vissza a főoldalra

 

 

 2011.07.22. 

Kiürített városkasszát hagyott az MSZP Vácott

Fördős Attila, Vác polgármestere szerint a szakmai és érdemi munka ellehetetlenítésére törekednek a szocialista politikusok, ugyanis már második alkalommal vált majdnem lehetetlenné a testületi munka az ellenzék miatt. A polgármester visszautasította azt az állítást, miszerint a város költségvetése összeomlott volna”– olvashatjuk a vaconline.hu hírportálon. Szerkesztőségünk vendége Fördős Attila, akit a rágalmakról, a költségvetési mutatókról kérdeztem.

 – Tisztelt polgármester úr! El lehet mondani, hogy a szocialisták bojkottálják a testületi munkát?

 – Közvetett bojkottról beszélhetünk, mert az MSZP-sek folyamatosan obstruálnak, tehát az érdemi, szakmai vita helyett rendszeresen formai problémákat vetnek föl, ügyrendi kérdésekben szólnak, illetve elvitatnak olyan evidenciákat, hogy bármelyik előterjesztés esetén egy kiadott anyaggal szemben ellentétes tartalmú határozati javaslatot is lehessen szóban előterjeszteni, ha mindez indokolt. Többek közt egy ilyen ügy kapcsán szinte hisztériás rohamot kaptak a szocialisták és becsületsértő bekiabálásokkal próbálták meg ellehetetleníteni az érdemi munkát. Ezért kénytelen voltam felszólítani őket arra, hogyha nem hagyják abba a gyalázkodást, berekesztem az ülést, illetve szünetet rendeltem el, hogy lehiggadjanak az MSZP-sek.

 – Milyen arányban foglalnak helyet a testületben a különböző politikai szervezetek képviselői?

 – Hét fideszes, három KDNP-s, egy jobbikos és négy szocialista képviselőből áll a testület. Ez egy nagyarányú jobboldali többséget mutat, ugyanakkor az is érzékelhető, hogy egyes képviselők nem mindig lojálisak a jobboldali érdekkel szemben, s így megkönnyítik a szocialisták munkáját.

 – A bevezetőben említettekre így reagáltak a szocialisták: „szakmai és érdemi munka nemigen van, helyette blöffölés, rögtönzés és mellébeszélés annál inkább.”

 – Mindez csak üres szöveg. De nézzük a konkrétumokat, s azt, hogy milyen örökséget vettem át tavaly októberben. Vác város költségvetése 14,5 milliárd forintos főösszegű. Szinte minden évben, december 31-én közel 600 millió forint volt a kasszában. A városi költségvetésben 2009-ben 3,4 milliárd forint volt a saját bevételből az iparűzési adó tétele, ez 2010-re lecsökkent 1,7 milliárdra. Ennek oka, hogy Vácról a multinacionális cégek közül elüldözték a Henkelt, az IBM-et és a General Electric-et. Ezek a vállalatok kérték, hogy a 2%-os iparűzési adót csökkentse a város, de hiába, holott a kevesebb több lett volna… Ezt példázza az, hogy amikor átvettem a város vezetését, már az iparűzési adóból alig történtek befizetések, a kasszában néhány 10 millió forint volt, sőt 500 millió forint értékben visszafizetések történtek. Tehát kiürült a kassza, elővetítve azt a problémát, hogy így a következő hónapokban nem tudunk bért fizetni. Az ún. decemberi adófeltöltés is elmaradt a várakozástól, csak 50%-ban teljesült, nem egész 100 millió forintot ért el. Ezt egyetlenegy önkormányzat sem tudja problémamentesen átvészelni.

 – Milyen megoldást választottak?

 – Hosszú távon új ipartelepítéssel tervezhetjük az adóbevétel növekedését, illetőleg középtávon ingatlanértékesítéssel, rövid távon pedig a költségvetés átszervezésével, egyes tételek meghúzásával lehet elérni az egyensúlyt. De ekkora összeg esetén mindezt nem lehet egyik hónapról a másikra megtenni. A szocialisták pedig azt az érzetet akarják kelteni: ha nem ők irányítanak, akkor a szakmai hozzá nem értés kora köszönt be. Az MSZP félbehagyott beruházásokat, kiürített városkasszát hagyott ránk, s ebből a helyzetből kell talpra állnunk.

 – Mielőtt átvette volna a város vezetését, sejtette, hogy milyen a gazdasági helyzet?

 – Hozzávetőlegesen tudtam, s ezért fel is háborított, hogy a hajdani polgármester folyamatosan, az első féléves eredményre hivatkozva a kampányban azt mondta, hogy itt a Kánaán, s Vácott nincsenek pénzügyi gondok. Én viszont már akkor felhívtam a figyelmet arra, hogy bizonyos tételek nem érkeznek majd be, sőt némi megszorításra is szükség lesz. Mondanom sem kell, hogy ez nem egy olyan kampányszöveg, amihez hozzászoktak az emberek, de nem akartam becsapni a választókat. Az őszi eredmények azt mutatták, hogy a lakosság nagyobbik része megértette az objektív tájékoztatás szükségességét.  

– Mennyire türelmesek a váciak?

 – A lakosság nagyobbik része racionalistán gondolkodik. Természetesen a szocialisták hangulatkeltésével nagyon nehéz megküzdeni. Az MSZP-n belül is az egyik legszélsőségesebb, militáns csoport vezette a várost, ráadásul a volt polgármester egyik marketing tanácsadója börtönviselt ember. Érthető, hogy egy ilyen csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy lejárassa a mostani városvezetést. Holott mi az igazság? Történtek a városban jelentős beruházások, melyeket félbehagytak. Amikor a szocialisták elindították azokat a beruházásokat, melyek szerintünk is valóban fontosak, önrészt nem különítettek el hozzájuk. Mindezt nekünk kell megtenni hitelből, vagy a költségvetési tételek átcsoportosításával. Tehát fedezet nélküli vállalásokat tettek a szocialisták, ami egy önkormányzat esetében, önmagában is bűncselekmény.

 – Úgy tudom, hogy három éve még 600 millió forint részvény tartalékkal számolhatott az önkormányzat, azonban az előző ciklusban ezeket értékesítették. Hogyan látja: szükséges volt akkor az értékesítés, és kellően megalapozott?

 – Minden költségvetési évnek megvan a maga tanúsága. Az előzőnél egy 400 milliós részvényplakettet, olyat, aminek éves hozama 40-60 millió forint volt, értékesített az önkormányzat. Ezenkívül olyan áthúzódó költségvetési tételek voltak, melyek az idei költségvetési évet több mint 300 millió forint értékben terhelték meg.

 – Idézem a szocialistákat: „a Fördős-féle vezetés nyolc hónap alatt 449 milliós hiányt hozott össze, ami tendenciájában növekvő, s Vácot az esztergomi útra viszi.”

 – Szó sincs róla! Ott tartunk, hogy a várható szeptemberi adóbefizetésnél a költségvetés pozitív irányba fordul, ezért is kellett nekem januárban intézkednem egy 1 milliárd forintos likvidhitelről, amit biztosított a bank. Ha valaki tud számolni, rájön arra, hogy egy 14.5 milliárdos költségvetésnél a kb. 450 milliós hiányra a fedezet biztosítható. Csak az ingatlanban kb. 35 milliárdos kataszterünk van. Ezért nem igaz az a szocialista állítás, hogy a költségvetés összeomlik, arra csak akkor kerülne sor, ha a működési kiadásait egy önkormányzat nem tudná fizetni.

 – Kevesebb pénzből és rövidebb idő alatt kellett megszervezni idén a július végi Váci Világi Vigalmat. A július utolsó hétvégéjén megrendezendő fesztivál programját idén a Váci Városimázs Nonprofit Kft. állította össze. Polgármester úr szerint kevesebb pénzből is lehet minőségit szervezni?

 – Természetesen! Arra törekedtünk, hogy olyan fellépőket, művészeket hívjunk meg, akik értékeset mutatnak be, de ugyanakkor megfizethetők. Erre a rendezvényre meghívtuk testvérvárosainkat, és ezen a fórumon keresztül is szeretettel hívom az ország lakosságát erre a háromnapos rendezvényre. Vác városában szerencsésen megváltozott a hangulat. Régebben a belváros igencsak „halott” képet mutatott, s ezért minél több rendezvényt szerveztünk a főtérre, ami átalakult, számos kiállítóteremmel bővült, hiszen Vác városának jelentős kulturális gyűjteményei vannak, s ezeket most közkinccsé tesszük.

 – A szocialisták említették az esztergomi utat. Az ottani városvezető elvileg ugyanúgy független, mint ön. Hangsúlyozom, elvileg. A függetlenség azt jelenti önnél, hogy egy párthoz sem kötődik?

 – Szó sincs róla! Igaz, függetlenként indultam a polgármesteri posztért, de jelenleg a KDNP tagja vagyok, s előtte a MIÉP-ben politizáltam, s a párt alapító-és elnökségi tagja is voltam. Ezúton is köszönetet mondok Csurka István elnök úrnak, akitől nagyon sok olyan dolgot tanultam, amit polgármesterként is tudok kamatoztatni.

 

Medveczky Attila