vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.17. 

„Szerbia maga dönt a NATO-tagságról”

Stéphane Abrial tábornok, Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) parancsnoka ma Belgrádban azt nyilatkozta, bárhogyan dönt is Szerbia a NATO-tagsággal kapcsolatban, az a hivatalos Belgrád szuverén dolga.

A francia tábornok hozzátette, a NATO olyan együttműködési szintet szeretne, amilyent Szerbia szeretne.

„A NATO nyitott az együttműködés irányába, de tiszteletben tartja minden szuverén ország jogát”, válaszolta Abrial a Szerbia katonai semlegességére vonatkozó kérdésre.

A francia tábornok Miloje Miletić szerb vezérkari főnökkel a nemzetközi katonai konferencia szünetében tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte, Szerbia a balkáni biztonság kulcsfontosságú tényezője, s hozzátette, Szerbia és a NATO kapcsolatainak erősítése az egész régió érdekét szolgálja.

„Félreértés ne essék, a partnerség nem az országok és az emberek toborzása, hogy harcoljanak a NATO céljaiért, ez stratégiai eszköz a biztonsági hálózat létrehozásában”, szögezte le Abrial. „A partnerség nem a NATO előszobája”, tette hozzá.

Mint mondta, az, hogy Szerbia katonailag semleges akar maradni, nem jelenti azt, hogy nem működhet együtt az Észak-atlanti Szövetséggel.     „Példaként álljon előttünk Ausztria, Svájc, vagy Finnország, amelyekkel együttműködünk annak ellenére, hogy nem tagjai a szövetségnek”, mondta Abrial tábornok. Elmondta, Szerbia a Békepartnerség tagjaként együttműködik a NATO-val, s úgy értékelte, ebből Belgrádnak és Brüsszelnek egyaránt haszna származik.

A francia tábornok arra az újságírói kérdésre, hogy érzi magát Belgrádban, tekintette arra, hogy a NATO 12 évvel ezelőtt bombázta Szerbiát, azt válaszolta, „tudnunk kell, mi történt a múltban, emlékeznünk is kell rá, de manapság a jövő felé kell fordulnunk”.

 

(B92, Tanjug)