vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.03. 

Az oroszok már nincsenek a spájzban

Orbán Viktor kedden rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy visszaszereztük a Mol részvényeinek 21,2 százalékos részét, amely eddig az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában volt. Ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt. Egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást. Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton. Egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő közölte: Magyarország és Közép-Európa megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. „Erős magyar és erős közép-európai vállalatokra van szükség, hogy a XXI. században versenyképes legyen a régió és Magyarország. A Mol ilyen vállalat” – mondta. „A magyar kormánynak mindenkor ki kell állnia az ország és a magyar emberek érdekeiért. Ezt tettük, ezt tettem én is a mai napon, és ezt fogjuk tenni a jövőben is” – zárta sajtónyilatkozatát Orbán.

A bejelentés mögött az áll, hogy még áprilisban piaci megállapodás született a Szurgutnyeftegaz Mol tulajdonrészének megvásárlásáról. Most a megállapodás szövegezése zárult le. A megállapodást Vlagyimir Bogdanovval, az orosz vállalat vezérigazgatójával írták alá.

A hírek szerint a közel 2 milliárd euró értékű részvénycsomag egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül. Az európai energiaellátásban fontos szerepet játszanak az észak-afrikai országok. A teljesen átláthatatlan politikai helyzet világossá tette az energiapiacok és az energiaimportra szoruló országok kiszolgáltatottságát. Az Orbán-kormány végre fontos gazdaságvédelmi feladatának tekinti, hogy a stratégiai energetikai vállalatokban tulajdonos legyen. Az ország alapvető érdeke, hogy a kormány erősítse a MOL nemzeti vállalati jellegét.

A kormány támogatja a Mol stratégiáját és menedzsmentjét.

Fontos, hogy a kormány kinyilvánította: a rendelkezésére álló eszközökkel a jövőben is igyekeznek ésszerű keretek között tartani a külföldi kormányok és vállalatok befolyását, tulajdonszerzését a stratégiai nemzeti vállalatokban.

A vételár nem növeli sem az államadósságot, sem pedig a költségvetési hiány mértékét, mert lehívott IMF-hitelből fizetik. További Mol-részvények is kerülhetnek az állam tulajdonába, mert a magánnyugdíjpénztári vagyonnak része legalább 2,4 százaléknyi Mol-részvény is.

A vásárlás azért is jelentős, mert Oroszország részben az energiapiacokon keresztül kíván pozíciókat kiépíteni az Európai Unióban.

Gerhard Schröder volt német kancellár, aki jelenleg a Nord Stream (Északi Áramlat) gázvezeték részvényesi tanácsának elnöke, bekerülhet a Gazprom igazgató tanácsába –közölte hétfőn a Vedomosztyi című lap. Az Északi Áramlat Oroszországból Németországba szállít gázt a Balti-tengeren át, részvényesei a Gazprom (51 százalék) mellett a német BASF-Wintershall (15,5 százalék), a német E.ON, (15,5 százalék), a holland Gasunie (9 százalék), és a francia GDF Suez (9 százalék). A több mint 1200 kilométer hosszú, tenger alatti vezetékrész költsége kétcsöves kivitelben 7,4 milliárd euró lesz, és az első csővezetéket idén szándékoznak üzembe helyezni. A vezeték teljes kapacitása évi 55 milliárd köbmétert tesz ki. Elemzések rámutattak, hogy az orosz külpolitika különös súllyal kezeli az energiapiacokon keresztüli befolyásszerzést, sőt belpolitikai manipulációktól sem riadnak vissza a célországokban. Magyarország elmúlt kormányai nem csak a MOL-ban történő orosz tulajdonszerzést nézték karba tett kézzel, de Gyurcsány teljes mellbedobással harcolt a Kék Áramlatért. Bizonyos belpolitikai folyamatok mögött is felsejlett az orosz befolyás, sőt az ellenzéki pártok közül a szocialisták és a Jobbik is erős szimpátiát mutatnak az orosz törekvések iránt.

Az ország valódi önállósága és függetlensége felé vezető úton fontos lépés volt a MOL visszaszerzése.

 

Csorja Gergely