vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.17. 

Szocialista ámokfutás Hevesben

Feljelentéseket tett az előző önkormányzati ciklusban hozott döntések alapján a fideszes vezetésű Heves Megyei Önkormányzat hűtlen kezelés gyanúja miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon. Mindegyik feljelentés az egri kórházat érintő, az önkormányzat korábbi, szocialista vezetése által hozott döntésekhez kötődik. A szocialista örökségről, a megye eladósodásának okairól Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke nyilatkozott.

 – Tisztelt elnök úr! Önök úgy vélik, hogy a 2008-ban az egri kórházat átjátszották köztulajdonból a HospInvest markába, s így felmerül a hűtlen kezelés megalapozott gyanúja.  Milyen kára származott a megyének ebből a két évvel ezelőtti döntésből?

 – Ez nem a vélekedés kategóriájába tartozik, mert Heves megyében mindenki számára egyértelmű, hogy mi történt 2008-ban. Az akkori döntés az országos médiában is nagy port vert fel a Hevesben élő emberek ellenállása miatt. A megye mind a mai napig nem tudta kiheverni a 12 évig tartó szocialista vezetés legnagyobb bűnét, azt, hogy politikai megrendelésre átadták a HospInvestnek az egri kórházat. Anyagi és morális károkról is beszélhetünk. A morális válságot mindenki érezhette, aki a környéken lakik. Drasztikusan romlott a kórházi ellátás, nem volt elegendő orvos, komplett osztályokat számoltak föl. Az anyagi kár természetesen számokban is kifejezhető. A kiszervezés következményeként kb. 1,2 milliárd forint plusz- kiadás sújtotta a megyét. Ehhez hozzáadódik egy 1,6 milliárdos, folyamatban lévő peres követelés, ami szintén a HospInvest-ügy hozadéka.

 – A közgyűlés előző MSZP-s elnöke, dr. Sós Tamás szerint: „az előző önkormányzat minden döntése mögött pénzügyi és jogi szakmai előkészítés állt, ennek eredményeképpen pedig az egyik legkevésbé eladósodott magyar kórházat adták át az új összetételű közgyűlésnek.” Mi erről a véleménye?

 – Valóban minimális adóssággal kaptuk meg ezt a kórházat, mert a jelenlegi kft.-t, ami most működteti, 2009 második felében alapították. Így ennek a cégnek technikailag nem volt ideje veszteség felhalmozására. Viszont az addig felhalmozott veszteség és a HospInvest kivonulásának következményei mind a megyei önkormányzatot terhelik. Tehát vannak adósságok, csak éppen a megyének kell jótállnia a követeléseknél. Tudni kell: az, hogy Heves megye a végletekig eladósodott, ennek a döntésnek is a következménye.

 – Önök szerint 2010-ben, azt követően, hogy ismét az önkormányzat, illetve a megye által birtokolt nonprofit kft. vette át a kórház működtetését, Sós Tamás a közgyűlés tudta és felhatalmazása nélkül, elnöki hatáskörét messze túllépve 160 millió forint támogatást adott egy sebtében összetákolt szerződés alapján a kórházat működtető kft.-nek. Milyen cégről van szó és ez konkrétan mikor történt?

 – A kórházat működtető, előbb említett, 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégnek adta az említett összeget az előző elnök tavaly januárban. Ami a bűncselekmény gyanúját megalapozza, s amiért az elmúlt ciklus tisztázatlan ügyeit vizsgáló bizottság feljelentést is tett, az, hogy az elnök ezt közgyűlési felhatalmazás nélkül vitte véghez. Tény: ezt nem teheti meg egy közgyűlés elnöke, nem tartozik a jogkörébe, hogy ilyen támogatásról döntsön. Véleményem szerint a rendőrségnek azt is ki kell vizsgálni, miért kellett akkor ekkora összeget átadni, s arra valóban szükség volt-e.

 – Az első feljelentést a kórházzal kapcsolatban teszik. Ismeretlen tettes, vagy konkrétan Sós úr ellen?

 – Ismeretlen tettes ellen, mert több érintett is lehet ebben az ügyben. Viszont politikai szempontból mindenképpen Sós Tamás úré a legnagyobb felelősség.

 – Tehát nem biztos, hogy ebben az ügyben ő az „egyedüli vétkes”?

 –Ennek kiderítése a rendőrség feladata.

 –Még korábban a fenntartó megye kiszervezte az egri kórház gyógyszerellátását. Ezzel is a HospInvest járt jól?  

–Az Ispotály Kft-é lett akkor a gyógyszerellátás, azóta ez a cég átalakult. Ők jártak jól, mert több százmilliós üzletről van szó éves szinten. Mi azt szeretnénk, hogy hosszú távon a gyógyszerellátás megyei tulajdonba kerülne, mert akkor a költségek kifizetése mellett a haszon is a miénk.

 – Olvastam, hogy a kórház egyik részéből múzeumi raktárt alakítottak ki. Itt arról van szó, hogy a megye átadta a kórházat a HospInvestnek, majd az épület egyik részét visszabérelte?

 – Ez az ingatlan addigra kihasználatlan állapotban állt. Így most a megye tulajdona az az épület, ahol múzeumi raktárbázist alakítottak ki. Tulajdonjogilag így rendben volt az ügy. A kérdés: 375 millió forintból, pályázati pénz felhasználása nélkül, tehát teljes önerős beruházásból érdemes-e egy végletekig eladósodott önkormányzatnak belekezdeni egy ilyen projektbe. Ráadásul már a beruházás elején látszott, hogy a célra az épület alkalmatlan. Ettől függetlenül az épületet felújították, s most ott áll üresen. Ezért a bizottság hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett.

 – A bíróság adósságrendezési eljárást indított a megye ellen a budapesti HVL INVEST Kft. kezdeményezésére. A társaság azt követően kezdeményezte az eljárást, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 280 millió forint kifizetésére kötelezte a megyei önkormányzatot. Ez jogos követelés? Van itt egy érdekesség, hogy a cég élén Kóka János sógora áll.

 – Egy 2001-es ügyről van szó, amikor a kórházban informatikai beruházás történt. A teljesítésnél a megye felmondta a szerződést, így nem lett kifizetve a beruházás. A cég beperelte a kórházat. Tizenegy éven át folyt a per, s ez az ön által említett követelés, amit akkor a HospNet Kft. indított, azóta már többszörösen lett engedményezve. Tehát egyik cég eladta a másiknak. Így végül a HVL INVEST-hez került a követelés, és Lepp Gyula úr kéri tőlünk az összeg kifizetését. Mi a követelés jogszerűségét nem vitatjuk. De úgy látjuk: vállalhatatlan, igazságtalan és ezért mi nemet mondunk a kifizetésre, mert ha nem így tennénk, akkor a kötelező feladataink ellátása kerülne veszélybe.

 – 2010 októberében, mikor megtörtént az átadás-átvétel, az önkormányzat 1,7 milliárd működési hitellel rendelkezett. Emellett a teljes adósságállomány egyéb hitelekkel és követelésekkel együtt közel 7 és fél milliárd forintra rúgott. Önök mikor kerültek tisztába a megye anyagi helyzetével?

 – Tavaly októbertől, amikor a Heves megyei választók akaratából átvettük a megye vezetését, folyamatosan szembesülünk az előző szocialista korszak kötelességvállalásaival, az eladósodottsággal, az indokolatlan politikai döntések garmadával, a felelőtlen gazdálkodással. 2004-ben a Heves Megyei Önkormányzatnak még nem volt működési hitelállománya, s rá 6 évvel, ahogy ön is említette, 1,7 milliárd lett csak a működési hitel. Ebből is látszik, hogy az elmúlt néhány évben milyen felelőtlen költekezés folyt. Mi viszont le akarjuk zárni a múltat, hiszen az eladósodás feléli a jövőnket. Ezért döntöttünk az adósságrendezési eljárás mellett, ami alatt biztosítani tudjuk feladataink zavartalan ellátását, és mindent megteszünk azért, hogy ezt a nagyfokú adósságot végleg leírjuk, s így egy új korszak építéséhez kezdhetünk hozzá.

 – Tehát nem kell attól tartani, hogy a megye vagyonát potom áron kapják meg egyesek egy csődeljárás következményeként?

 – Ezt mi nem engedjük. Csak olyan vagyonelemek vonhatók be az adósságrendezési eljárásba, amelyek a kötelező feladatellátást nem veszélyeztetik. A bevonandó ingatlanok a legtöbb esetben jelenleg is használaton kívül vannak.

 – Jelenleg a Heves megyeiek számára mekkora terhet jelent az adóssághalmaz? Gondolom, több fejlesztésre kevesebb pénz jut.

 – Mi mindent megteszünk azért, hogy ebből megyénk lakosai a lehető legkevesebbet érzékeljék. Vi-szont újra kell gondolni, melyek azok a fejlesztések, amelyeket el kell indítani. Egy példával élve: abban a családban, ahol jelen pillanatban a rezsi kifizetése is komoly gondot okoz, nem azon gondolkodnak, hogy milyen színűre fessék a házat. Mi most le akarjuk zárni a múltat, s akkor a jövő már a fejlesztésekről szólhat.

  – Tudtommal Sós Tamás meg önöket jelenti fel rágalmazásért. Ezek a perek ki tudja meddig húzódnak el…

 – Ezt a sajtóban hangoztatja Sós úr, de tudtommal még nem tette meg a feljelentést. Még meg sem jelölte konkrétan, hogy ki rágalmazta őt. Úgy hiszem, nála ez egy kommunikációs eszköz csupán.

 – Eddig főleg a kórházról beszéltünk. Vannak más egyéb vitatott döntések is a múltból?

 – Számos, nehezen indokolható fejlesztést eszközölt az előző vezetés, valamint felelőtlen gazdálkodást folytatott azzal, hogy ilyen nagymértékű és nagy mennyiségű működési hitelt halmozott föl az elmúlt két évben. Egy bukott korszak és egy bukott ember örökségével kell nekünk most szembenéznünk. Ezen korszak lezárása után Heves megyét hosszú távon felívelő fejlődési pályára állíthatjuk.

 

Medveczky Attila