vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.13. 

Tűzoltás helyett megelőzést

Május 18-án a szerbiai parlament európai integrációs bizottsága előtt nyilvános meghallgatás lesz a vízummentességgel visszaélő hamis menedékkérők ügyében. Varga László a szerbiai parlament európai integrációs bizottságának elnöke újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a nyilvános meghallgatás után elfogadnak egy zárónyilatkozatot, amely egyrészt a végrehajtó hatalom számára fogalmaz meg politikai ajánlásokat, másrészt szakmai javaslatokat tartalmaz majd az előállt helyzet megoldására. A meghallgatáson részt vesznek civil szervezetek, az illetékes minisztériumok és a parlamenti bizottságok képviselői.

 Az Európai Unió figyelmeztetése után Szerbia megszigorította a határellenőrzéseket, emellett az illetékes szervek bejelentették, hogy módosítanak egyes jogszabályokon.  

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke (képen) kérvényezte, hogy a vízummentességgel kapcsolatos visszaélésekről a szerbiai parlament európai integrációs bizottsága tárgyaljon, kiemelte, hogy a probléma komoly és nem lehet csupán a következményekkel foglalkozni, hanem célzott intézkedéseket kell foganatosítani.

 – Ha elfogadjuk, ha nem, albánok nemcsak Szerbiában, hanem Montenegróban is élnek. Azonban, ha összevetjük a volt jugoszláv tagköztársaságokból és Szerbiából Európába vándorló és politikai menedékjogot kérő albánok számát, kiviláglik, hogy komoly gondokkal küszködünk és ideje lenne elkezdeni a kiváltó okokkal foglalkozni – mondta az LDP elnöke.

 Szavai szerint az EU nem egy olyan „kordon” felállítását követeli Szerbiától, amely meggátolná az albánok elvándorlását, hanem olyan intézkedések bevezetését, amelyeknek köszönhetően a reményvesztett lakosokat sikerül visszaintegrálni a társadalomba. Mint megjegyezte, a probléma megoldásának első állomása a szóban forgó meghallgatás lesz.

 – Idő kérdése, hogy mikor találjuk magunkat szemben a vízummentességgel visszaélők miatti szankciókkal. De nem azért kérnek tömegesen politikai menedékjogot az albánok, mert kárt szeretnének okozni nekünk, hanem mert nem látnak megélhetési lehetőséget Szerbiában. Sokuk számára ez már egyirányú út – szögezte le Jovanović.

 Riza Halimi, a Szerbiai Képviselőház egyetlen albán nemzetiségű képviselője szerint a szerb kormány komolytalanul viszonyul az albánok gondjaihoz és semmit sem tesz életfeltételeik javítására.

 – Követelem, hogy a szerb kormány felelősségteljesen foglalkozzon az üggyel, de azt ne rendőrségi, adminisztrációs, vagy diszkriminációs intézkedésekkel tegye – hangsúlyozta az albán képviselő.

 

(Forrás: Magyar Szó)