vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.24. 

Szabad tér – szabad gyalázkodás

Kohári Nándor, a szegedi közgyűlés fideszes önkormányzati képviselője szerint példátlan és megengedhetetlen provokáció történt, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékok hivatalos promóciós mappájában olyan papírt osztottak szét a május 27-ei közgyűlési ülésen, mely a megyés püspököt és több helyi politikust gyalázó kommenteket tartalmazott. Az üggyel kapcsolatban képviselő urat kérdeztem.

 – Milyen formában gyalázták ezek az írások Kiss-Rigó László püspök urat és a fideszes képviselőket?

 – A Szegedi Szabadtéri Játékok mappájában többek között az idei esztendő programját is bemutató promóciós anyagot osztottak szét a képviselőknek. Ebben az anyagban kinyomtatva szerepelt a helyi napilap internetes verziójának előző napi, a Szabadtériről szóló cikke is, melyben az eredményeket méltatták, valamint külön lapra szerkesztve, formázva az ehhez kapcsolódó olvasói kommentek. Ezek a kommentek nevesítik és gyalázzák mind a megyés püspök urat, mind a fideszes és KDNP-s városatyákat elsősorban abban az összefüggésben, miszerint a püspök úr és több konzervatív politikus is Bátyai Edina ügyvezető igazgató leváltását akarják elérni. Püspök úr cáfolta, hogy neki erre hatásköre lenne, és befolyása bírna az ügyre. Azt tudni kell, hogy a szegedi önkormányzati választások után a közgyűlésben jobboldali többség alakult ki, de a polgármester MSZP-s maradt. A 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégeknél egy kivétellel megtörtént az igazgató váltás. Ez a kivétel éppen a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. volt. Tehát a testület nem váltotta le az ügyvezető asszonyt.

 – Elégedettek voltak a munkájával?

 – A gazdálkodási eredményeket elismerte a testület többsége és ezért úgy fogalmaztunk: várjuk meg, hogy idén mennyire lesz sikeres a Szabadtér. Ennek kapcsán különösen érthetetlen az, hogy az így megszerkesztett írás a tulajdonosi jogokat gyakorló testület asztalára került. Nem magát a kommentelés műfaját tartjuk problémásnak, de az elfogadhatatlan, hogy ezeket egy önkormányzati cég hivatalos mappájában a városházi díszteremben a képviselők között „köröztetik”. Ez az eset nem csak szegedi, hanem országos szinten is példátlan.

 – Mit gondol, mindez kinek a felelőssége? Bátyai Edina szerint csupán irodatechnikai hiba történt. Ezt ön elképzelhetőnek tartja?

 – Azért sem lehet irodatechnikai hibáról beszélni, mert nem lehet a cikkel együtt a hozzá tartozó kommenteket olyan formában kinyomtatni, ahogy azt megtették. Tehát formailag megszerkesztették a kommentanyagot, hogy az újságcikk formátumához igazodjon. A városi kulturális bizottság ülésén meghallgattuk Bátyai Edinát, aki a következő legendaszerű verzióval állt elő: a Szegedi Szabadtéri Játékok önkéntes munkatársakat is alkalmaz és ezek közül valaki – hogy ki, hol, mikor az rejtély – tette bele a kommenteket a mappába. Mindez teljesen életszerűtlen. Így az is, hogy egy ügyvezetőnek fogalma sincs arról, hogy egy tulajdonosi testület számára ki mikor milyen anyagokat állít össze. Ha ez valóban így van, akkor az ügyvezető alkalmatlan a poszt betöltésére.

 – Képviselő úr említette, hogy a cég tulajdonosa az önkormányzat. Solymos László alpolgármester szerint a tulajdonosok a szegedi adózók. Akkor – egy kis iróniával élve– én eddig nem is tudtam, hogy pl. egyik tulajdonosa vagyok a BKV-nak, vagy a Budai Várnak…

 – Ha a magyar állami tulajdon kapcsán akarnék példát mondani, akkor Solymos alpolgármester úr logikáját követve mindannyian a Mol tulajdonosai vagyunk. Tehát csúsztatott a szocialista alpolgármester. A jogszabályok pontosan szabályozzák, hogy a közvagyon különböző elemeinél mely választott testületek gyakorolhatják a tulajdonosi jogokat.

 – „Eddig az önkormányzati cégek vezetőit teljesítményük és munkájuk alapján ítélték meg, most azonban újabb bizonyítékát kaptuk annak, hogy a Fidesz-Jobbik mutyiszövetség Szeged cégeit a saját zsákmányának tekinti” – olvasható az alpolgármester közleményében. Pont azzal a párttal, aki felváltva szidja az MSZP-vel a médiában a kormányt?

 – A Jobbik politizálása országosan és Szegeden is a Fidesz bírálatára és támadására épül. Egyértelmű aktuálpolitikai célzattal mossák össze a szocialisták a két pártot.

 – Egyébként sikeresnek találja a szegedi produkciókat? Legyen-e a vezetőségben változás?

 – Személyes álláspontom egyértelmű, a váltás és a változás mellett állok, hiszen ez az eset mutatja, hogy az ügyvezető alkalmatlan a posztra. Egy koncepcióváltásra is szükség lenne a Szegedi Szabadtéri Játékoknál. 80 évvel ezelőtt egy olyan színvonalú fesztivál gondolatát akarták megvalósítani,ami az európai nagy fesztiválokkal egyenrangú a színvonal tekintetében. Ennek értelmében Pietro Mascagni, a Parasztbecsület komponistája is vezényelt a városban. A világháború elsodorta ezt a kezdeményezést, majd a népszínházi jelleg dominált a szocializmus évtizedeiben. 1998 és 2002 között már megfogalmazódott annak a kísérlete, hogy a belföldi szintről emeljük fel a szegedi játékokat európaivá. Ezután ezek a törekvések elhalványultak, és újra a népszínházos jelleg került előtérbe. Mi nem nézzük le ezt a formát, de szeretnénk az alapító atyák szándékainak megfelelni.

 

Medveczky Attila