vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.06. 

A CIA főnöke szerint Obama nem látta bin Laden lelövését

Leon Panetta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a PBS közszolgálati televíziónak szerdán nyilatkozva kijelentette: sem Barack Obama, sem ő nem látta azt, ahogy Oszama bin Ladent lelőtték. A CIA főnöke szerint a hírszerzés langley-i központjából és a Fehér Házból csak a helikopterek leszállását követhették nyomon, s a kommandósok behatolását a bin Ladennek otthont adó házba. Az ezt követő 20-25 percben nem tudták, hogy mi történik egészen addig, amíg a bevetést Afganisztánból irányító William McRaven altengernagy, a különleges műveletek egyesített parancsnokságának vezetője meg nem hallotta azt, hogy Geronimót (vagyis bin Ladent) holtan azonosították.

 "Azokkal az egységekkel kapcsolatban, amelyek bejutottak a komplexumba, elmondhatom, volt egy csaknem 20-25 perces időszak, amikor nem tudtuk pontosan, hogy mi történik. Voltak nagyon feszült pillanatok, amikor nem tudtuk pontosan, hogy mi történik. Aztán végül McRaven (al)tengernagy visszatért (a vonalba) és azt mondta, hogy halotta a +Geronimo+ szót, ami az azt jelentő kód volt, hogy elkapták bin Ladent"- idézte fel a rajtaütés perceit a CIA igazgatója.

 A kérdésre, hogy mondhatott-e valamit bin Laden a SEALs kommandósainak, Leon Panetta így felelt: "Őszintén szólva, nem gondolom, hogy sok ideje volt bármit is mondani. A komplexumban tűzharc zajlott. És mire feljutottak a harmadik szintre, úgy gondolom, hogy a SEALs emberei egy másodperc töredéke alatt cselekedtek." Ehhez később hozzátette, hogy tudomása szerin szóban nem érintkeztek a kommandósok és a terrorista vezér, de ennek részleteit a bevetés részvevőinek vallomásai fogják tisztázni.

 Panetta kijelentette: nem hiszi, hogy bin Ladennél fegyver volt és hogy visszalőtt volna a SEALsre. Mint mondta, a kommandósok tűzharcban jutottak fel az épület lépcsőjén. "És amikor feljutottak, volt néhány olyan mozdulat, ami világos fenyegetést jelentett a srácainkra. És ez volt az oka annak, hogy tüzeltek" - nyilatkozott Panetta.

 Arra kérdésre, hogy az amerikai kormány részéről megvolt-e a tűzparancs, a CIA igazgatója ezt válaszolta: "A felhatalmazás itt bin Laden megölésére szólt. És természetesen, a harcvezetési szabályoknak megfelelően, ha ténylegesen felemelte volna a kezét, megadta volna magát és nem jelentett volna semmilyen fenyegetést, akkor el kellett volna fogniuk. De teljes felhatalmazásuk volt arra, hogy megöljék."

 A CIA első embere szerint az akcióban közvetlenül 25 ember vett részt, két helikopterrel. Az eredeti tervek szerint az első helikopter kommandósainak az udvar felől, a másodikon érkezőknek a tetőre leereszkedve kellett volna akcióba lépniük, ám az első jármű meghibásodása miatt az összes tengerészgyalogos lentről támadott és a kommandósok innen küzdötték fel magukat a második emeletre.

 Panetta elmondta, hogy az elnök utasítása alapján a CIA langley-i központjából elvileg ő irányította a fedett műveletet, ám a tényleges parancsnok az Afganisztánban tartózkodó McRaven altengernagy volt. Kettejük között folyamatos volt a kommunikáció.

 "Őszintén szólva az utasításaim McRaven tengernagyhoz a következők voltak: tengernagy menjenek be, kapják el bin Ladent. És ha nincs ott, menjenek onnan a pokolba" - mondta Panetta.

 

(Forrás: MTI)