vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.03. 

Simonyi óbesterre emlékeztek Szalontán

A Szalontai Napok rendezvénysorozatának keretei között a Magyar Házban Regionális Simonyi Napok cím alatt a híres huszár ezredesre, Simonyi óbesterre emlékeztek, akinek neve és birtokai a dél-bihari, körösközi Simonyifalvához (ma Arad megye) kötődnek. Török László polgármester köszöntőjében a helyi rendezvénysorozatokat méltatta. Ilyenkor esni szokott az eső városunkban, de mi ennek is örülünk, mert az érdeklődők kedvét ez sem veheti el – mondta Török –, miközben kint hétágra sütött a nap.

 Vitéz Emődy Dániel, a Pro Patria Alapítvány elnöke az óbestert és dicső múltat méltatva a magyarok fogyása miatti aggodalmának hangot adott is. Kárhoztatta a magyar „széthúzást”, mondván: a vesszőt könnyű eltörni, de a kévét sokkal nehezebb vagy lehetetlen. Nagy Csaba előadóművész tárogatón játszott néhány, a Rákóczi-időket felelevenítő kuruc nótát, melyekhez a kor szellemiségét élőszóban is felidézte.

 Rácz Enikő, Derecske város alpolgármestere a határon túliak hazafiságát, hozzáállását méltatta, valamint a testvérvárosi kapcsolatok szálainak összefonódását értékelte. Haász Tibor, Tőzmiske község polgármestere is az együvé tartozás fontosságát emelte ki, felhívván a figyelmet az augusztus 6-7-én tartandó Simonyi Napokra, melyre simonyifalviként minden érdeklődőt meghívott. Az ülés után a Magyar Ház falán lévő Simonyi-emléktáblán koszorúkat helyeztek el.

 

(Reggeli Újság)