vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.22. 

Morvai „elfelejtette”, hogy belépett egy pártba

A Jobbik és Izrael

Vona Gábor levelet írt Heinz-Christian (HC) Strachénak, az osztrák FPÖ elnökének. A levél azt kifogásolja, hogy Strache szélsőségesnek nevezte a Jobbikot. Vona kéri az FPÖ elnökét a jó kapcsolatra hivatkozva, hogy vonja vissza állítását és továbbra is működjenek együtt.

Az ügy előzménye, hogy az osztrák FPÖ, a flamand (Belgium) Vlaams Belang, a litván Rend és Igazság párt, a Svéd Demokraták elnevezésű párt, a német „Dühös Polgárok”, illetve Morvai Krisztina létrehozták az Európai Szövetség a Szabadságért elnevezésű páneurópai politikai pártot. A párt megalakításához tavaly kezdtek hozzá. Ennek megfelelően tavaly decemberben HC Strache az FPÖ, Filip Dewinter a Vlaams Belang és Kent Ekherot a Svéd Demokraták részéről látogatást tettek Izraelben, ahol megcsodálták a telepeseket, a Jad Vasem múzeumot, valamint a knesszetet és több alkalommal Izrael politikája mellett foglaltak állást.

Az izraeli kapcsolatot David Lasar, az FPÖ bécsi zsidó képviselője, az egykori trafikos hozta. A küldöttség szimpátiával viseltetett a telepesek iránt, és megállapították, hogy a Soáh valóban a történelem egyedi tragédiája. Strache és az FPÖ történésze, egyben EP-képviselője Andreas Mölzer ennél is tovább ment, mégpedig hogy Herzl Tivadar hagyatéka számukra vállalható, sőt példaértékű. Maga Herzl is kiváló, nemzeti gondolkodású ember volt.

Ez a fordulat lényegében beleillik a nyugati „modern” radikális jobboldali párt képébe. Ugyanis az amerikai radikális mintájú pártok ellensége elsősorban az iszlám, így értelemszerűen Izrael szövetségesei. Kent Ekherot, a Svéd Demokraták vezetője ki is fejti az utazás célját. Az európai zsidó szervezetek állandóan szélsőségezik, antiszemitázzák őket, most ezzel az utazással azt szeretnék elérni, hogy Izraelből gyakoroljanak nyomást a zsidó szervezetekre. A kneszszetben történt megbeszélésről nem számolt be a sajtó, de feltehetőleg megállapodásra jutott a delegáció. Az új páneurópai párt létrejött.

Ennek a pártnak a tagja Morvai Krisztina és ebbe nem akarják bevenni a Jobbikot. Morvait zsidó származása alkalmassá tette a párttagságra, de a Jobbik csélcsap politizálásában veszélyt lát az ambiciózus HC Strache.

Strache Jobbikot elítélő nyilatkozata után Morvai csípőből letagadta, hogy az új páneurópai párt tagja lenne, sőt az új párt pártmivoltát is kétségbe vonta. Mozgalomról beszélt, amit éppen csak kívülről támogat. Később a televízióban már kijelentette, hogy ha eltérnek az eredeti céloktól, akkor kilép. Abból a pártból, aminek nem is volt a tagja? Csoda ez a nő.

Vona persze nehéz helyzetbe került. Egyrészt a Jobbik környékén lebzselő önjárók azonnal nekiestek az idáig büszkén vállalt nyugati testvérpártoknak, másrészt a többszázezer becsapott szavazó meggyőzése, hogy mégiscsak Izrael politikája a jó és a palesztinok, valamint az iszlám a rossz, nem könnyű feladat. Pedig, a becsapott választók felkészülhetnek az ideológiaváltásra.

A Jobbik orosz támogatása a ködbe vész. A párt érdekérvényesítő képessége a nullával egyenlő, az üléstermi hierarchiában valahol a teremszolga után következnek. A továbbiakban Vonáék nem számíthatnak az orosz pénzre, mi sem jelzi ezt jobban, mint a Mol részvények visszavásárlásakor tapasztalható zavart hümmögés. Ráadásul a csökkenő létszámú parlament erősen megkérdőjelezi a bejutás esélyeit. Lényegesen több szavazatot kell összevásárolni egy képviselői helyért. És már a felaprózódott szocialisták sem tudnak segíteni.

Az új Izrael-barát, iszlámellenes páneurópai párt viszont jelentős anyagi támogatásra számíthat. A cél, hogy Törökország ne kerülhessen be az Európai Unióba, ellenben Izrael mihamarább felvételt nyerjen, ha nem is közvetlenül az Unióba, de legalább valamiféle ernyőszervezetbe.

Kérdés, hogy az új pártnak egyáltalán szüksége van-e a szedett-vedett társaságra. Ha látnak benne fantáziát, és Vonáék megfelelő vehemenciával dörgölődznek, úgy a vonalváltás bekövetkezik, és várható a Jobbik cigányellenességének felerősödése. Ugyanakkor kétséges, hogy sima cigányozással össze lehet-e tartani a Jobbik közönségét? Mindenesetre komoly cirkusz várható a párt a háza táján.

 

Csorja Gergely