vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.03. 

Kezdhet félni az egykori államfő

Perbe foghatják Kenan Evren egykori török államfőt és az 1980-as katonai államcsíny még élő résztvevőit, miután egy alkotmánymódosítás eltörölte a személyüket védő jogszabályokat.

Keddi sajtójelentések szerint a 93 éves Evren és egyik társa, a 86 éves Tahsin Sahinkaya idézést kapott az ankarai ügyészségtől. A kitűzött meghallgatáson az államcsínyre és az azt követően végrehajtott bűncselekményekre (például kínzásokra) vonatkozó kérdésekre kell majd válaszolniuk.

 Evren tábornoki rangban irányította az 1980 szeptemberi puccsot, majd 1989-ig az ország államfője volt. Elnöksége alatt lépett hatályba a hadsereg megbízásából kidolgozott alkotmánynak az a passzusa, amely büntetlenséget biztosított a fegyveres erők tagjainak. A 2002 ősze óta Törökországot irányító Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kormánya azonban tavaly népszavazással erősítette meg az általa kezdeményezett alkotmányreformot, s ennek nyomán megszűnt a katonák büntetlenségét garantáló cikk.

 Az 1980. szeptember 12-én végrehajtott államcsínnyel a hadsereg megbuktatta Süleyman Demirel konzervatív kormányát. A miniszterelnököt, a baloldali ellenzéket vezető Bülent Ecevitet és számos vezető politikust bebörtönöztek. Különösen brutális módon lépett föl a hadsereg baloldaliak, értelmiségiek és kurdok ellen. A puccsot követően 650 ezer embert tartóztattak le, több tízezret megkínoztak, több százat megöltek.

 „Az államcsíny irányítói véleményem szerint gyilkosok voltak” – jelentette ki Erdogan tanácsadója, Ömer Celik. Szerinte az 1980. őszi katonai puccs „emberiesség elleni bűncselekmény” volt. Emlékeztetett Evren szavaira, miszerint ha a puccsisták felakasztottak egy baloldalit, akkor nyomban felkötöttek egy jobboldali személyt is, hogy „helyreálljon az igazságosság”.

 Erdogan bírálói azt vetik a kormányfő szemére, hogy taktikai okból folyamodik az egykori puccsisták büntetőjogi felelőségre vonásához, mivel így akarja növelni pártja, az Igazság és Haladás (AKP) szavazótáborát. Törökországban június 12-én rendeznek parlamenti választásokat.

 

(Forrás: lanchidradio.hu)