vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.24. 

Dmitrij Medvegyev, a liberális

Szeretne indulni a jövő tavasszal esedékes államfőválasztáson Dmitrij Medvegyev orosz elnök, de nem kíván a mostani miniszterelnök, Vlagyimir Putyin ellenfele lenni. A Financial Timesnak adott interjúban ugyanakkor Medvegyev kijelentette: a politikai verseny kibontakozása a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb feltétele Oroszországban.

 Az orosz államfő eddigi közszerepléseinek legliberálisabb hangnemű interjúját adta a nemzetközi nagybefektetők egyik kötelező hírforrásaként számon tartott brit gazdasági lapnak, a Financial Timesnak. Medvegyev ebben egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy ha egy politikus olyan poszton van, mint amilyen az orosz elnöki, természetesen szeretne versenybe szállni mandátuma meghosszabbítá­sáért is. Ugyanakkor szerinte ők ketten Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel ugyanannak a politikai irányvonalnak a képviselői, s mellesleg régi barátok is. Nem kíván tehát Putyin ellenében indulni az elnöki posztért, mert ez ártana az ügyüknek. „A választásokon a részvétel célja nem a szabad verseny megkönnyítése, hanem a győzelem” – hangsúlyozta Medvegyev. Praktikusan ez annyit jelent, hogy még korainak tartják nyilvánosságra hozni, melyikük is lesz a győzelemre hivatott jelölt.

 Az államfő ugyanakkor úgy véli: a politikai versenylehetőségek bővítése a gazdasági fejlődés egyik feltétele. Szerinte néhány országban van sikeres példa arra, hogy a piacgazdaság korlátozott politikai versennyel ötvöződik, de ez nem az oroszoknak való modell. Medvegyev nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a jövőben át kell gondolni a kormányzók választását is. A hatalmas orosz megyék kormányzóinak közvetlen választását a csecsenek véres háborúkba és terrormerényletekbe torkollott kiválási törekvései nyomán Vlagyimir Putyin számolta fel, még államfőként. Azóta a Kreml nevezi ki a megyék és az azokat átfogó térségek vezetőit.

 Dmitrij Medvegyev az interjúban határozottan cáfolta, hogy növekvő véleménykülönbségek lennének közte és Putyin között. Nyilván nem véletlen ugyanakkor a Financial Timesnak adott interjú időzítése: ezzel kívánja jelezni még az orosz politikai csatározás beindulása előtt, hogy a világnak is jobb lenne, ha ő maradhatna Oroszország elnöki székében.

 

(Forrás: MHO)