vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.03. 

Üldözik az érdekvédőket a multiknál

Az áruházakban lévő biztonsági kamerákkal figyelték a szakszervezeti vezetőket a Tescónál. A vallomások szerint az adatgyűjtést a felső vezetés rendelte meg, sőt azt is ki kellett deríteni, hogy az érintettek hol laknak és kikkel barátkoznak. Minderről Bubenkó Csabát, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét kérdeztem.

 – Hogyan derült ki, hogy megfigyelték önöket? Arról már hírt adott a sajtó, hogy a Tesco egy rendőrt is bevont az adatgyűjtési akcióba. A rendőrt azóta elbocsátották.

 – Én is csak a sajtóból értesültem arról, hogy egy rendőrt bevontak az akcióba. Egyik munkatársunk részt vett egy olyan megbeszélésen, ahol a régiós biztonsági vezetők is jelen voltak, s nem tudták róla, hogy a mi szakszervezetünknek a tagja. Ezen a megbeszélésen elhangzottak olyan kijelentések, melyek a mi megfigyelésünkkel kapcsolatban összefüggésbe hozhatók. Személy szerint innen szereztem először információt az adatgyűjtésről. A másik személy, aki a sajtóban nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, Prekup Csaba, a közvetlen felettesem volt az érdi Tescóban. Napi nyolc órában irányította a munkámat. Az ő elmondása szerint voltak olyan esetek, amikor vezetők utasítására neki meg kellett figyelnie bizonyos személyeket. Minden olyan dokumentum, ami az üggyel kapcsolatban számít, a nyomozó ügyészség asztalára került.

 – Ön szerint mi késztette a volt biztonsági vezetőket arra, hogy bevallják, ilyen törvénytelen cselekedetben vettek részt?  

– Erre ők tudnának konkrét választ adni. Azt hiszem, akiben él a lelkiismeret, előbb-utóbb közli az igazságot. Ők is ezt tették.

 – Annyira veszélyes emberek lennének, hogy magánnyomozást végeztek önök után? Valami miatt nagyon megharagíthatták a Tescós vezetőket, hogy azok minden eszközt bevettek önök ellen.

 – Ön újságíróként bizonyára jól tudja, milyen cikkek jelennek meg a sajtóban a Tescóval kapcsolatban. Egyik sajtóorgánumban felvetik, vajon miért van, hogy a Tescóról annyi negatívumot hallani? Én úgy gondolom, a cégről eddig főleg valós információk jelentek meg. Az erről a multiról megjelent hírek többnyire a munkavállalók jogairól szólnak. De nem azért, mert a szakszervezet a médiában szeretne szerepelni, hanem azért, mert olyan problémákról van szó, melyeket azok nyilvánosságra hozatala nélkül nagyon nehéz megoldani. S ez boszszanthatta fel a vállalat egyes vezetőt. Engem – egyik kollégámmal együtt, aki szakszervezeti alelnökként is tevékenykedett – rendkívüli felmondással küldtek el a cégtől, ám a bíróság kimondta, hogy ez jogszerűtlen volt. Mi több, olyan problémákat vetettünk fel, melyeknek anyagi vonzatuk van, ilyenek például a túlórák kifizetése, a két-három műszakos munkarend, a szabadnapok biztosítása. Egyértelmű, ha a jogszabályokat betartja a munkaadó, az számára többletköltséget jelent. Ezekkel az ügyekkel eddig rajtunk kívül senki sem foglalkozott, pedig immár 13 éve jelen van ennél a cégnél egy másik szakszervezet is.

 – Tavaly az MTV reggeli adásában a műsorvezető azt mondta, meghívták a műsorba a Tesco képviselőjét is, de az csak üzent: minden más szakszervezettel tudnak tárgyalni, de a KDFSZ-nek médiajelenlét kell.

 – Ez nem igaz. Folynak a tárgyalások a cég vezetőivel. Többet erről a titoktartási kötelezettség miatt nem mondhatok, csak annyit: egy átszervezéssel kapcsolatban folytak a tárgyalások. Szakszervezetünk ebben az esetben is a munkavállalók érdekeit képviselte. Addig a vállalat vezetői nem is neheztelnek ránk, amíg nem a jogos béreket követeljük. Erre egy példa. A folytonos munkarendben dolgozó 220 sofőrnek a 40%-os rendelkezésre állási díj miatt a munkáltató végül kifizetett 200 millió forintot. A rendkívüli munkavégzésért járó díj viszont még mintegy ennek a duplája, ami szintén járna. Ez egy másik tétel. A pénztárosok kötelező bérminimumának kifizetését is el akarjuk érni. Egyenlő munkáért egyenlő bért: egy vidéki pénztáros miért keres kevesebbet a Tescónál, mint egy pesti? Mi nem vagyunk multiellenesek, de meg kell elégedni a profittal, s nem az extraprofitra kéne törekedni. Amikor a munkáltató azt mondja, hogy „27 új áruházat nyitunk ebben az évben, 1500 új munkahelyet hozunk létre”, akkor felvetődik bennem a kérdés: miért nem tudják tisztességesen kifizetni a béreket? Normális dolog az, hogy a magyarországi multiknál átlag 70-80 ezer forintot keresnek a dolgozók? Ez a nagy munkalehetőség? Ebből nem lehet megélni, csak ha valaki plusz munkát vállal.

 – Van arról információja, hogy a volt kommunista országokban többet keresnek azok, akik a multiknál dolgoznak?

 – Egy példát tudok mondani Lengyelországból. Ott 2008 márciusában 30%-os béremelés történt a Tescóban, s aki legalább 2 éve munkaviszonyban állt a munkavállalónál – átszámítva –, 13-30 forintos egyszeri juttatásban részesült. Tehát hatalmas problémák vannak nálunk, s nekünk nem mással kell foglalkoznunk…

 – Annyiban talán mégis: nem hiszem, hogy ott a Tesco jótékonysági intézmény lenne. Miként tudták elérni a lengyelek ezt a béremelést?

 – A lengyel Szolidaritás szakszervezet keményen képviseli a munkavállalók érdekeit, s nem csak a kormánnyal szemben. A Szolidaritás látványos akciója volt, hogy a konföderációjába tartozó bányászok körbevették az egyik áruházat. Tehát arra ösztökélték a munkáltatót, hogy tárgyaljon a szakszervezetekkel és a munkavállalók képviselőivel. Magyarországon nincs ilyen kemény fellépés a multik irányában. Ez a szakszervezetek gyengeségét is mutatja.

 – A KDFSZ más multiknál is ilyen aktív? Csak a Tescóra szakosodtak?

 – Jelen vagyunk egy másik multinál is. Nem olyan egyszerű a tagtoborzás, mert rettegnek a munkavállalók. Volt olyan francia áruházlánc, melyben létrehoztak egy szakszervezetet, ám az összes tagját egy hónap leforgása alatt kirúgták.

 

Medveczky Attila