vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.17. 

Slota csemegecsírái

Sokan megmosolyogták a sajtóhírt, hogy Slota mélynemzeti pártja ezentúl hetente egy tál magyar hírcsemegével fog kedveskedni országa polgárainak.

 Nekem nincs kétségem afelől, hogy már tegnap, vagy már korábban, munkához látott egy fordítóbrigád, amely a magyarországi sajtóban kutat majd az ellenséges írások után. A cél, hogy bebizonyítsák Magyarország Szlovákia megsemmisítésére törekszik. Mindenki tudja, hogy aki keres, az talál. Az is köztudott azonban, hogy épeszű ember ilyet nem tesz, mert szereti, ha a szomszédjában jó barát és nem ellenség lakik. Ugyanakkor, maga sem törekszik a szomszédságában senkit saját ellenségévé tenni. De régóta tudjuk, hogy Szlovákia egy olyan ország, ahol semmin sem szabad csodálkozni és kiakadni.

 Olvasva a szenzációs bejelentést követő internetes széljegyzeteket, humorosabbnál humorosabb ötlettel próbálják Slota csapatának munkáját segíteni. A legtalálóbb bejegyzés az volt, hogy Slota iratkozzon be egy magyar nyelvtanfolyamra, hogy a hírt maga fedezhesse fel a magyar sajtóban, és egy újabb sajtóértekezleten maga olvassa fel – természetesen magyarul – a bizonyítékokat. Az igazi szenzáció – a véleményező szerint – ez a produkció lenne és legalább olyan sikert aratna, mint a szlovák nyelvhelyesség ellen eddigi elkövetett „mazsolái”, amelyek videofelvétele szintén körbejárta a világhálót.

Félretéve a tréfát, mert a hír nem az, bennem az a kérdés motoszkál, hová tart ez az ország, Szlovákia és benne mi a frászt akar Slota? Miért fontos neki, hogy egy csapat magyar tolmácsot alkalmazzon ellenségkeresésre? Mert más országban is folynak kutatások, de ott inkább a kólibaktérium-törzsek után kutatnak, mert az általuk okozott legújabb járvány eddig harmincnál több embertársunk halálát okozta. Vagy éppen ez adta az ötletet, hogy kutasson. Meg akarja találni a szlovák nacionalizmus kólibaktériumát? Ölésre kell az „ellenség” felfedezése? Tudja Slota nemzete, hogy a „vezére” mibe nyúlt és ez milyen veszélyekkel jár?

A szlovák nacionalizmus épp elég honfitársunkat fertőzte meg már, s ennek következményeit naponta a bőrünkön érezzük. Ország-világ előtt kell pirulnunk helyettük is a szlovák társadalomban uralkodó sovén megnyilvánulások miatt. A faji és etnikai alapú bűntények és azok rendőrségi eltusolása okán. A miatt is, hogy az ország polgárai legkevésbé a rendőrségben és a bíróságban bíznak. A jogállamiság alapjai roskadoznak az országban. Egyre több külföldi kerüli el az országot, de főleg a magyarországi, illetve a magyar- és németajkú külföldi turisták, akik valamikor dollármilliókkal gazdagították az államkasszát. Senkinek sem hiányzik a szlovák nacionalizmus miatt elapadt pénzforrás? Vajon hány szlovák kérdezte meg Slotától, hogy honnan van pénze a sajtócsemegézésre? Kinek az adójából fizeti mindezt? Az ellenségkereséstől vagy az idelátogató turistáktól lesz-e gazdagabb az ország? Elgondolkozott-e rajta valaki, hogy milyen eszmejárványt terjeszthet majd el a Slota-féle csemegecsírákon tenyésztett mélyszlovák nacionalizmus „kólibaktériuma”?

 Azt is régen tudjuk, hogy Slota újabb ötletének egyetlen célja van: a hatalomhoz jutás és a hatalmon maradás. A csökkenő pártszimpátia-mérések sarkallják újabb hajmeresztő ötletekre. De vajon hányan látják, hogy az újabb agyszikrája életveszélyes puskaporos hordóba eshet. A robbanás vesztesei pedig mi leszünk, és nem csak az egyszerű szlovákiai magyar állampolgár!

 

Felvidek.ma, Dunajszky Géza