vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.03. 

Fukusima elsodorta az atomkort

Valamennyi atomerőművét bezárja 2022-re Németország, jelentette be tegnap a kormány. Angela Merkel kancellár ezzel a húzással szeretné kifogni a szelet az egyre erősödő ellenzék, elsősorban a szavazótáborát dinamikusan növelő Zöldek vitorlájából.

A német kormány tegnap végleges döntést hozott arról az energiapolitikai fordulatról, amely a japán fukusimai nukleáris erőmű földrengés-katasztrófáját követően kibontakozott. Norbert Rottgen környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy az a hét legöregebb reaktor, amelyet a japán baleset után ideiglenesen kivontak a forgalomból, végleg a szemétdombra kerül. Hasonló sorsra jut, vagyis az azonnal leálló nyolcadik lesz a krümmeli, amely szintén nincs a rendszerben a folyamatos technikai meghibásodások miatt. Hat erőművet 2021-ben állítanak le, míg a mai három legújabb 2022-ben zár be. A 17 atomerőmű a márciusi leállásáig a német áramszükségletek csaknem egynegyedét biztosította. A berlini kormány a kieső energiamennyiséget a hatékonyság tízszázalékos növelésével, valamint a megújuló energiaforrások részarányának megduplázásával, vagyis 35 százalékra növelésével szeretné megoldani 2020-ig. Ehhez ugyanakkor át kell építeni majd az országos áramhálózatot is, hiszen a déli atomerőművek helyét északi szélfarmok veszik át, amelyek teljesítménye ráadásul a levegő mozgásának változó sebességétől is függ majd.

 A német kormány kilenc hónapja még 12 évvel meghosszabbította az atomerőművek életkorát, de azóta nagyot változtak az ország politikai erőviszonyai. Angela Merkel kormánya már tavaly elvesztette többségét a parlament felsőházában az Észak-Rajna–Vesztfáliában vallott kudarc után. A fukusimai katasztrófa árnyékában aztán az idén odaveszett Baden-Württenberg is, s ez politikai irányváltásra kényszerítette a kancellárt. Az atomerőművek elleni harcot zászlajukra tűző Zöldek népszerűsége ugyanis megközelítette a konzervatívokét, és nem elképzelhetetlen, hogy a 2013-as választásokon azok győznek, akik meg tudják nyerni őket szövetségesüknek.

 

(Forrás: MHO)