vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.24. 

Lembergi emberük puccsot szervez?

Kónya Péter a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és a „Sztrájkbizottság volt elnöke” kedden bejelentette a bohócforradalom kezdetét. A megmozdulás nem titkoltan politikai célt szolgál. Mégpedig, hogy a megjelenő katonák és rendőrök megvonják a Fidesz–KDNP-re tavaly leadott szavazatokat. Ezt ugyebár semmiféle más módon nem lehet megtenni, mint puccsal, fegyveres erőszakkal. Annak ellenére, hogy a bejelentés egyelőre inkább valami félresikerült gegnek tűnik, a fenyegetést mégsem lehet félvállról venni.

Ugyanis Kónya Péter politikailag képzett ember. Méghozzá nem is akárhol szerezte meg a katonai alapú politikai befolyásoláshoz szükséges ismereteket. Kónya alezredes a rendszerváltás előtt a lembergi – oroszul Lvov, ukránul Lviv – Politikai Katonai Akadémián tanult. A Szovjetunió egyik, talán legnagyobb, politikaitiszt-képzője a szovjet hatalomhoz hű, kommunista érzelmű, a közvélemény és a szovjet erőszakszervezetek befolyásolásra alkalmas, a politikai vezetés akaratának mindenek feletti érvényesítését elősegítő katonákat képzett.

AZTÁN VÁLTOZTAK AZ IDŐK, DE A HÁLÓZATOK, A KAPCSOLATRENDSZEREK MEGMARADTAK. A BUKÁS ÓTA MÁR NEM A KOMMUNIZMUS ÉPÍTÉSE, SOKKAL INKÁBB A HATALMI POZÍCIÓKBÓL SZERZETT JOGOK MEGTARTÁSA A CÉL.

Az egyik ilyen pozíciómegtartó alakulat Magyarországon a Budapest Airport Rt.-ben lebzselt. Apró Piroska, Bajnai Gordon a vezetésben és bár igaz, áttételesen – a Perfekt-Auditon keresztül – maga Gyurcsány Ferenc is kapcsolatban állt a céggel. Ebben a szocialista Kánaánban kapott informatikai igazgatói állást Kónya Attila, Kónya Péter testvére is. Előtte a másik csodacég, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatóhelyettese volt. Kónya Attila az újságokba egy gyanús szerződéssel került, melyet Hárskúti Jánossal, az akkori igazgatóval hoztak össze.

Persze, a családi kapcsolatokért senkit sem lehet elítélni. Kónyát sem, azért mert apja Czinege Lajos alatt nem volt akárki a HM-ben. A miniszter elvtárs – a helikopterről géppuskával való vadászat mellett – az 56-os forradalom leverésében való aktív résztvevőként, és az 1968-as Prága elleni intervenció magyar egységparancsnokaként vált hírhedtté. Nem mondható összeesküvéselméletnek a megállapítás: a kommunista önkényuralmi rendszerben vezető apa, a Szovjetunióban kiképzett Kónya gyerek, és az informatikai igazgató testvér vitathatatlanul ugyanazt az érdeket szolgálja. Miközben az általa vezetett szakszervezet komolyabb ellenállás nélkül szemlélte végig a Honvédség teljes ellehetetlenítését, vagy a 2006-os példátlan eseményeket, most Kónya alezredes lényegében nyíltan megfenyegeti a kormányt: a szerzett kiváltságokhoz ne nyúljanak, vagy balhé lesz. De valójában kiknek a szerzett kiváltságairól van itt szó?  A tűzoltók, a rendőrök vagy a Szovjetunió Katonai Politikai Akadémiáján kialakult, – ma éppen börtönvárományos – kapcsolatok szerzett jogairól. Mert a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatok leginkább az utóbbiakat veszélyeztetik.

 

Csorja Gergely