vissza a főoldalra

 

 

 2011.06.24. 

Apa, tényleg háború lesz?

Kedd reggel a buszmegállóban az alábbi beszélgetésre lettem figyelmes. Egy kb. 8 éves kislány ezt kérdi apjától: „apa, igaz, ha elveszik a nyugdíjakat, akkor kitör a háború?” Apja meglepetten néz gyermekére, hiszen ő legalábbis nem szokott hozzá az ilyen kérdésekhez. Én is inkább, az „apa, hogy megy be az a nagy elefánt az oroszlán barlangjába”-féle kérdésre számítottam, de erre nem. Az apa visszakérdez: „hát ezt a nagy marhaságot kitől hallottad?” Válasz: az iskolaudvaron egy lánytól, a Vicától, aki ezt mindenkinek elmeséli.

Tehát ma ott tartunk, hogy nem az a téma a kicsik között: a gólya hozza-e a gyereket, hanem a Fiala János és Bolgár György-féle legendák, rémhírek. Azt az apuka nem kérdezte meg, hogy vajon nem Szimának hívják-e a Vicát, vagy rokonságban van-e valami elhízott, íróasztal mögött hébe-hóba dolgozó rendőrtiszttel, aki már arra gondol, hogy az idő előtti nyugdíj mellett magánszimat-vállalkozásba kezd. Ez a beszélgetés is mutatja, hogy gerjesztett vita folyik a társadalomban, ugyanis széles támogatást nem tudtak nyerni ügyüknek a volt katonák, rendőrök vagy tűzoltók. Ezért tudatos politikai törekvés a szocialisták és a volt SZDSZ-esek részéről, hogy más szakszervezeteket is rákapcsoljanak a rendvédelmisek megmozdulásaira, és félrevigyék az egész diskurzust. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására, akik hozzájárulhatnának az ország biztonságához. Ma hetvenéves bírók fizetést kapnak, a negyvenéves rendőrök pedig nyugdíjat, normális ember erre azt mondja, hogy nem tartható ez az állapot. Magyarország viszont megváltoztathatatlan az ilyen privilégiumok megszüntetése nélkül. A nyugállományban lévő rendvédelmi dolgozók közül azok, akik még életerős egészséges és fiatal emberek, nem nézhetik tétlenül végig, hogy a közrendet szabadcsapatok felügyeljék, haragítsanak egymásra végzetesen évszázadok óta békésen egymás mellett élő népcsoportokat! Az ellenzéki pártok, látván, hogy sikeres irányba kezdenek fordulni dolgaink, és jó úton járunk, nem riadnak vissza semmiféle nemtelen eszköztől. Valótlanságokat állítanak, riogatnak, lázítani próbálnak.

Az meg külön aljasság, hogy háborúval riogatják a kisgyerekeket. A kisgyerek elmondja ezt a sztorit az alapjáraton rendes, de politikai síkon alulképzett anyukának, s ő máris pánikol, továbbadja a játszótéren a többi anyukának. S máris sikerül a rágalomhadjárat egyik epizódja. Hiszen egy édesanya félti gyerekét, alapvetően pacifista, s ha elhiszi, hogy a kormány háborút provokál, akkor érzelmileg ellene fordul.

 

emma