vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.24. 

Július 3-án avatják boldoggá Scheffler Jánost, Szatmár egykori püspökét

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye képviselői június 21-én sajtótájékoztató keretében adtak felvilágosítást a következő napok eseményeiről, a július 3-i történésekről, azaz Scheffler János, Szatmár egykori püspökének boldoggá avatásáról.

 A keddi délelőtti eseményen Ft. Dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök, a boldoggá avatást előkészítő szakmai csapat vezetője és Józsa János sajtóreferens köszöntötte a szatmári sajtó képviselőit. A közelgő boldoggá avatás részleteiről Ft. Dr. Hankovszky Ferenc számolt be, aki mindenekelőtt Scheffler János vértanú püspökről mondott el néhány szót.

 A püspök lelki életének fő célkitűzése az igazi felebaráti szeretet megvalósítása volt. Azt vallotta, hogy a szeretet próbája, mértéke, fokozója a másokért hozott áldozat. Ezért akart vezeklő, engesztelő lélekké válni. Élete minden szakaszában hangoztatott célja volt: Isten akaratának keresése, felismerése és teljesítése. Ezt az akaratot teljesítette akkor is, amikor életét áldozta Istenért és az egyházért, vértanú halált halt.

 Boldoggá avatási eljárásának megindítását már Reizer Pál püspök kezdeményezte a papok és hívek kérésére. Az ügy posztulátorává P. Szőke János szalézi szerzetest nevezte ki, majd kérte a Szentté Avatási Kongregáció engedélyét az eljárás megindításához. Az ügyiratcsomót 1996. december 5-én adták át hivatalosan a Szentté Avatási Kongregációnak. Rómában 2002-ben elkészült a Positio. A Relátor pozitív következtetése: „Elegendő bizonyíték a vértanúság tényéhez; érett a boldoggá avatásra." XVI. Benedek pápa 2010. július 1-én jóváhagyta az Angelo Amato érsek – a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa – által bemutatott boldoggá avatási dekrétumot. Ettől a momentumtól kezdődően a Szatmári Egyházmegye megkezdhette a felkészülést a boldoggá avatásra – mondta el Ft. Dr. Hankovszky.

 A püspöki helynök a tájékoztató keretében azt is kifejtette mit is jelent pontosan a boldoggá avatás. Latin nevén beatificatio, jelenti azt az aktust, amelyen keresztül a pápa, hosszú vizsgálódás után egy elhunyt katolikus személlyel kapcsolatban, az erre létrehozott Kongregáción keresztül megállapítja, hogy vértanú halált halt, vagy pedig erényeket gyakorolt hősies módon, ami által kiérdemelte mások különös tiszteletét, és megkapja a boldog elnevezést. A boldoggá avatás nem régi keletű eljárás, de úgy tekintendő mint az első lépés, amely a szentté avatáshoz vezethet.

 A szatmári egyházmegye eddig is fontos programokkal készült a boldoggá avatásra, és július 3-ig számos eseményre kerül sor. Június 24-én, ezen a héten pénteken veszi kezdetét a Jézus Szíve Kilenced, amely minden évben megelőzi a Jézus Szíve Búcsút. Kilenc napon keresztül, este hét órás kezdési időpontokkal felkészítő szentmisék lesznek a szatmárnémeti Székesegyházban, melyek ez alkalommal természetesen a boldoggá avatás aktualitásában kerülnek megrendezésre.

 A boldoggá avatáson való részvételi szándékukat a Szatmári Egyházmegye minden részéről, Románia minden katolikus egyházmegyéjéből, Magyarország számos egyházmegyéjéből, Ukrajna, Ausztria, Németország, Olaszország több pontjáról jelezték csoportok, de a világ sok részéből érkeznek majd egyénileg is katolikusok.

 Július 3-át tekintve: hozzávetőlegesen húszezer embert várnak a 10 órától kezdődő ünnepségre, melyre a Székesegyház előtti téren kerül majd sor. A boldoggá avatási szertartás az ünnepség elején történik, majd szentmisével folytatódik a program. A boldoggá avatás részeként Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa felolvassa a Szentatya levelét, ezt követően leplezik le Scheffler János arcképét. A vértanú püspök életét P. Szőke János budapesti szalézi atya, a boldoggá avatási kérelem posztulátora ismerteti, majd Em. Erdő Péter bíboros celebrál szentmisét.

 Összesen 35 körüli lesz a résztvevő püspökök száma. Mellettük több mint százötven katolikus pap fog koncelebrálni, de tiszteletüket teszik a más felekezetek képviselői is. Július 3-án reggel, az ünnepségek tervezett 12 óra 30 perces végéig és a tömeg elvonulásáig le lesz zárva a régi központ körforgalma és a hozzá tartozó utcák, így a Láncos templomtól kezdődően a Stefan cel Mare utca, az Eötvös utca (Alexandru Ioan Cuza), a teljes Gheorghe Lazăr utca, valamint a Hám János Iskolaközpontig (a Poliklinikáig) a Str. 1 Decembrie 1918 utca.

 A szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a boldoggá avatás világra szóló eseménye

zökkenőmentes legyen. A rendezvényen résztvevők kényelmét igyekeznek javítani a tíz vízosztó pont kihelyezésével, mobil WC-k kihelyezésével, valamint a LED kivetítőkkel, amelyek a szabadtéri oltár két oldalán, a tér két sarkában adnak képet a távolabb helyen állóknak is.

 Azok az idősek, betegek sem maradnak le a boldoggá avatásról, akik nem tudnak eljönni a régi központba, valamint azok a távoli országokban élők, akik nem tudnak július 3-ra elutazni, hiszen a Duna Televízió, valamint a Mária Rádió élőben közvetíti a teljes ünnepséget – tájékoztatott a boldoggá avatást előkészítő szakmai csapat vezetője, Ft. Dr. Hankovszky.

 

(Forrás: erdely.ma)