vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.17. 

A Revizor nem porosodik

25 éves a Latinovits Zoltán Diákszínpad

A budai ciszterci Szent Imre Gimnázium diákszínpada mutatta be Gogol Revizorát Lukácsi Huba rendezésében.

Mint ha nem is Pétervárott távol, egy irdatlan messzeségben lévő kormányzóság kicsiny városában jelenne meg az ál és a valóságos revizor, hanem mondjuk Pápán, Gyurcsány Ferenc kormányzósága idején. Él a darab, és a diákok fergeteges előadást produkáltak.

A polgármester, a tohonya, a korrupt elképesztő figurát kapott Gál Tibor alakításában. Fodor Eszter kisvárosi polgármesternéje kikapós, kacér és „törekvő” asszonyka.

Baki Dániel akiről azt hiszik, maga a revizor álruhában, mikor megérkezik a kisváros fogadójába csak eszik, léháskodik, amíg a tulajdonos meg nem unja az ingyenélését, és ki akarja dobni. A városka postamestere hozza a hírt, hogy revizor érkezik a városba, egyenesen Pétervárról. Azonnal felbolydul a városi elit. Bobcsinszkij és Dobcsinszkij, valamint Japkin és Tyapkin, a postamester és még sokan mások – tucatnál több gyerek, egykori diák és mostani tanár vállalkozott a Revizor bemutatására.

Az előadás alatt mellettem ült Szkokk Iván festőművész. Darab közben fordul hozzám: ez a Huba egy őrült – mondja. Csodálkozva nézek rá: miért? Miért, miért, válaszolta a festőművész, minden egyes diákját, tanár vagy öregdiák szereplőjét fanatizálta. Addig rendezte a darabot, míg ez a különleges légkör itt a színpadon kialakult. Huba színtiszta zseni – állapította meg Szkokk Iván festőművész.

A Latinovits Zoltán nevét viselő diákszínpad éppen most 25 esztendős. Nem a ciszterci gimnáziumban kezdte el pályafutását – mert akkor még nem volt ciszterci gimnázium átmenetileg –, hanem a József Attila Gimnáziumban. Az áldott emlékű Palotás igazgató úr gondoskodásával indult el a színpadteremtés. Az első előadást, a Liliomfit is Lukácsi Huba tanár úr rendezte. 25 év alatt számos előadást tartottak, nemcsak Budapesten, még Rómába is eljutottak, a Via Giuliára.

A 25 esztendős Latinovits Zoltán Diákszínpad „művészei” óriásit alakítottak. A Revizor nem porosodik és ezeknek a fiatal tehetségeknek inkább kijárna a televíziók nyilvánossága, mint a földbuta celebeknek. Szezonzáró előadást mutatott be a színpad - mindannyiunk örömére. A rendezőnek és a színészeknek forrón gratulálunk. Bizony szép volt ez lányok, nagy volt ez fiúk.

 

Gy. B.