vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.15. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 24. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Az első válság (I. rész) (2.oldal)

És gyakorlatilag sem képzelhető el, hogy Gyurcsányból, Bajnaiból, Mesterházy Attilából, netán Schifferből vagy Vonából valaha kormányfő legyen. Ilyen lehetőséget a történelem egyszerűen nem kínál. Mert a mélyre süllyedésnek is van határa. Mert egy társadalom a biztos halált nem választhatja. Miben áll tehát a válság, ha a kormányt nem fenyegeti leváltás? A megalapozás elmaradásában. Abban, hogy egy elégedetlen, hitetlen társadalom az egyetlen lehetséges kormányt rövid távú kormányzásra kényszeríti. Abban, hogy beáll a lent és fent régi állapota, megpróbáljuk ugyan csökkenteni az államadósságot és a társadalom eladósodottságát is, de kinnmaradunk a hitelpiacon és a nyomás, az alsó morgás hatására akaratnélkülivé válunk, visszabontjuk magunkat liberálisra. A válság roncsol. Azért veszélyes, mert egy még lényegében roncstársadalmat roncsol. Elroncsolja magát a kormányt és hátráltatja, sőt esetleg meg is akadályozza radikális intézkedéseinek végrehajtásában. A liberális elitnek, a törpe kisebbségnek „szerzett joga” ez a megakadályozás. A törpe kisebbség elérheti, hogy a kormány feladja a magyar élet teljes átalakításának programját. Az emberek nem értik, nem fogják föl, hogy a forradalom, a teljes változás feladása maga a nemzethalál.

 130 millió a csabai kisvállalkozóknak (4.oldal)

Békéscsaba saját forrásaiból is támogatja a helyi kisvállalkozókat. A város az elmúlt négy évben több mint 130 millió forintot fordított erre a célra – közölte dr. Ferenczi Attila, a képviselő-testület Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságának elnöke sajtótájékoztatón június 8-án, Békéscsabán. A megyei jogú város kisvállalkozóinak támogatásáról és a gazdálkodási célkitűzésekről lapunknak dr. Ferenczi Attila nyilatkozott.

„Békéscsabán hozzávetőlegesen 7 ezer kisvállalkozás működik, és azért döntöttünk a megsegítésük mellett, mert ha ezek a vállalkozók kiviszik a részüket a város terheinek a viseléséből, akkor célszerű nekünk is munkájukat, a munkahelyteremtésüket, és bővítésüket támogatni. 2008-ban ezért, próbajelleggel, az országban az elsők között mintegy 10 millió forintos keretösszeggel indítottuk el ezt a rendszert. Akkor 29 pályázat érkezett be, amiből 22 nyert. Ebből azt a következtetést vontuk le: igénylik, hogy ilyen támogatásban részesítse a város a vállalkozóit. 2009 –ben már 50 milliót fordítottunk erre a célra, a következő években 45 milliót, és 2011- ben 46-ot. Idén 96 pályázat érkezett be, amiből 67 nyert támogatást. A korábbi évekhez viszonyítva azért az a tapasztalat levonható, hogy főleg a gazdasági krízis miatt kevesebb összegekre pályáztak, hiszen 50%-os támogatást tudtunk csak nyújtani, munkahelyenként pedig legfeljebb 600 ezer forintig vállaltuk át a járulékokat.”

 Szabad tér – szabad gyalázkodás (4.oldal)

Kohári Nándor, a szegedi közgyűlés fideszes önkormányzati képviselője: Szegedi Szabadtéri Játékok mappájában többek között az idei esztendő programját is bemutató promóciós anyagot osztottak szét a képviselőknek. Ebben az anyagban kinyomtatva szerepelt a helyi napilap internetes verziójának előző napi, a Szabadtériről szóló cikke is, melyben az eredményeket méltatták, valamint külön lapra szerkesztve, formázva az ehhez kapcsolódó olvasói kommentek. Ezek a kommentek nevesítik és gyalázzák mind a megyés püspök urat, mind a fideszes és KDNP-s városatyákat elsősorban abban az összefüggésben, miszerint a püspök úr és több konzervatív politikus is Bátyai Edina ügyvezető igazgató leváltását akarják elérni. Püspök úr cáfolta, hogy neki erre hatásköre lenne, és befolyása bírna az ügyre. Azt tudni kell, hogy a szegedi önkormányzati választások után a közgyűlésben jobboldali többség alakult ki, de a polgármester MSZP-s maradt. A 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégeknél egy kivétellel megtörtént az igazgató váltás. Ez a kivétel éppen a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. volt. Tehát a testület nem váltotta le az ügyvezető asszonyt.

 Antibabilonista értékek mentén (5.oldal)

„Az Országút Társulat Fekete-fehér címmel antibabilonista amatőr filmpályázatot ír ki”-olvasható a ferences rend honlapján. A pályázattal kapcsolatban Kondorosy Szabolcsot, az Országút Társulat művészeti vezetőjét kérdeztem.

A mai kor főleg az eszmei küzdelmeké. Babilon esetében, gondolom, világosabb a párhuzam. Bábel tornyának története sokak számára ismerős, amikor Isten dicsőségét akarják földi emberek fölülmúlni. Bizánc kapujának betörése pedig Botond vezérhez, s a magyar történelemhez köthető. Botond buzogánya egy sokáig sérthetetlennek hitt kaput tör be. Bizánc esetünkben nem a keleti kereszténység jelképe, hanem egy pöffeszkedő világhatalomnak és világszellemnek, ami a kapukon kívülre igyekszik szorítani a nemzeti értékeket, igazságokat.

 Lembergi emberük puccsot szervez? (9.oldal)

Kónya Péter a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és a „Sztrájkbizottság volt elnöke” kedden bejelentette a bohócforradalom kezdetét. A megmozdulás nem titkoltan politikai célt szolgál. Mégpedig, hogy a megjelenő katonák és rendőrök megvonják a Fidesz–KDNP-re tavaly leadott szavazatokat. Ezt ugyebár semmiféle más módon nem lehet megtenni, mint puccsal, fegyveres erőszakkal. Annak ellenére, hogy a bejelentés egyelőre inkább valami félresikerült gegnek tűnik, a fenyegetést mégsem lehet félvállról venni. Ugyanis Kónya Péter politikailag képzett ember. Méghozzá nem is akárhol szerezte meg a katonai alapú politikai befolyásoláshoz szükséges ismereteket. Kónya alezredes a rendszerváltás előtt a lembergi – oroszul Lvov, ukránul Lviv – Politikai Katonai Akadémián tanult. A Szovjetunió egyik, talán legnagyobb, politikaitiszt-képzője a szovjet hatalomhoz hű, kommunista érzelmű, a közvélemény és a szovjet erőszakszervezetek befolyásolásra alkalmas, a politikai vezetés akaratának mindenek feletti érvényesítését elősegítő katonákat képzett.

 Húsz éves a Budapest Táncszínház – Az újdonság még nem jelent minőséget (10.oldal)

Beszélgetés Földi Béla koreográfussal, a Táncszínház művészeti vezetőjével

A gazdaságban is sokat lehetett hallani, hogy majd dönt a piac. Ez hamis kép: a piac nem dönt. Nagyon fontos a néző véleménye, de mégiscsak szükséges a gondolkodó ember, aki bizonyos értékek mentén irányít. Ezek számomra olyan isteni értékek, melyek az emberekről szólnak. Meg kell tudnom határozni azt, hogyha valamit a nézőknek bemutatok, azt miért és hogyan, mi célból teszem. Ezeket a céloknak pedig értékek mentén kell kialakítani. A sikeresség, az újítás, a polgárpukkasztás még önmagában nem értékhordozó. Attól, hogy valami meghökkentő, még nem biztos, hogy tartalmas.

 Bugár Béla MSZP-s, SZDSZ-es kapcsolatai (19.oldal)

Csáky Pál: A Most-Híd párt megalakításának lehetősége elsősorban szlovák nacionalisták fejében fogalmazódott meg. Másrészt, akikhez megtalálták a partnereket, azokat nem úgy hívták, hogy Bugár Béla, vagy Simon Zsolt, hanem Szigeti László (nem azonos az MKP mostani alelnökével) a Kalligram kiadó vezetője, és Huncik Péter, pszichiáter, író. Mindkét úrnak nagyon közeli SZDSZ-es és MSZP-s kapcsolatai voltak, vannak. Szigeti rendszeresen publikál a Népszabadságban és próbálja Bugár pártját népszerűsíteni. Ezt nem támadásként mondom, hanem azért, ismerje meg mindenki a tényeket.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu