vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.22. 

Rendszerváltó ülésszak

Befejeződött az Országgyűlés talán legeredményesebb, mindenesetre korszakalkotó ülésszaka, amelyben megszületett az új Magyar Alkotmány. Ezt az alkotmányozást az egészen nagy távlatok, sorsfordulatok mementói sorába lehet illeszteni. Reformkor, jobbágyfelszabadítás, debreceni trónfosztás, Deák-i Kiegyezés juthat eszünkbe, s ezzel együtt mindjárt az ezek eredményességét, elferdülését is felvető kételyek is. Mert tudjuk, mi lett a kiegyezésből emancipációval, de bevándorlási törvény nélkül, s a jobbágyfelszabadítást hogyan nem követte a huszadik században sem földhöz juttatás.

Ez az alkotmány is kemény harcban született és nem mondhatjuk minden ízében tökéletesnek sem, de végre egy magyar alkotmány. És a kétharmados létrehozó többség most kezdte meg sarkalatos törvényekkel feltölteni az alkotmány keretét.

Az alkotmányozásban az MSZP nem vett részt. Annál inkább részt vesz azonban az új alkotmány nemzetközi támadásában. Cohn-Bendittel perverzitást perverzitásba öltve acsarognak. Ezt az alkotmányt a nemzetközi liberális, vagy másmilyen Cohn-Bendit-tábor ordenáré módon, zsigerből támadja, csatlakozik hozzá a vesztes belső ellenség, és ez a harc az ezer komoly sebből vérző Európa parlamentjében zajlik, félreérthetetlen jeleként a szétesésnek. Világossá váltak a dolgok: Magyarországnak, a magyarságnak ne legyen magyar és a kereszténységre hivatkozó alkotmánya. Nemcsak önmagában, hanem ezeknek a dühödt támadásoknak a viszonylatában is kell tekintenünk erre a műre, amely a miénk, mert valamely mű értékét ma már nem csak az mutatja, hogy milyen, hanem az is, hogy kiknek nem tetszik.

A Húsvétkor elfogadott Magyar Alkotmány fel lesz jegyezve a magyar annalesekben, mert azért született, hogy legyenek magyar évkönyvek, krónikák, folytatódjék a magyar történelem.

Mit mondhatunk? Vivát! Éljen a haza!

 

Csurka István