vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.03. 

A Vár példája

Időközi önkormányzati képviselő választást tartottak Budapest I. kerületében, Krisztinavárosban. A választást hatvanszázalékos fölénnyel a Fidesz– KDNP színeiben induló jelölt nyerte meg. Ez a tény. Felsorolhatnók a liberális baloldal és a hozzájuk szegődött áljobboldaliak és egyebek mentségeit, amelyek a Várnegyed hagyományos jobboldaliságáról és úri összetételéről szólnak, de nem tesszük. Mondják csak, mindegy. Ebben a kis merítésben, jóformán tét nélkül, hiszen a városrész irányítása szilárdan ennek az oldalnak a kezében maradt volna más eredmény esetén is, ez az eredmény született meg, s ez vitathatatlan.

Itt a választók bizonyára felfogták, hogy ebben a szorító gazdasági helyzetben, ebben a kirabolt országban, ezek között a megújuló nemzetközi támadások között csak a feltétel nélküli kiállás, a kis részeredmény ösztönző erejének a fenntartása, a kiállás lehet az, ami erőt ad kormányzatnak és a nemzetnek.

Mert persze a helyzet most a Várban is nehéz. Semmire nincs pénz, mert minden pénzt elloptak. Sok mindenre várni kell, ami már most kellene. Ezek az állampolgárok mégis fontosnak találták, hogy kifejezzék a jelölt nyilvánvaló érdemessége mellett a kiállásukat a bántott, támadott kormány és önkormányzata mellett. A világ tudomására akarták adni, hogy ez az ő független akaratuk, elidegeníthetetlen joguk.

A példát mindenütt követni kell.

Június ötödikén Püspökladány népe is az urnákhoz járul. Itt egy tragikus baleset ütötte ki Arnóth Sándort, a kerület országgyűlési képviselőjét és a város polgármesterét az élők sorából. Az eset ismert, a jelenség, amely a képviselő halálát okozta, még lényegében feltáratlan. Önkéntes halálba is megy, aki így okoz halált, mint egy önkéntes merénylő, aki felrobbantja magát. De ez most nem is ide tartozik.

Püspökladányban egészen mások a viszonyok, mint a Várban, de a helytállásra itt is megvan a lehetőség. Nyilvánvalóan sok álnemzeti, áljobboldali jobbikos támadást kell visszaverni. A magyar vidék általános kiszolgáltatottsága és lesújtottsága is egészen másként érvényesül és hat a lelkekben, de a helytállás itt még inkább kötelező. Itt sem a szocializmus és a kapitalizmus, a baloldal és a jobboldal között kell dönteni, hanem a felelős magyar politika, a vidéki magyarság és a föld magyarságának az érdekei és a nemzetköziség, az idegen betelepedés és hódítás és a fáradságos, de hiteles magyar érdekvédelem között kell dönteni. A harc a demagógok ellen azonban itt nehezebb. Egy impozáns arányú kiállás, győzelem itt most országos jelentőségű. Azt üzeni mindenféle hazai balliberálisnak, nemzetárulónak, minden föld-népe ellenségének, bolsinak, csahosnak: fogd be azt a lepcses szádat! Mi, magyarok, ezt akarjuk. Tisztán, szabadon.

 

Csurka István