vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.22. 

Kaliforniában tananyag lesz a homo-, transz- és biszexuális csoportok története

A főpásztorok ellenzik azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében bevezetnék a tankönyvekbe a homoszexuális, biszexuális és transzszexuális emberek hozzájárulását az amerikai történelem és kultúra fejlődéséhez. Kalifornia állam szenátusa áprilisban már elfogadta a törvényt, július 5-én a képviselőház is. Jelenleg Jerry Brown demokrata párti kormányzó aláírására vár.

A most érvényben lévő szabályozás értelmében az oktatási anyagban szerepel a különleges kulturális és faji csoportok történelme, mint például az indiánoké vagy az afrikai amerikaiaké. A törvény szövege új védett kategóriákat ad ehhez, közöttük a fogyatékkal élőket, újabb etnikai csoportokat és a különböző szexuális beállítottságú embereket. A törvény támogatói szerint ez segít, hogy a fiatalok leküzdjék a homoszexuálisokkal szembeni előítéleteiket.

 A kaliforniai püspökök az elmúlt hónapokban széleskörű kampányt indítottak a törvény elfogadása ellen. Véleményük szerint a szabályzat szükségtelen és erőltetett, inkább bizonyos érdekcsoportok nyomásgyakorlásának eredménye, mint az iskolás gyermekekkel rendelkező választópolgárok akaratának kifejeződése. José Gomez Los Angeles-i érsek nyilatkozata szerint ez újabb példája annak, hogy a kormányzat beavatkozik a szülők nevelési szabadságába. Ha a kormányzó aláírja a törvényt, Kalifornia lesz az első amerikai állam, amely bevezeti az iskolai oktatásba a homoszexuális, biszexuális és transzszexuális társadalmi csoportok történetét.

 

(Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)