egy következő interjúban visszatérhetünk, mert még tárgyalunk a főpolgármester-helyettes úrral.

 – Pontosak az információim, hogy ön négy évig alpolgármester volt?

 – Még két évig sem, mert úgy módosították a helyi önkormányzati jogszabályt, hogy csak két alpolgármester lehessen. Így engem, mint MKP-st visszahívtak, de a ciklus végéig tagja maradtam a városvezetésnek.

 – Említette a népszámlálást. Hogyan látja: a kassai magyaroknál tetten érhető-e az önasszimiláció?

 – Sajnos igen. Előfordul, hogy azok a szülők, akik anno magyar anyanyelvű iskolába jártak, most gyermekeiket szlovákba járatják, mert úgy érzik, ezzel megadják számukra a lehetőséget egy jobb érvényesüléshez. Téves ez az elképzelés, mert a magyar a szlovák környezetből is ki van szorítva. Az iskolákban pedig a diákok és a tanárok is éreztetik vele azt, hogy te „csak” magyar vagy. Tehát egy magyar gyerek lelkének nem tesz jót az, ha egy szlovák közösségben kell felnőnie. Ezt is meg kéne fontolniuk a szülőknek, mikor iskolát választanak a gyerekek számára.

 

M. A.